Så genomför du sommarens byggprojekt på ett säkert sätt

Sommaren är alldeles runt hörnet och nu är den perfekta tidpunkten att börja planera och förbereda sommarens byggprojekt. Förutom att skaffa allt nödvändigt virke i god tid och ha en detaljerad skiss till hands bör du också se till att byggprojektet kan genomföras på ett säkert sätt.

© Depositphotos.com

Oavsett om du vill bygga ut huset, måla om fasaden eller kanske skapa utrymme för en pool är det väsentligt att projektet utförs korrekt och säkert för att minimera risken för skador. Du bör till exempel se till att du är utrustad med slitstarka kläder och bär lämpliga skor för utomhusbruk. Men också att du införskaffar solkräm för att skydda dig mot solens skadliga strålar och har plåster och annat i beredskap om du skulle skada dig.

Du kan till exempel beställa småsakerna redan nu så att du har dem inför sommaren. På Matas.se hittar du allt du kan tänkas behöva, såsom just solvård och plåster, men också nödvändigheter som pincetter, krämer för hudirritationer och desinficeringsmedel. Du kan också läsa Matas egna guider som hjälper dig att hitta produkter som kan vara bra att ha hemma.

Bär lämpliga arbetskläder

På samma sätt som det är oerhört viktigt att ha rätt kläder när man arbetar utomhus på vintern är det viktigt att klä sig ordentligt för byggprojekt som äger rum på sommaren. Det är lätt att tro att man kan arbeta i bar överkropp, shorts och flip-flops bara för att det är varmt ute. Och det kan man såklart i vissa fall, till exempel om du ska måla om fasaden och inte har något emot lite färgstänk på kroppen.

Men om verktyg är inblandade är det inte särskilt förnuftigt. Var särskilt uppmärksam på att bära ett par skor som tål fallande föremål så att du slipper gå med en skadad fot resten av sommaren. Utöver detta är snickarbyxor och en t-shirt att föredra.

Skydda dig mot solens skadliga strålar

Att skydda såväl ansiktet som kroppen från solens skadliga UVA- och UVB-strålar är viktigt för att förebygga hudcancer. Solkräm i ansiktet bör användas året runt, även om det är lätt att tro att solskydd uteslutande behövs på sommaren. Solen tränger trots allt in även under de molnigaste dagarna. Ta för vana att smörja in dig med rikligt med solkräm innan du går ut och se till att du fyller på under dagen för att minimera risken för att bränna dig.

Var redo om olyckan är framme med ett första hjälpen-kit

Hur väl förberedd du än är kan en olycka ändå inträffa. Om så är fallet bör du ha ett första hjälpen-kit med saker som plåster för att åtgärda sår och ögondusch om du skulle få skit i ögonen. Naturligtvis förväntar du dig inte att något ska hända dig, men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan om du mot förmodan skär dig, bränner dig eller om något annat skulle hända när du donar i trädgården.

Många saker kan du trots allt ta itu med på egen hand med rätt saker i badrumsskåpet eller ditt första hjälpen-kit. Rör det sig om en allvarligare skada ska du självfallet kontakta vårdcentralen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus