Från kall vind till varmt sovloft

Många äldre hus döljer fina kvadratmeter under taket som du enkelt kan inreda som ett sovloft.

Sovloft

Öppnar du en platt vind upp till nock, får du plats att bygga ett sovloft under taket. Här har loftet en öppen spjälvägg ut mot rummet, och takbjälkarna är frilagda – det får rummet att kännas större.

Bygget du ett sovloft, får du extra kvadratmeter i ditt hus – utan att bygga till. Här får du en beskrivning på hur du kan ta dig an det. Vi har samlat det i en tabell som gör projektet mer överskådligt. Den är uppdelat i följande arbetsprocesser:

  • Förberedelse
  • Rivning
  • Konstruktion
  • Innertak
  • Isolering
  • El
  • Gips och färg
  • Sovloft

Här får du en bedömning av vilken del av arbetet du själv kan göra och när det är bra att anlita en auktoriserad hantverkare. Du får ungefärliga prisuppgifter på hur mycket de olika delarna av projektet kostar – både om du själv gör det (alltså bara materialpriser) och om arbetet ska göras av ett proffs. Det finns också information om de lagar och byggregler som gäller när du ska bygga ett sovloft.

Om du har ett hus med platt innertak och taklutning ute, har du kanske också ett vindsutrymme som inte används optimalt. Saknar du plats inne i huset, kan du fundera på att inreda vinden. Det kan du göra genom att öppna upp i nock, t ex i ett barnrum som blivit för litet, så att du kan bygga ett sovloft.

Om du bygger loftet på taket till angränsande rum, får rummet faktiskt fler kvadratmeter, eftersom det blir bredare under taket. Det kommer också att frigöra mycket golvplats i rummet, om sängen kan flyttas upp på sovloftet.

Beroende på husets takkonstruktion kan det ge en bra effekt att frilägga ett par takbjälkar. Frilagda bjälkar ger känslan av att rummet är större, även om det inte blir fler kvadratmeter – och så ger det rummet charm och karaktär.

Problem

Rummen är inte speciellt stora. Ett problem som ofta finns i äldre hus.

Lösning

Vinden inreds för att skapa mer plats i rummet. Ett sovloft byggs ovanpå det angränsande rummet, där sängen kan placeras. Det skapar extra golvplats i rummet.

Multimedia

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Inredning