4 enkla genvägar till bättre wi-fi

Livet är för kort för dåligt trådlöst nätverk. Med en liten insats kan du enkelt få stabilare wi-fi, som når ut i alla rum i huset. Här är fyra enkla lösningar som kostar från 0 till 5.000 kr.

Trådlöst nätverk har blivit nästan lika viktigt som el och värme i huset. Men många kämpar förgäves för att få sitt trådlösa nätverk att nå ut i husets alla rum.

Och det kan ha många olika orsaker. Den trådlösa utrustningen kanske inte längre klarar av familjens internetanvändning.

Om det inte finns några brister i utrustningen kan ojämna signaler och dålig räckvidd bero på routerns placering. Golv, väggar och liknande kan även ta udden av en kraftig signal. Det ger särskilt problem i större hus.

Här är 4 enkla genvägar till bättre wifi:

Så får du bättre trådlöst nätverk

Oavsett orsaken till den dåliga täckningen i hemmet finns det flera sätt att lösa problemet. Och det behöver varken vara besvärligt eller kosta pengar. Ibland är den bästa lösningen dock att köpa ny nätverksutrustning.

Hör med din internetleverantör om du har den bästa uppkopplingen för ditt behov. Om du tecknade ditt abonnemang för många år sedan kan du ibland uppgradera till större bandbredd väldigt billigt.

Multimedia

1. Placering

Få ut så mycket som möjligt av ditt internet.

De trådlösa signalerna måste kunna ta sig fram utan hinder.

En överdimensionerad svart låda med kraftiga antenner och kablar är inte särskilt vacker. Därför är det frestande att gömma undan nätverksroutern i ett skåp, under en möbel eller i källaren. Men det gör bara den trådlösa signalen svagare, och då får du problem med både räckvidd, stabilitet och styrka. De trådlösa signalerna ska kunna skickas ut och tas emot med så få hinder som möjligt för att vara effektiva.

Bara att flytta upp routern från golvet till en hylla i ögonhöjd kan förbättra signalen avsevärt.

  • Ju mer centralt du kan placera routern, desto bättre.
  • Justera routerns antenner. Använd appen Wi-Fi Analyzer för att se vilka positioner som har störst effekt på den trådlösa signalen.
  • Undvik att ställa routern i ett skåp under ett bord, i ett litet rum omgivet av tjocka väggar eller vid speglar och fönster.

FLYTTA DIN ROUTER

Se till att din router inte står för nära störande element, t.ex. tv, stereo, tjocka väggar, speglar eller fönster.

2. Uppgradering

Byt ut den gamla routern.

Om din router från internetleverantören är några år gammal är det inte säkert att den klarar av dina behov, med film, musik och annan internetanvändning.

Din leverantör, t.ex. Bahnhof eller Tele2, kommer eventuellt att kunna skicka dig en ny och bättre router. Gör din leverantör uppmärksam på att den gamla routern inte längre fungerar. Du kan dock behöva betala för en ny.

Det är billigare än köpa en annan ny router. Då får du å andra sidan den senaste teknologin och en massa funktioner.

AUTOMATISKT KANALBYTE

En router av nyare modell kan ställas in till att automatiskt hitta den trådlösa kanal som störs minst av grannarnas routers. Se hur du byter kanal och frekvens i routerns inställningar i manualen.

3. Trådlös förlängning

Enkel och billig förbättring med en wi-fi-repeater.

Om du ska använda internetsignalen långt från routerns placering, eller om du har ett stort hus, kan du förlänga eller förstärka signalen med en wi-fi-repeater.

Det är ett enkelt och billigt sätt att få ut den trådlösa signalen till områden där hemmets router inte räcker till.

Vi visar dig hur du ska göra.

Sätt wi-fi-repeatern i ett vägguttag i närheten av routern. Tryck på routerns WPS-knapp (knappen med två pilar), och håll inne den i fem-åtta sekunder.

Tryck sedan på repeaterns WPS-knapp, och håll den inne några sekunder. Kort efter kommer repeaterns LED-lampa signalera att den är ansluten till nätverket.

Logga in på repeaterns nätverk från t.ex. en dator eller mobiltelefon. Lösenordet står på enheten eller i manualen. Du kan eventuellt ändra lösenordet senare.

4. Den ultimata lösningen

Superenkelt nätverk - perfekt för ett stort hus.

Mesh-enheterna bör placeras så att de står fritt. Sätt dem där du vill ha täckning, men inom en av de andra enheternas räckvidd.

Mesh är namnet på ett nätverkssystem som är lätt att installera och lekande lätt att använda. Det kan täcka även stora hus med en väloljad wi-fi-anslutning.

Systemet består av två eller flera enheter som kan placeras runt om i hemmet. Det smarta är att det bara skapas ett nätverksnamn oavsett hur många mesh-enheter du ansluter.

Du ska bara följa den installationsguide som passar till systemet, och som kan hämtas till din mobiltelefon.

Ett mesh-system kan göra en jätteskillnad för din trådlösa uppkoppling.

KONTROLLERA DIN UPPKOPPLING

Du kan testa hur snabb din internetuppkoppling är. Anslut en dator med kabel direkt till ditt modem och gå in på sidan nedan och klicka på “STARTA”: www.speedtest.net.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inredning