Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Reparera vitvarorna själv

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Vänta med att kassera dina defekta vitvaror. Det finns nämligen goda chanser för att du kan laga dem själv – billigt!

Reservdelarna till vitvaror är oftast billiga. Därför kan det löna sig att försöka reparera dem själv.

Intro

Det kan gott löna sig att plocka fram skruvmejseln och polygripen när tvättmaskinen, diskmaskinen eller någon av de andra vitvarorna börjar krångla. I alla fall så länge det rör sig om dyrare maskiner av högre kvalitet – de allra billigaste reavitvarorna lönar sig sällan att försöka reparera.

Det kan löna sig

Reservdelsfirman Nettoparts rekommenderar följande tumregel när man ska räkna ut om en reparation kan löna sig: Priset på reparationen ska vara lägre än maskinens nypris dividerat med dess ålder i år.

Så om tvättmaskinen kostade 8.000 kr. ny, och är fem år gammal, kan det löna sig att lägga upp till 1.600 kr. på att få den att fungera ordentligt igen.

TOPP 5 FEL PÅ TVÄTTMASKINER

Reservdelar till tvättmaskiner är vanligtvis billiga i inköp. Därför kan det ofta löna sig
att försöka sig på en reparation. Det är trots allt billigare att köpa ett nytt
värmeelement än att köpa en helt ny maskin.

TOPP 5 FEL PÅ DISKMASKINER

Rent anatomiskt påminner diskmaskinen mycket om tvättmaskinen med ett värmeelement, en avloppspump och en magnetventil på topp-5-listan över delar som går sönder. Och även här är reservdelarna så billiga att det gott kan löna sig att försöka laga maskinen själv.

TOPP 5 FEL PÅ SPISAR

Blir ugnen eller kokplattorna inte tillräckligt varma, och var inköpspriset på din spis högt, så kan det ofta löna sig att reparera den själv. Precis som med tvättmaskinen och diskmaskinen är det relativt lätt att byta ut de delar som oftast går sönder.

Instruktion

Så byter du värmeelement

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Stäng av ström och vatten, dra ut maskinen och ta loss sladdarna från värmeelementet. Sedan lossar du muttern i mitten som håller fast värmeelementet.

2

Ge bulten ett litet slag, så att den trycks in. Nu kan du lätt vrida loss värmeelementet från maskinen. Använd evt. en skruvmejsel om värmeelementet sitter hårt.

3

Det nya värmeelementet sätts på plats. Dra åt muttern och sätt tillbaka sladdarna på rätt plats. På med bakstycket, och koppla på strömmen och vattnet igen.

Så byter du avloppspumpen

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Stäng av ström och vatten, dra ut maskinen och ta loss den nedersta frontplattan och bottenplattan. Se upp så att du inte skär dig på de vassa kanterna!

2

Ta loss alla sladdar som är kopplade till avloppspumpen. Var säker på att du kommer ihåg hur de satt. Sätt ev. markeringar på sladdarna, eller ta en bild innan.

3

Ta loss pumpen och montera den nya. Vrid den i fast position, koppla tillbaka alla sladdar korrekt, och bygg ihop maskinen igen. Koppla på ström och vatten igen.

Så byter du varmluftselementet

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Stäng av strömmen och dra ut spisen. Varmluftselementet ska lossas från bakstycket. Avlägsna först bakstycket och sladdarna, och lossa sedan muttrarna.

2

Skyddsplåten lossas inifrån själva ugnen. Kom ihåg att du måste skruva loss alla skruvarna som sitter runt plåtens kanter.

3

Byt ut det defekta varmluftselementet, och bygg ihop ugnen igen.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka