Välj rätt garderob med smidig förvaring

SPONSRAD ARTIKEL | Vilken garderob har du idag och hur vill du kunna skapa nya och bättre förvaringsmöjligheter? Bygghemma tipsar här om olika garderobslösningar.

I alla garderober är det viktigt för oss att kunna organisera och strukturera på vårt eget sätt. Ingen orkar stå flera minuter framför garderoben varje morgon utan att hitta det man söker. Vi vill veta var allt ligger så att vi hittar det direkt. Just därför finns det garderobsstommar med olika garderobslösningar för att kunna förvara smidigt. Funktion är viktigast och går först. För att det ska bli smidigt vill vi kunna skräddarsy garderoben så att den är anpassad efter våra behov och livssituation.

Det måste finnas plats för allt, men samtidigt inte plats i överflöd. Garderober får inte ta för mycket plats, precis som att sängen eller soffan inte heller får ta för mycket plats. Om du väljer en alldeles för stor garderobsstomme med många förvaringsmöjligheter i ett litet utrymme så räcker troligen inte golvytan till.

Öppen garderob, platsbyggd garderob eller fristående garderob

I rum med liten golvyta är en öppen garderob att föredra. Detta är vanligt inom compact living och handlar om att visa upp plaggen och göra dem till en del av inredningen på ett naturligt sätt. Plaggen ska smälta in och blir samtidigt väldigt lättåtkomliga. Öppen förvaring tar minimalt med plats och gör dessutom så att hela rummet känns både större och luftigare.

Fristående garderober kan du enkelt passa in med övrig inredning i rummet. Du kan flytta runt dem lite som du vill, till skillnad från platsbyggda garderober som sitter fast på en och samma plats. Där behöver du istället anpassa inredningen efter garderobens material för att få en snygg helhet. Två fördelar med platsbyggda garderober är att du får allt precis som du vill ha det redan från början. Du behöver heller inte leta efter vinklar eller utrymmen att placera garderoben eftersom detta redan är gjort. Fristående garderober ger dig dock möjligheten att lägga till eller ta bort förvaringsutrymmen beroende på behov och livssituation.

Välj rätt stomme och dörr!

Börja med att välja ut rätt modell på garderobsstomme innan du beslutar dig för vilken garderobsinredning du behöver. Det är också viktigt att måtten stämmer så att du får fler förvaringsmöjligheter och så att du vet hur du ska inreda med exempelvis trådbackar, trådhyllor, klädstänger, galgar, klädkrokar, väggskenor eller bärlister.

En vanlig och ganska enkel garderob kan du enkelt piffa upp med snygga garderobsdörrar eller skjutdörrar. Du kanske till och med lyckas hitta garderobsdörrar som går i samma material som övriga inredningen i rummet. Har du liten golvyta och plats i rummet ska du företrädesvis ha skjutdörrar som inte kräver något större utrymme framför garderoben.

Garderobsdörrar som går att öppna kräver mer utrymme framför garderoben. Fördelen med garderobsdörrar är att du snabbt för en överblick och kan öppna båda dörrarna samtidigt. Det är viktigt att dörrarna går att öppna utan att slå i något.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus