Lika fint som nytt - 5 enkla knep

Var nu ärlig: Verkar din villa lite tråkig? Ser den lite sliten och trött ut? Då kan du trösta dig med att det gör flera villor som är från en tid då det funktionella var viktigare än det estetiska. Men det krävs inte mycket för att ge villan en behövlig ansiktslyftning.

FÖRE: Det här huset ser lite slitet ut och skulle behöva en ansiktslyftning.

Fasaden är husets ansikte och fönstren dess ögon. Ja, så ser några på sina villor och i så fall kan man inte säga annat än att vår villa ser ganska trött ut och glimten i ögonen är borta. Som tur är kan man fixa det mesta med lite smink och det gäller i hög grad villans ansikte. Det kan rätt lätt sminkas för att bli fräschare och se lite piggare ut.

Multimedia

Små knep – stor effekt

Den synliga förändringen vi utsatt vår villa för är en ommålning av fasaden. Det görs naturligtvis inte på en förmiddag, men det är ett relativt enkelt sätt att förändra och förnya på. Det är också ett arbete som du kan klara själv.

Vill du inte ändra färg på fasaden kan du välja densamma som tidigare. De oäkta spröjsarna ger fönstren ett rejält lyft och tvättar du taket, så föryngrar du villan åtskilliga år. En liten ”hatt” i form av ett skärmtak ovanför ytterdörren hälsar alla välkomna.

Accessoarer

Slutligen kommer vi till accessoarerna: ny stenläggning på infart och gångar, nytt spjälstaket och ny belysning med lågspänningslampor som du kan sätta upp själv. Plötsligt har du fått en ny villa – utan att flytta och utan att använt en förmögenhet på en ombyggnad.

5 enkla knep

Dessa 5 insatser är ganska överkomliga, både när vi ser på priset och på arbetsinsatsen och i förhållande till det fina resultat som uppnås.

1. Fasaden får nytt liv

Något så enkelt som en ny färg på fasadpanelen kan ge ditt hus en helt ny stil.

Om färgen på träpanelen är sliten ska du naturligtvis måla om. Men kolla först kritiskt din fasad. Kan ett färgbyte ge ett nytt liv åt villan och kanske få in den i detta århundrade? Färgbyte är en möjlighet som kan vara värd att prova, även om det kräver bygglov. Det är ett billigt knep med stor effekt. Köp en färg som håller i många år.

PRIS: 10 - 15 KR PER KVM

1

Tvätta träet noga med t.ex. målartvätt. Använd borste för att få bort smuts och alger. Skölj rent med vatten och lått träet torka över natten.

2

Slipa bort all lös färg. Det är endast om färgen är mycket sliten och flagar kraftigt som det blir nödvändigt att slipa ner till rent trä. Annars duger lätt slipning.

3

Måla träet noga. Om du har slipat ner till naket trä ska du först grunda med färg eller olja. Följ anvisningarna på färgburken när det gäller målning.

2. Ny beläggning

En snygg beläggning kan ge ett betydligt lyft.

Om infarten eller gångarna har satt sig och beläggningen mer påminner om en berg- och dalbana så bör du justera beläggningen. Om du inte rent av har tröttnat så mycket på stenarna att du vill byta ut dem. Det krävs ett djupare grepp i plånboken men blir snyggt.

PRIS: 100 - 500 KR PER KVM

Om du lägger färgade stenar så ger du beläggningen nytt utseende.

En kombination av betong och smågatsten är ett trevligt mönster.

Läckra skifferplattor som dessa är lite dyrare än betongplattor.

3. Tvätta taket

En taktvätt ger ett ofta ett helt nytt intryck av huset, men det förlänger egentligen inte livslängden.

Ett slitet tak kan dominera intrycket av en villa. Du tycker att både villan och taket ser gamla ut trots att taket kanske håller i ytterligare många år. Mossa och alger ska bort och till det kan du behöva hjälp.

PRIS: FRÅN 100 KR PER KVM.

4. Ett nytt staket

Det finns flera olika varianter av spjälstaket, både målade och omålade, för under 200 kr per sektion. Just denna grind är dyrare, cirka 1200 kr komplett.

Du kan resa ett staket av lösvirke eller köpa ett i byggsats. När stolparna har satts kan staketet sättas på - och tas loss vid behov. Det finns väl inget mer klassiskt svenskt än ett spjälstaket?

Det kan du ganska lätt snickra själv även om det tar tid. Vill du spara tid kan du i stället köpa ett i byggsats. Det går snabbt att resa ett sådant staket. Stolparna sätts med rätt inbördes avstånd och de färdiga sektionerna skruvas fast. Ju färre skruvar du använder, desto lättare blir det att ta av sektionerna om du vill måla om staketet.

Det finns flera lösningar att välja bland. Här ser du en grind som kallas Vinesse och ett staket som heter Skagen (som har målats vitt). Se till att spjälorna är snedkapade nertill.

PRIS: 100-200 KR PER METER

5. Fönster med spröjsar

Stora och obrutna fönsterytor släpper in massvis av ljus i bostaden, men de ser sannerligen tråkiga ut och egentligen inte alls passar till fasaden.

Det kan du åtgärda genom att förse fönstren med spröjsar som ger dem ny stil. Spröjsarna kan skruvas eller limmas fast.

PRIS: CIRKA 700 KR PER FÖNSTER

1

Spröjsarna ska sågas till. I den ena änden geringssågas de, i den andra kan de kapas i 90 graders vinkel.

2

Monteringstejp håller fast spröjsarna på glaset. Tejpen ska tåla temperaturer mellan minus 20 och plus 50 grader.

3

Spröjsarna limmas fast i det mönster som passar dig. Här blir fönstren småspröjsade, men du bestämmer själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus