25 smarta förvaringslösningar

Att försöka organisera röran, städa undan och få plats för alla våra prylar är en evig kamp. Du kan köpa otaliga olika förvaringslösningar, men vill du utnyttja platsen fullt ut måste du plocka fram verktygslådan.

Aldrig mer oordning – vi har samlat de bästa förvaringslösningarna.

Vi har samlat några av de bästa lösningarna som ger dig extra plats i hallen, köket, sovrummet och i verkstaden. Vi visar dig:

  • 6 lösningar för hallen
  • 6 lösningar för köket
  • 6 lösningar för sovrummet
  • 7 lösningar för verkstaden

Lycka till!

Mer plats i hallen

Använd baksidan

Limma fast spegeln på en träskiva, bygg en ram och sätt upp spegeln på väggen med gångjärn. På det sättet kan du använda baksidan till förvaring av nycklar, tidningar och andra småsaker.

Börja med skorna

Din största fiende i kampen om att hålla ordning i hallen är familjens alla skor. De måste bort från golvet. Om du bygger denna skomöbel av rör får du smart förvaring med plats för en massa skor - och väskor, mössor, handskar och annat du inte vet var du ska göra av.

Skåpsvägg med utvändig förvaring

Genom att bygga ett dolt, inbyggt skåp med skjutdörrar får du plötsligt plats med både skor och ytterkläder, och dessutom några av de prylar som du annars inte vet var du ska göra av. Det kan vara dammsugaren, strykbrädan eller kvasten. Skåpsfronten är dessutom försedd med krokar och hyllor för jackor och skor, så platsen kan faktiskt inte utnyttjas mycket bättre.

Bygg ut

Ibland finns det bara inte mer plats att utnyttja. Men det finns fortfarande lösningar. En kollega på redaktionen valde t.ex. att bygga en extra hall utanpå den gamla.

Utnyttja höjden

Många hallar har högt till tak, och det är smart att hämta en extra kvadratmeter eller två i höjden.

Här är skåpen byggda hela vägen till taket. Över dörren sitter en hylla för några av de saker du inte använder så ofta. Stegen kan dessutom förvaras på väggen, så att den inte tar så stor plats när den inte används.

En ljus idé

Bygger du höga hyllor med inbyggt ljus hallen slår du två ugor i en smäll. Du får mer plats samtidigt som det extra ljuset gör att din hall att känns större.

Mer plats i köket

Har du tillräckligt med plats i köket är du en av få. För alla oss andra är här några bra idéer för mer plats.

Hopfällbart matbord

Använder du ditt matbord sällan kan du ta bort det helt och bygga en hopfällbar variant istället. Det här bordet är gjort av en 22 mm MDF-skiva, som skruvas fast i en vridbar rundstav.

Bordet tar knappt någon plats när det är ihopfällt.

Den bärande rundstaven skruvas fast under bordsskivan och monteras på väggen i beslag som tillåter den att vrida sig.

Bordsbenen skruvas på en list, som är gångjärnet på bänkskivans undersida ut mot framkanten. När bordet fälls ihop kläms benen fast i ett beslag.

Sockellåda

Sockellådor är ett väldigt smart sätt att få extra plats i köket. De är dessutom superlätta att bygga själv. Själva fronten ska bara bytas ut mot en ram med plats för lådor.

Under lådorna monteras små hjul, och så ska fronten gå ner till golvet och vara bred nog att täcka främre ramen.

Benen på den nya ramen ska placeras rakt ut från köksmodulernas ben.

Kläm in en extra hylla

Höjden på köksskåpen stämmer sällan helt överens med de saker du förvarar i dem. Har du några centimeter kvar i toppen kan du montera en liten trådhylla för bakplåtspapper och annat.

Smart skåp för köksmaskiner

Bygg ett skåp under kökshyllan för brödrosten, elvispen och kaffebryggaren. Bygger du in ett vägguttag i skåpet slipper du ha en massa sladdar slingrande på köksbänken.

Häng upp glasen

Ofta är det de små detaljerna som gör köket till en riktigt bra arbetsplats. Den här idén med de upphängda glasen är hämtad från restaurangbranschen, men den är lika praktisk i privata kök. Hela arrangemanget är väldigt platsbesparande.

Göm röran bakom luckor

Platsen ovanför kökets överskåp är alldeles för bra för att låta gå förlorad, och du kan enkelt bygga nya skåp som stänger igen utrymmet mellan överskåp och tak.

Mer plats i sovrummet

I sovrummet får du leta både högt och lågt - under sängen och ovanpå garderoben - för att hitta extra plats.

Bokhylla i sänggaveln

En av våra läsare med snedtak i sovrummet har valt att flytta ut sängen lite från väggen och utnyttja platsen med en hylla i sänggaveln. Det ger både mer plats i sängen och mer plats till förvaring. Det är väldigt smart tänkt, och idén fungerer även om man inte har snedtak.

Ställ sängen på ett loft

Om du lyfter upp sängen får du möjlighet att utnyttja platsen under optimalt. Har du tillräckligt högt till tak kan du bygga ett loft. Det är platsoptimering när den är som bäst.

Sängskåp

Ska sovrummet även kunna fungera som t.ex. kontor är sängen ofta i vägen. Ett hemmabyggt sängskåp är genialt och ger snabbt 3,5 m² extra yta.

Utvidga skåpet med skjutdörrar

Har du valt att köpa ett färdigt skåp till sovrummet blir det ofta en del outnyttjad plats ovanpå skåpet. Det kan du utnyttja genom att bygga små skjutdörrar.

Skåpsvägg

Der finns ett hav av fina skåpslösningar du kan köpa färdiga. Men vill du slippa spillplats ovanför och vid sidan av skåpet är det perfekt att bygga din egen skåpsvägg. I byggvaruhusen finns en massa olika skenor som kan monteras på skjutdörrar som du själv utformar efter dina helt egna mått.

Skenor monteras i golv och tak. I byggvaruhuset finns olika lösningar som matchar de flesta behov.

Hjul monteras i topp och botten på din hemmabyggda skjutdörr.

Skjutdörren kan kläs med någon läcker tapet. Du kan även välja att måla skjutdörren.

Utnyttja platsen under sängen

Med en skräddarsydd säng utnyttjas platsen optimalt sett till dina behov. Vår har skjutluckor på bägge sidor samt ett stor låda i mitten, som är lika djup som sängen.

Skivorna sågas ut av 28 mm MDF-skivor. Du kan även välja att få skivorna sågade på bygghandeln. Då är det bara att bygga ihop sängen när du kommer hem.

Spår för skjutluckor sågas ut med cirkelsåg eller överhandsfräs. Såga tre snitt per spår så är det lättare att rensa spåret med ett 6 mm brett stämjärn.

Delarna limmas och skruvas ihop. Efteråt spacklas skruvhuvudena, och sängen målas.

En av de finaste gåvor en gör det självare kan ge sig själv, är en välstädad och välfungerande verkstad.

Mer plats i verkstaden

Hylla med extra plats för takräckena

En hylla under taket för t.ex. vinterdäck kan lätt utvidgas så att du även får undan takräckena. Du ska bara såga ett vinklat hack i två brädor, så att de kan skjutas in över hyllan. I toppen görs en fördjupning för takräckena. Du måste se till att brädorna inte är under 20-25 mm tjocka. Annars riskerar du att de flyttar sig och och böjs i sidled.

Hacket i brädorna ska vara 1,5 mm större än hyllans tjocklek och gå halvvägs in i brädans bredd. Biten under hacket ska vara minst 5 cm - annars riskerar du att träet spricker. I toppen där “bärarna” ska vila, sågas 2 cm ned och ungefär 3 cm in från varje sida av brädan.

Ordning på verktygen

Batteriverktygen tar en del plats på de flesta gör det själv-verkstäder. Har du samtidigt valt att köpa maskiner av olika fabrikat, med olika laddare, är en hemmabyggd hylla med plats för maskiner, batterier, laddare och tillbehör en strålande inredningslösning.

Ström på rulle

Rullen med kraftig kabel häktas upp på väggen. Det besparar dig mycket trassel med lösa sladdar, och de kraftiga kablarna klarar de många watt verktyget kräver. Rullen finns även i en modell för kompressorns tryckluftsslang.

Ordning på handverktygen

Verktygstavlan finns det ingen anledning till att lägga onödig tid på att bygga själv. Den kan köpas färdig, och det tar inte många minuter att skruva upp den på väggen i verkstaden. Hållarna placeras lätt precis där du vill ha dem.

Häng skruvtvingarna i taket

Skruvtvingar har en lite otymplig form, och de tar ofta mer plats än nödvändigt. Med en hängare som denna, som kan hängas upp i taket är tvingarna inte i vägen, men är ändå lätta att komma åt när du behöver dem.

Ordning på lister, stavar och rör

Ett stort papprör med en diameter på runt 40 cm delas av i fyra rum. Det gör det lätt att sortera och få en överblick över dina lister, rundstavar och kabelrännor. Samtidigt utnyttjar du taket och får frigjort en massa yta på golvet och i hyllan.

Bygg lådor i taket

Lådorna kan fästas i taket med gångjärn i den ena sidan, så att de kan fällas ned. Det är ett genialt sätt att utnyttja platsen i verkstaden fullt ut.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Förvaring