Få full täckning med ditt wifi

Har du svårt att få bra uppkoppling i vissa rum? Då får du här tre räddningsplankor som säkrar dig wifi-signal i hela huset.

Det är frustrerande när musiken hackar eller skrivaren inte svarar eftersom wifi-signalen blir för svag i delar av huset.

Frustrationen ökar i takt med att fler och fler enheter kräver uppkoppling till internet. Då måste det finnas full wifi-täckning i alla rum, från sovrummet till köket.

Innan du börjar att dra kablar i väggarna bör du fundera på om det är den bästa lösningen. Naturligtvis är en trådbunden lösning för alla enheter det säkraste sättet att få full täckning men i praktiken är det sällan optimalt att förvandla hela huset till en byggarbetsplats. Så satsa på ett starkt wifi.

Tre tips för ett bättre wifi

Beroende på storleken på ditt hus eller lägenhet finns det tre olika lösningar.

Den första har med din router att göra, den kan helt enkelt vara för svag. I en mindre lägenhet kan en ny router vara lösningen.

Bor du i hus måste du förmodligen göra lite mer, antingen med en extender eller med den ultimata wifi-lösningen, ett seriekopplat mesh-nätverk.

Byt router

Du bör byta ut routern som du fått via din internetleverantör när du beställde din internet-anslutning. En ny router med en extern antenn säkerställer större täckning och är också byggd för att hantera tung nätverkstrafik.

Bor du i en mindre bostad som en lägenhet med två eller tre rum, kan du förmodligen lösa problemet med internettäckningen genom att investera i en ny och bättre router.

Routern som internetleverantören skickar när du beställer nytt internet är inte alltid den bästa. Vissa leverantörer skickar en ny router gratis om du frågar dem men vill du vara helt säker på att få en stabil och snabb täckning i hela bostaden är en investering i en modern router väl värd pengarna.

De flesta nya routrar har externa antenner som förbättrar signalräckvidden. Oavsett om du bor du i en liten lägenhet, enplanshus eller i ett flervåningshus så är det bra med en router som har många antenner. Dessa kan pekas mot ett specifikt område för att förbättra signalen. En större och dyrare router med rejäla antenner har också i regel längre räckvidd.

I den här artikeln använder vi en ny router för att förbättra täckningen i en vanlig tvårumslägenhet.

Pris: En bra router som en ASUS kan köpas för ca 1.000 kr.

Många antenner förbättrar täckningen. En router med många nätverksportar är en fördel om du har mycket utrustning.

Före

Vi använde en ny och modern router för att lösa täckningsproblemen i en liten tvårumslägenhet där signalen var särskilt dålig i köket som ligger längst bort från routern.

Efter

En ny router med flera antenner gjorde att köket, som tidigare var rött på grund av dålig täckning, kunde ansluta bättre till det trådlösa nätverket.

Förläng signalen

En extender eller repeater kan användas för att utöka räckvidden i ett trådlöst nätverk. Det är en enkel lösning för att få bra täckning i ett specifikt rum i huset eller lägenheten och kostar inte så mycket. En extender är särskilt användbar om du till exempel har placerat en smart-tv i sovrummet och därför behöver bättre täckning där.

Vissa extenders är även utrustade med antenner som ytterligare förbättrar den trådlösa täckningen och det bör du satsa på. Men oavsett vad, är det en bra idé att välja en extender som är av samma märke som din router så att du är säker på att allt fungerar optimalt ihop.

I den här artikeln löser vi täckningsproblemen i en medelstor bostad genom att installera en extender.

Pris: En extender kostar ca 500 kr.

Extendern förlänger signalen i rummet den är placerad i. Inte i hela huset. Placera extendern högt i rummet, inte på golvet. Kom ihåg att extendern kräver elanslutning.

Före

I denna lägenhet är ett av rummen avskärmat från routern bakom två bärande väggar. Det gör att anslutningen till nätverket blir dålig i rummet. Problemet löste vi med en extender.

Efter

Den gröna färgen dominerar nu i rummet som tidigare haft stora problem med att koppla upp sig till det trådlösa nätverket i lägenheten.

Bredda nätverket

Den ultimata lösningen för dålig täckning hemma är ett meshsystem. Med hjälp av tre eller flera nätverksenheter kan du säkerställa en stabil täckning i hela hemmet även om du bor i ett stort hus. Enheterna är i praktiken sändare som kopplas ihop trådlöst och därmed fungerar som ett enhetligt nätverk.

Mesh-nätverket ser till att din utrustning alltid ansluts automatiskt till den bästa anslutningen när du rör dig i huset. Vissa nätverk växlar till och med mellan 2,4 GHz- och 5 GHz-banden till det frekvensband som är minst överbelastat.

Vi har använt meshnätet som lösningen på en dålig nättäckning i ett småhus.

Pris: Ett set som detta kostar ca 2.000 kr.

Du kan alltid utöka med fler enheter om du behöver det. Med tre enheter täcks de flesta hus. Med nätverkskontakter kan du ansluta utrustning med en kabel långt från routern.

Före

I ett småhus var det problem med täckningen i köket och generellt var uppkopplingen dålig utanför kontoret. Det är därför vi satte upp ett meshsystem.

Efter

Mesh-nätverket gjorde att det röda området helt eliminerades och fler gula områden ersattes med gröna färger.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inredning