Få mer plats i rummet med ett loft över trappan

Det här huset har ett litet rum som ligger precis där trappan kommer upp. Det finns gott om outnyttjat utrymme ovanför trappan. Med ett hål i väggen till utrymmet ovanför trappan, byggs rummet ut så att det blir t ex en sovplats eller en garderobsvägg. Det finns mycket pengar att spara om du kan hitta outnyttjat utrymme i din bostad istället för att bygga till eller flytta.

I jakten på att hitta extra kvadratmeter i bostaden kan det ofta löna sig att se uppåt och leta efter oanvända kubikmeter. Det finns det t ex nästan alltid i utrymmet ovanför en trappa, där det i början av ett trapphus är mycket högt i tak. Dessa kubikmetrar kan du använda som extra kvadratmetrar i det intilliggande rummet.

Det höga utrymmet ovanför trappan ger t ex möjlighet att göra ett loft i det intilliggande rummet, där det kan inredas en sovplats. I ett litet rum frigör det mycket plats på den begränsade golvytan, om det inte ska stå en säng där. Om det är ett sovrum till ett barn som byggs ut med ett loft, är det som gjort för att göra en mysig sovalkov.

Utbyggnaden av rummet kan också användas för förvaring, t ex genom att bygga en garderobsvägg. När rummet ska byggas ut, behöver man öppna upp väggen och bygga en trästomme som förankras ordentligt i väggen. Är den väggen bärande, bör du först rådfråga ett proffs.

Vill du ha in mer ljus i rummet, kan du sätta in ett fönster i trästommen. Det är bra att dela in projektet i olika underprojekt.

Då får du överblick över vad som är svårt och kanske kräver en yrkesman, och vad som är så lätt att du kan göra det själv och på så sätt spara mycket pengar på professionella hantverkare.

Problem

Det finns tre rum en trappa upp, varav två (1 och 3) är ganska små. Det är svårt att göra rum 1 större, eftersom det skulle göra gångytan i hallen mindre och mer besvärligt att komma till rum 2 och 3. Men rum 3 är en möjlighet.

Lösning

Rum 3 ligger intill trappan. Det skapar möjlighet att göra det större genom att göra hål i väggen till utrymmet ovanför trappan. Här finns utrymme för en sovplats eller en garderobsvägg, som då inte tar plats på den begränsade golvytan.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inredning