Gör din egen internetkabel

När det handlar om pris, hastighet och säkerhet går inte något trådlöst nätverk upp mot det kablade. Och så är det till och med förvånansvärt lätt att göra själv.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
Några minuter
Pris
600 kronor

Intro

Det kablade nätverket förbises ofta till fördel för trådlösa lösningar när hemmet ska kopplas upp mot internet. Men en vanlig kabel är ofta den bästa lösningen - och det är förvånansvärt lätt att göra själv i perfekt kapade längder, så att det blir snyggt och utan kabelhärvor.

Bor du ensam eller i en liten lägenhet kan du ofta klara dig bra med den trådlösa router som din internetleverantör tillhandahåller med ditt abonnemang. Men i större hus med flera våningar eller i familjer där flera streamar film eller spelar onlinespel, kan nätverkets styrka och stabilitet oundvikligen komma att svikta.

Det kan i vissa fall lösas med ett modernt mesh-nätverk eller så kallade trådlösa förlängare, som snabbt kan bli en dyr lösning. Jämförelsevis kostar ett kablat nätverk i stort sett ingenting. Ändå ger det en snabb och stabil uppkoppling som dessutom är säkrare mot intrång.

Alltför långa nätverkskablar, som ligger i dörröppningar och med överbliven kabel hoprullad bakom skrivbordet eller TV-bänken, är naturligtvis i vägen. Men så måste det inte vara. Det är nämligen fövånansvärt lätt att själv sätta modularkontakter på dina nätverkskablar, så att de blir exakt så långa som du vill. Och innan modularkontakten monteras kan du nöja dig med att borra små hål på 6 mm när kabeln ska dras mellan rummen. Lätt, enkelt och elegant.

Det enda specialverktyg du behöver är en så kallad crimp- eller presstång, som kostar från dryga hundralappen och uppåt.

Instruktion

01
Montera rj45 7 Steg

När du ska dra ett kablat nätverk är det klart enklast att anpassa en färdig kabel, som redan har kontakt i båda ändar. Cat6-patchkablar, som vi använder här, finns i en uppsjö olika längder, och en på 30 meter kan köpas på många ställen för under 400 kronor.

Borra hål i väggen som passar till kabelns tjocklek (oftast 6-7 mm), klipp av den ena modularkontakten, dra kabeln från routern till enheten som den ska kopplas upp mot, klipp av överflödig kabel och montera sedan en ny modu-larkontakt i änden.

1

Klipp av modularkontakten i kabelns ena ände och dra sedan kabeln mellan den router och den enhet som ska kopplas ihop.

2

Avisolera omkring 3 cm av kabeln. Det görs enklast med en avisoleringstång, men du kan också använda en kniv. Se upp så att du inte råkar skära genom ledarnas färgade isolering.

3

Lägg ledarna i rätt ordning efter att du har pillat ut dem. Ordningsföljden ska vara samma som i den kontakt som du just har klippt av (oftast B-förbindelse).

4

Klipp ledarna i en längd som passar till modularkontakten som du ska montera. Längden kan variera lite, men oftast ska den vara runt 1 cm.

5

För försiktigt in de åtta ledarna på rätt platser i kontakten. Kolla så att alla ledarna ligger rätt inne i modularkontakten. När du väl har klämt till kontakten med crimptången är det för sent att göra om.

De åtta ledarna i kabeln ska inte avisoleras. De små kopparkonnektorerna har nämligen en spets som skär genom isoleringen när modularkontakten kläms ihop med crimptången.

6

Kläm ihop modularkontakten med crimptången tills du hör ett svagt klick. Nu sitter huvudet fast och du kan släppa taget om kabeln.

7

Testa uppkopplingen. Det kan du göra antingen med en dator, eller så du kan använda en speciell testare som den här, som kostar runt 150 kronor.

02
Sätt modularjacket i lexcom125-uttag 4 Steg

Om du hellre vill ansluta ditt kablade nätverk direkt i en dosa, är det också ett alternativ. Det finns flera lösningar som alla fungerar på i stort sett samma sätt. Det kan göras med ett uttag som matchar dina kontakter.

Här använder vi en montagebox från Actassi, men själva LexCom 125-modularjacket som klickas i är detsamma. Vi monterar bara LexCom-modularjack i den ena änden medan vi behåller den ursprungliga modularkontakten i den ände som ska sättas i routern.

1

Kabeln förs in genom modularjackets bakersta del och de färgade ledarna läggs i spåren så att de matchar färgerna som är tryckta på sidan av jacket.

2

Montera kontakten genom att klämma den bakersta delen tillbaka på plats. Överflödiga ledare klipps av med avbitare.

3

Klicka fast jacket i montageboxen. De tomma hålen i boxen kan täppas igen med lock. Det har ingen betydelse för funktionen, men det ger ett snyggare resultat.

4

Skruva fast underlaget och klicka på höljet. Då är jacket redo att testas.

Material

Till RJ45

  • Patchkabel, Cat6, 30 meter RJ45-modularkontakt, Cat6

Till LexCom 125

  • Patchkabel, Cat6, 30 meter
  • LexCom 125-modularjack, Cat6
  • Actassi-montagebox
  • Actassi-blindpropp

Specialverktyg

  • Crimptång (bara till RJ45-modularkontakt)

Tidsförbrukning

Själva monteringen av uttaget kan göras på några minuter

Pris

Båda lösningarna kostar runt 600 kronor vardera.

Svårighetsgrad

Det är betydligt enklare än vad man kanske skulle kunna tro.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus