5 snygga projekt byggda av köksbänkskivor

Köksbänkskivor kan ha så många fler funktioner utöver att ligga på skåpen i köket ...

5 snygga projekt – allihop byggda av köksbänkskivor.

Här visar vi dig 5 snygga projekt – allihop byggda av köksbänkskivor.

Intro

Om du ser på skivorna som ett både exklusivt, starkt och billigt material, öppnar sig plötsligt en mängd olika möjligheter. Här visar vi dig fem väldigt olika föremål som alla har byggts av köksbänkskivor.

Bord och bänk
Bord-bänk-setet har tillverkats av massiva stavlimmade köksbänkskivor i ek.

Trappsteg
Om du är trött på din gamla trappa på grund av att den har gulnat, är sliten och har nötta trappsteg, kan du få en ”ny” genom att klä trappstegen med bitar av bänkskivor

Badrumsmöbel
En köksbänkskiva av mörkt rosenträ förvandlas till en badrumsmöbel på vilken ett handfat ska placeras.

Hyllor
Saknar du ett par gedigna hyllor kan du bygga dem själv av köksbänkskivor.

Elementskydd
En köksbänkskiva kan också förvandlas till ett modernt, öppet radiatorskydd som är så starkt att det kan användas som en bänk.

I denna gör det själv-vägledning visar vi, steg för steg, hur du bygger de 5 snygga projekten av köksbänkskivor. Ofta kan man hitta köksbänkskivor på rea, och då kan du få tag i skivor som ser exklusiva ut och som kan användas till olika byggprojekt till rena fyndpriset.

Lycka till med bygget!

Instruktion

01
Bord och bänk 7 Steg

Bord-bänk-setet har tillverkats av massiva stavlimmade köksbänkskivor i ek. För att få ett brett bord på 85 cm krävs det att två köksbänkskivor limmas ihop, eftersom en köksbänkskiva av standardtyp endast har ett djup på 60 cm.

Innan bänkskivorna limmas ihop på bredden är det viktigt att de sågas till med nya, spikraka sågsnitt, så att du får rena ytor att limma på. På så sätt blir skarven osynlig och stark. Både bord och bänk har sidor som är lika breda som toppskivan och hörnskarvar som består av sneda, 45-gradiga snitt som har limmats ihop. Allt du behöver för att göra detta är bänkskivor, trälim, bred maskeringstejp och en sänksåg med styrskena.

1

Lägg bänkskivorna intill varandra och dra åt om dem ordentligt med ett par tvingar. Ställ in sänksågen så att djupet motsvarar tjockleken på bänkskivan plus 3-4 mm. Spänn fast styrskenan och såga nu i skarven mellan de två skivorna som ska limmas ihop. Se till att den fintandade klingan träffar båda skivorna.

2

I ändarna ska skivorna skäras till med ett snett, 45-gradigt snitt så att de kan skarvas med snygga smygfogar. Sänksågen ställs in på 45 grader innan styrskenan spänns fast och man börjar såga. I motsatt ände av gavlarna på bordet och bänkarna, ska skivorna skäras till med vinkelräta snitt, så att de står på solida ”fötter”.

3

Skivorna limmas ihop med trälim. Det blir lättare att fördela limmet om du blandar lite vatten i det och stryker ut det på ytan med en pensel.

4

Hörnskarvarna ska tejpas ihop. Lägg bänkskivan och gavelsidan med framsidan uppåt på ett plant underlag. Skjut fram gaveln helt intill bänkskivan så att ytorna är i linje med varandra, och tejpa ihop skarven med maskeringstejp.

5

Placera nu gavelsidan lodrätt, efter att du har skjutit fram den över underlaget. Gör det försiktigt, eftersom ”gångjärnen” av tejp är ömtåliga. Du behöver en extra hand - även när bordet ska vändas.

6

Påför lim i skarven när bordet har vänts och gaveln har lagts nedåt. Påför först lite förtunnat trälim på bägge ytorna och därefter ytterligare ett skikt oförtunnat trälim. Använd rikligt med lim så att det sipprar fram. Då kan du vara säker på att det är tillräckligt. Överblivet lim avlägsnas med ett stämjärn.

7

Res upp gavlarna och fixera dem med maskeringstejp. Se till att de står vinkelrätt på bänkskivan. Hörn-skarvarna förstärks med en trekantslist som också limmas och dras åt med en tving. Låt nu bordet stå och torka minst ett par dagar innan du slipar ytan slät och mättar den med olja.

02
Trappsteg 5 Steg

Om du är trött på din gamla trappa på grund av att den har gulnat, är sliten och har nötta trappsteg, kan du få en ”ny” genom att klä trappstegen med bitar av bänkskivor. Skivorna skärs till så att de passar trappstegen. Under varje steg fästs en smal bit av en bänkskivan, så att det inte syns om trappsteget t.ex. är slitet och nött. Biten under trappstegets framkant monteras med så kallad lamellskiva, som ger en stark, dold skarv. Spåren görs med en lamell- eller överfräs. Här har skivor av mörkt, hårt trä valts. Detta passar fint till trappans räcke.

1

Stegen skärs till. Där det ska vara rundade former behöver du använda en sticksåg. Du kan använda täckpapp för att göra en mall så att du kan överföra formen på trappsteget och såga efter den. De raka bitarna sågas bara med en kap-/geringssåg.

2

Fräs spår till lamellskivor i de två skivorna som ska klä varje steg - både det breda på plansteget och det smala på sättsteget. Skivorna spänns fast när spåren fräses ur, tre i varje skiva.

3

När lamellskivorna har limmats fast på skivan till trappsteget, limmas den smala listen fast ned över lamellskivorna. Därefter dras de två delarna ihop med tvingar och överblivet lim avlägsnas. Låt det torka.

4

Trappsteget limmas fast på trappan med monteringslim. Dessförinnan är det en bra idé att sätta tejp runt kanten, så att det är förberett för fogning. Tryck fast trappsteget.

5

Foga med akrylfog runt kanten och dra därefter av maskeringstejpen.

03
Badrumsmöbel 7 Steg

En köksbänkskiva av mörkt rosenträ förvandlas till en badrumsmöbel på vilken ett handfat ska placeras. Möbeln har byggts som en låda som hänger mycket bättre på väggen än en hylla. Belastningen på upphängningen blir inte särskilt stor, eftersom lådan får stöd på väggen av den nedersta hyllan.

Bänkskivan har först sågats till på längden och lådans fyra delar har sågats ut till två gånger två likadana delar. De har alla skurits till med ett snett, 45-gradigt snitt i ändarna så att lådan kan skarvas med snygga smygfogar. Skarvarna förstärks med lamellskivor, trälim och skruvar som döljs av pluggar.

1

De fyra delarna till lådan skärs till med ett snett snitt i ändarna, 45 grader, med hjälp av en sänksåg med styrskena.

2

Gör spår till så kallade lamellskivor som ska stärka hörnskar skivor -varna. Fräs spåren med en så kallad handöverfräs. Lamellskivorna sätts i med trälim.

3

Lådan skarvas med rikligt med trälim i skarvarna. Sidorna hålls samman med stora tvingar med ett par läkter emellan så att träet skyddas.

4

Hål borras med ett 12 mm-cylinderborr, så att skarven även stärks med skruvar, dolda med träpluggar.

5

Träpluggarna borras ut ur överblivet trä och sätts i hålen med lim, så att skruvarna döljs. När limmet är torrt skärs den överblivna delen av pluggen bort. Ta även bort det överblivna trälimmet.

6

Montera långa skruvar i väggen som lådan kan hängas upp på. Hål har borrats i de bakre kanterna på lådan. Banka lådan på plats med en träkloss och en hammare på kanten av möbeln.

7

Träet mättas med olja. Detta är extra viktigt när möbeln ska användas i badrummet där den kan utsättas för vatten. Här oljas det fem gånger så att oljan kan tränga in i träet i 15-20 minuter innan den överblivna oljan torkas bort.

04
Hyllor 2 Steg

Saknar du ett par gedigna hyllor kan du bygga dem själv av köksbänkskivor. Hyllorna får ett exklusivt utseende om du förstärker hörnen med ett mörkare träslag. Det kräver lite extra arbete, eftersom du ska såga spår i hörnen. Vill du att hyllorna ska vara enkla, kan du göra en skarv där ändarna skärs till med ett 45-gradigt snitt, men skarvas med dolda träpluggar eller lamellskivor.

I gaveln på de här hyllorna fräser man ett spår där det finns plats för ett sängbeslag, som är en dold upphängning som säkerställer att hyllan sitter helt tätt intill väggen.

1

Såga tre spår i varje hörnskarv och fyll dem med små lister av mörkt trä, när du har limmat fast gavelsidorna. Spåren kan sågas med en cirkelsåg om sulan spänns fast på hyllan. Sågen ställs in så att klingan stoppar på rätt djup (här 3 cm). Lim påförs på de små listerna av ädelträ och bankas sedan på plats med en hammare. Gör detta med flera lager av lister. Låt listerna torka i ett dygn.

2

De överblivna delarna av listerna av ädelträ skärs bort med en fintandad såg. Lägg en bit papper ovanpå träet innan du sågar så att hyllan inte skadas. Slipa därefter till hyllorna så att förstärkningarna är i nivå med hyllan.

05
Elementskydd 3 Steg

En köksbänkskiva kan också förvandlas till ett modernt, öppet radiatorskydd som är så starkt att det kan användas som en bänk. Skivan har skurits till på längden till en toppskiva, som har ben i båda ändarna samt ett stödben på mitten. På baksidan fästs toppskivan på fönsterbågarna med små vinklar.

1

Skivan sågas till på längden med ett vinkelrätt snitt, med en cirkelsåg längs en rätskiva. Benen sågas också till - kom ihåg att de ska vara 2 cm högre än överkanten på radiatorn så att det finns plats för den varma luften att cirkulera.

2

Ben och toppskiva skarvas med träpluggar. Använd pluggmarkörer för att markera hålen och borra vinkelräta hål så att träpluggarna lätt leds på plats. Benen placeras 1 cm in bakom ytterkanterna på toppskivan och limmas fast.

3

Limma fast alufolie på undersidan av toppskivan så att toppskivan skyddas mot värmen. Det hindrar träet från att slå sig. Limmet fördelas i strängar på baksidan och dras därefter ut på hela ytan med en spackel. Tryck sedan fast folien.

Ritning

BORD OCH BÄNK

När du har skarvat en och en halv skiva som ska användas både som bänkskiva och ben, är det viktigt att skarvarna är förskjutna så att konstruktionen blir stark.

Nya snitt ska sågas för alla skarvar så att limmet vidhäftar ordentligt och så att skarven blir ”osynlig”.

BORD OCH BÄNK

BADRUMSMÖBEL

Lådan monteras med dold upphängning på långa skruvar som har fästs i väggen.

Skarvarna förstärks med lamellskivor, två i varje.

BADRUMSMÖBEL

HYLLOR

Fräs ur i gavlarna för sängbeslagen som hyllan hängs upp i.

I ändarna sågas delarna till med ett 45-gradigt snitt och limmas sedan ihop.

HYLLOR

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inredning