Laga hål i putsen

Husets sockel är extremt utsatt för fukt och därmed en del av bostaden som det gäller att hålla ögonen på. Börjar putsen falla av måste sockeln repareras omedelbart, så att fukten inte tränger in i grunden.

Innan man kan börja putsa ska all lös puts försiktigt knackas bort och sprickan borstas. Den lilla skadan man först ser kan snabbt bli mycket större när man knackat bort allt löst.

Men ska reparationen hålla, så gäller det att ha fast underlag att utgå ifrån.

Till den här sortens reparationer bör man använda en tunngrundning, som består av en slev cement som rörs ut i vatten till en tunn konsistens. Med murarkvasten förvattnar man reparationen, innan tungrundningen slås på. Ett tunt lager ska smörjas in i hålet. Här använder muraren åter murarkvasten, så att grundningen blir väl inarbetad i sockeln.

Medan grundningen fäster blandar man reparationsbruket, som består av en del cement och 10 delar sand.

En del putsbruk C tillsätts också för att ge blandningen en mjukare konsistens. Bruket ska slungas in i hålet om man vill vara säker på att lagningen ska hålla. Börja med att slå på små klickar bruk. Överblivet bruk skrapas av med putssleven och lagningsbruket slätas ut.

Med ett putsbräde glättar man försiktigt bruket. Då är man säker på att reparationen inte sticker ut utanför den befintliga sockelputsen. Den här sockeln är skrovlig i ytan. En fuktig murarkvast trycks in i putsen yta för att skapa en liknande struktur.

Efter omkring en vecka kan sockeln målas och då blir lagningen så gott som osynlig.

LÄS MER: Vad ska jag måla min sockel med?

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hussockel