Göm fula värmerör under taket

Med lite mdf-skiva, ett par reglar och ett par timmars arbete är det enkelt att dölja värmerör som går under taket i specialbyggda lådor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
800 kronor
Gör fula värmerör under taket

Det tar en person bara ett par timmar att bygga en låda som döljer värmerören under taket.

Intro

I den här byggbeskrivningen lär vi dig hur du bygger lådor av mdf-skiva som på ett läckert och diskret sätt döljer de liggande värmerören som du inte bara kan ta bort när du renoverar källaren.

Vi visar dig principerna som du ska använda för att skräddarsy en lösning som passar till just dina vattenrör och vilka material du ska använda för att genomföra projektet.

Arbetet kräver bara ett par händer och projektet är enkelt att genomföra om du har en sticksåg, en skruvdragare, lite målarsaker och en fogpistol till hands.

Instruktion

01
Så här gör du 8 Steg

Här är ett projekt som tillhör kategorin görbart för de flesta. Källaren har renoverats och blivit snygg. Nu återstår bara att göra något åt de elementrör som fortfarande samlar damm under taket.

Därför byggs de in i en enkel låda av MDF-skivor och läkt. Lådan, som dimensioneras lite större än rören, utrustas med spotlights som drar fokus bort från taket och istället ner mot golvet. Slutligen målas lådan och fogas längs kanten.

1

Ta mått till lådan på flera ställen. Använd tumstock och vattenpass för att mäta hur djup lådan ska vara. Rören går inte helt vågrätt, så kolla på flera ställen hur djup lådan ska vara. Kom ihåg eventuella lampor.

2

Montera två läkt att fästa i (C). Mät från väggen på flera ställen så att du kan dra ett streck under taket, parallellt med väggen. Strecket ger lådans bredd. Skruva fast de två första läkten (C) med 5,0 x 60 mm skruv.

3

Skruva fast framsidor (A) i läkten under taket. Använd 3,5 x 40 mm skruv för att fästa framsidorna. Använd läkten (D) för att sätta ihop framsidorna.

4

Förbered för läkt (C ) på väggen. Håll ett vattenpass in mot insidan på framsidan. Markera höjden på väggen. Sätt läkten på väggen med skruv och plugg på den höjd som du har markerat.

5

Såga ut för lodräta rör. Håll upp undersidan (B) och markera var du behöver såga ut för lodräta rör. Såga med en sticksåg.

6

Skruva på undersidorna (B). Lyft dem på plats och stötta på mitten med en regel som spänns mot golvet. Skruva därefter fast undersidorna med 3,5 x 40 mm skruv.

7

Måla lådan så att den passar in i rummet. Det är dags att göra den sista finishen och det börjar med ett lager färg. Använd samma färg som på väggen och i taket.

8

Avsluta med att foga. Slutligen sätter du fogar där lådan möter väggen och taket. Använd akrylfog så att den går att måla över, om du vill göra det.

Material

12 mm MDF-skiva

 • Framsidor (A)
 • Undersidor (B)

22 x 45 mm läkt

 • Att fästa i (C)
 • Att montera på (D)

Diverse

 • 3,5 x 40 och 5,0 x 60 mm skruv
 • Passande plugg
 • Grund och färg

Tidsförbrukning

En arbetsdag plus torktid.

Pris

600-800 kr.

Svårighetsgrad

Det här klarar du lätt.

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

TIPS: Stäng av värmen när du målar

TIPS: Slipp skräp från rollern

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Inredning