Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laga hål i putsen

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Husets sockel är extremt utsatt för fukt och därmed en del av bostaden som det gäller att hålla ögonen på. Börjar putsen falla av måste sockeln repareras omedelbart, så att fukten inte tränger in i grunden.

Innan man kan börja putsa ska all lös puts försiktigt knackas bort och sprickan borstas. Den lilla skadan man först ser kan snabbt bli mycket större när man knackat bort allt löst.

Men ska reparationen hålla, så gäller det att ha fast underlag att utgå ifrån.

Till den här sortens reparationer bör man använda en tunngrundning, som består av en slev cement som rörs ut i vatten till en tunn konsistens. Med murarkvasten förvattnar man reparationen, innan tungrundningen slås på. Ett tunt lager ska smörjas in i hålet. Här använder muraren åter murarkvasten, så att grundningen blir väl inarbetad i sockeln.

Medan grundningen fäster blandar man reparationsbruket, som består av en del cement och 10 delar sand.

En del putsbruk C tillsätts också för att ge blandningen en mjukare konsistens. Bruket ska slungas in i hålet om man vill vara säker på att lagningen ska hålla. Börja med att slå på små klickar bruk. Överblivet bruk skrapas av med putssleven och lagningsbruket slätas ut.

Med ett putsbräde glättar man försiktigt bruket. Då är man säker på att reparationen inte sticker ut utanför den befintliga sockelputsen. Den här sockeln är skrovlig i ytan. En fuktig murarkvast trycks in i putsen yta för att skapa en liknande struktur.

Efter omkring en vecka kan sockeln målas och då blir lagningen så gott som osynlig.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka