Reparera vitvarorna själv

Vänta med att kassera dina defekta vitvaror. Det finns nämligen goda chanser för att du kan laga dem själv – billigt!

Reservdelarna till vitvaror är oftast billiga. Därför kan det löna sig att försöka reparera dem själv.

Intro

Det kan gott löna sig att plocka fram skruvmejseln och polygripen när tvättmaskinen, diskmaskinen eller någon av de andra vitvarorna börjar krångla. I alla fall så länge det rör sig om dyrare maskiner av högre kvalitet – de allra billigaste reavitvarorna lönar sig sällan att försöka reparera.

Det kan löna sig

Reservdelsfirman Nettoparts rekommenderar följande tumregel när man ska räkna ut om en reparation kan löna sig: Priset på reparationen ska vara lägre än maskinens nypris dividerat med dess ålder i år.

Så om tvättmaskinen kostade 8.000 kr. ny, och är fem år gammal, kan det löna sig att lägga upp till 1.600 kr. på att få den att fungera ordentligt igen.

Instruktion

TOPP 5 FEL PÅ TVÄTTMASKINER

Reservdelar till tvättmaskiner är vanligtvis billiga i inköp. Därför kan det ofta löna sig
att försöka sig på en reparation. Det är trots allt billigare att köpa ett nytt
värmeelement än att köpa en helt ny maskin.

Så byter du värmeelement

1

Stäng av ström och vatten, dra ut maskinen och ta loss sladdarna från värmeelementet. Sedan lossar du muttern i mitten som håller fast värmeelementet.

2

Ge bulten ett litet slag, så att den trycks in. Nu kan du lätt vrida loss värmeelementet från maskinen. Använd evt. en skruvmejsel om värmeelementet sitter hårt.

3

Det nya värmeelementet sätts på plats. Dra åt muttern och sätt tillbaka sladdarna på rätt plats. På med bakstycket, och koppla på strömmen och vattnet igen.

TOPP 5 FEL PÅ DISKMASKINER

Rent anatomiskt påminner diskmaskinen mycket om tvättmaskinen med ett värmeelement, en avloppspump och en magnetventil på topp-5-listan över delar som går sönder. Och även här är reservdelarna så billiga att det gott kan löna sig att försöka laga maskinen själv.

Så byter du avloppspumpen

1

Stäng av ström och vatten, dra ut maskinen och ta loss den nedersta frontplattan och bottenplattan. Se upp så att du inte skär dig på de vassa kanterna!

2

Ta loss alla sladdar som är kopplade till avloppspumpen. Var säker på att du kommer ihåg hur de satt. Sätt ev. markeringar på sladdarna, eller ta en bild innan.

3

Ta loss pumpen och montera den nya. Vrid den i fast position, koppla tillbaka alla sladdar korrekt, och bygg ihop maskinen igen. Koppla på ström och vatten igen.

TOPP 5 FEL PÅ SPISAR

Blir ugnen eller kokplattorna inte tillräckligt varma, och var inköpspriset på din spis högt, så kan det ofta löna sig att reparera den själv. Precis som med tvättmaskinen och diskmaskinen är det relativt lätt att byta ut de delar som oftast går sönder.

Så byter du varmluftselementet

1

Stäng av strömmen och dra ut spisen. Varmluftselementet ska lossas från bakstycket. Avlägsna först bakstycket och sladdarna, och lossa sedan muttrarna.

2

Skyddsplåten lossas inifrån själva ugnen. Kom ihåg att du måste skruva loss alla skruvarna som sitter runt plåtens kanter.

3

Byt ut det defekta varmluftselementet, och bygg ihop ugnen igen.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Hus