Bygg unik hylla av trärester

Du har trä över. Ska du bränna det? Köra det till tippen? Nej, du ska bygga något av träbitarna som blir över! Vi visar hur du på nolltid kan bygga en liten, smart hylla.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
700 kronor
Unik hylla av trärester

Det finns ingen anledning att kasta gamla träbitar från dina projekt! Här visar vi hur du kan bygga en snygg hylla av trärester.

Intro

Du har säkert fått känna på hur det är att stå där med trärester efter ett avslutat byggprojekt, och dessa rester kan du ju lika väl använda. Vi hade precis bytt köksbord och valde att bygga en smart och lite annorlunda hylla av vårt överblivna virke.

Hyllan byggdes så att den böjde sig runt ett invändigt och ett utvändigt hörn. Det är inte säkert att du har den typen av vägg i ditt hem, men kanske kan du använda vår hylla som inspiration och anpassa den till dina förhållanden.

Idén med hyllan är att den är lätt att bygga och inte består av så många delar. Alla skarvar och upphängningsbeslag är dessutom dolda. Det får hyllan att se elegant och smidig ut.

Se hur vi bygger hyllan av trärester

Den lilla hyllan är ett lätt och överskådligt projekt. Det tar ungefär en eftermiddag att bygga hyllan och kostar ca 700 kr. I gör-det-självbeskrivningen får du en komplett materiallista, och så visar vi hur du:

  • mäter upp och sågar till träet
  • gör osynliga träfogar
  • borrar hål till den dolda upphängningen
  • sätter ihop och olijar träet
  • hänger upp hyllan

Instruktion

01
Det sågas och målas 3 Steg

Vi ska ta hänsyn till både ett invändigt hörn och ett utvändigt. Vi mäter avståndet från det invändiga hörnet till det utvändiga hörnet.

1

Hyllan består i all sin enkelhet av fem trästycken som sätts ihop med lameller med hjälp av en förbindningsfräs. Först sågas träet till med en cirkelsåg med styrskena. Du kan även använda en kap-/gersåg.

2

Hörnet mäts. Avståndet från det invändiga hörnet till det utvändiga är 40 cm. Det långa stycket (B) är 20 cm brett och därför ska mittstycket (A) ha en längd på 20 cm så att det följer hörnet.

3

Träet skärs till. Vi ska använda tre korta stycken (A + D) och dessutom två långa stycken (C + B). Skär till träet med cirkel- eller kapsåg.

02
Träet skarvas 3 Steg

Hyllan får ett elegant, svävande utseende och därför vill vi inte att någon skarv ska synas - men att alla skarvar ändå är starka.

Ett av de lättaste sätten att dölja skarvar på är att använda en förbindningsfräs, även kallad lamellfräs. Maskinen skär spår i träet där små träbitar, även kallade lameller, placeras.

Förbindningsfräsen kan köpas för omkring 500 kr.

1

Maskinen ställs in. Med förbindningsfrä-sen kan du ställa in hur djupt maskinen ska fräsa. Här väljer vi ett djup på 20 mm, eftersom vi använder P20-lameller till skarven.

2

Ändarna fräses. Se till att träet inte vrider sig. I ändstyckena (D) fräses endast den ena änden, medan mittstycket (A) får två spår i varje ände.

3

De långa styckena (B + C) skarvas med kex. I den ena änden ska två spår fräsas där ändstyckena (D) ska fästas. Dessutom ska två spår fräsas i sidan där mittstycket (A) ska sitta.

03
Hål för upphängning borras 4 Steg

Nu lägger vi undan förbindningsfräsen och tar fram borrmaskinen och slipmaskinen. I byggvaruhuset finns olika lösningar för dold upphängning. Det är inte säkert att du hittar exakt den variant av långa pluggar som vi använder, men de kan köpas på nätet, eller så kan du använda andra varianter.

För att borra hålen till de speciella pluggarna använder vi ett träborr som är ett riktigt specialborr.

1

Spänn fast träet. Vi sätter fast en kort sida (D) ovanpå en överbliven träbit. Med ett 8 mm-träborr borrar vi hål mitt på skivan.

2

Hålen slipas. När alla hål har borrats, slipas flisor bort från träet. Använd en slipkloss med kornstorlek 80. Blås rent i alla hål så att det inte sitter sågspån, damm och träspån kvar.

3

Pluggarna testas. Så ser det ut när en plugg har satts i träet. Metalldelen skruvas i den grå plastdelen. Till sist kan hyllan skjutas in.

4

Träet finslipas. Hålen har borrats och slipats rena och nu är det dags att slipa hyllans stora ytor. Vi använder en planslip med kornstorlek 120.

04
Träet skarvas och oljas in 4 Steg

Nu är hyllan klar att sättas ihop. Fyll spåren med lim och placera lameller i dem. På så sätt binds de två trästyckena ihop.

När lamellerna har satts i och trästyckena satts ihop, är det viktigt att träet pressas ihop med tvingar medan limmet härdar och lamellerna sväller.

Torka bort överblivet lim direkt. När limmet har torkat påförs två skikt med linolja på hyllan.

1

Lamellerna sätts i spåren. Påför först trälim i alla spåren. Stick ned lamellerna långt ned i limmet som de kan komma. en skarv i taget.

2

Sätt ihop hyllan. Två av de korta styckena (D) fästs lodrätt i ändarna på de långa styckena (B och C). De två långa styckena förbinds med ett kort (A). Enkelt och smart.

3

Pressa ihop träet. Med vinkelhake säkerställer vi att de lodräta styckena (D) sitter vinkelrätt. Sätt träet i spänn under några timmar. Härdat lim slipas bort.

4

Hyllan oljas in. Borsta bort damm från träet. Påför därefter olja med en korthårig målarrulle eller med en trasa. När träet har mättats, efter cirka 30 minuter.

05
Hyllan hängs upp 3 Steg

När oljan har torkat ska hyllan hängas upp. Först märker vi upp var den ska hänga. Använd ett vattenpass när du ska hänga upp den. Pinnskruvar i metall skruvas fast i plastpluggen och på så sätt expanderar pluggen i hålet. När alla pluggar är på plats kan du hänga upp hyllan. Vi använder totalt sex pluggar för att sätta fast hyllan. Två i de långa styckena (B + C) och en i var och en av de korta ändstyckena (D).

Det kan vara svårt att styra hyllan på plats på alla sex pluggarna. Be någon hjälpa till.

1

Placeringen märks ut. Vi ritar upp på väggen var hyllan ska hänga. Vi använder ett vattenpass som linjal när vi ritar.

2

Pluggarna sätts i väggen. Här kan du se hur lång pluggen är när den har skruvats i. Metalldelen kommer att sitta i hyllan.

3

Hyllan sätts på plats. Hyllan skjuts in över de långa pluggarna.

Material

  • Trärester (här ekrester från en bänkskiva)
  • Pluggar till upphängning (här Dolle Strongfix)
  • Lameller (vi använder P20)
  • Slippapper (korn 80 och 120)
  • Trälim
  • Linolja

Specialverktyg

  • Förbindningsfräs

Tidsförbrukning

En eftermiddags arbete.

Pris

Ca 700 kr.

Svårighetsgrad

Även om du inte har använt en förbindningsfräs tidigare är detta ett överskådligt och lätt projekt.

3D-modell

3D-modell

Enkel hylla

Det är lätt att bygga hyllan så att den passar även den mest besvärliga väggen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Kexad ihop

Själva hyllorna är "kexade" ihop med en lamellfräs.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Osynlig upphängning

Med hjälp av smarta plugg, får du en helt osynlig upphängning av hyllorna.

Öppna 3D-modell

Video

TIPS: Borra vinkelrätt in i väggen

TIPS: Blås bort borrdammet

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inredning