Kupa
En kupa ger mer plats på översta våningen. Men även om det bara är få kvadratmeter som bostaden utvidgas med, måste du ändå kontakta kommunen om bygglov och kontrollera detaljplanen. Du måste vara en rutinerad gör det självare om du vill bygga kupan själv. Å andra sidan är det hyfsat enkelt att montera en fabrikstillverkad kupa. I de flesta fall måste minst en takstol tas bort. Det innebär att det behövs en så kallad avväxling i takkonstruktionen. Den ska en fackman räkna ut åt dig.
Utbyggnad
En utbyggnad ökar husets areal och kan göras på många olika sätt. Hur mycket du kan bygga ut beror på grundens storlek. Vanligtvis bör den totala bebyggda andelen inte täcka mer än 30 procent av grunden. Du bör få en arkitekt att ge ett tips på utformningen, och du måste kontakta kommunen om bygglov innan du sätter igång.
En utbyggnad kräver hjälp från hantverkare, speciellt till det utvändiga. Men beroende på husets uppbyggnad och din egen förmåga finns det en lång rad uppgifter du själv kan klara. Priset för en utbyggnad beror på vilka typer av rum du bygger. Om du t.ex. bygger toalett/badrum får du räkna med att utgiften för våtrum och rördragning läggs på det pris vi visar här.
Uterum
Uterum eller vinterträdgård. Det är egentligen samma sak. I vårt fall handlar det om en ouppvärmd utbyggnad till huset, som förslagsvis består av ett tak och glas. Det byggs ovanpå en existerande terrass utan något egentligt fundament.
Uterummet förbättrar möjligheten att sitta utomhus under vår, sommar och höst. Och så kan en stor del av husets växter flytta ut i glasbyggnaden. Var dock uppmärksam på att uterummet räknas med i bebyggelseprocenten, och att du måste söka bygglov för projektet.
Annex
Ett annex är en fristående bostadsbyggnad som är skiljd från huvudbostaden. Projektet kräver bygglov, ritningar och allt annat som ett stort byggprojekt också kräver. Därför finns det goda möjligheter att testa din förmåga som hantverkare och entreprenör i djungeln av byggregler och lov med ett riktigt hus, bara i mindre skala.
1. Vind
Har du en enplansvilla kan du kanske bygga på höjden. Alltså, av med det gamla taket och på med ett nytt som ger plats åt inredning av en vindsvåning.
Innan du kan komma igång med att planera din nya vindsvåning ska du få en ingenjör att räkna ut om det existerande huset och marken överhuvudtaget kan bära den extra vikten. När detta är gjort ska du ha en arkitekt som ritar upp vindsvåningen, så att du är säker på att den passar till huset, samtidigt som du får konkreta ritningar som du kan bifoga med din bygglovsansökan till kommunen.
Det krävs fackfolk för att bygga taket och andra bärande konstruktioner, och även till de nya vatten- och elinstallationerna. Som erfaren gör det självare kan du själv stå för stora delar av det invändiga färdigställandet, som exempelvis isolering, ångspärr, beklädnad, golv och skiljeväggar.