Få plats för ett hemmakontor

Behöver du ett hemmakontor som inte tar så stor plats? Det här skrivbordet kan fällas ihop och tar nästan ingen plats i rummet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
3.000 kronor
Byg en hjemmearbejdsplads

Med en extra upphängningslist går bordet att sänka, så att du kan välja mellan att stå och sitta.

Intro

Vill du kunna arbeta hemifrån utan att få ont i rygg, armar och skuldror? Se då här hur du bygger ett bra hemmakontor - även du inte har plats till ett skrivbord.

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Ritning
 • Komplett materiallista
 • Video

Det kan fällas ihop till ett stängt skåp.

Arbetar du på en bärbar dator får den också plats.

Instruktion

01
Börja med att såga till skivorna 5 Steg

Vi har valt att bygga vårt hemmakontor i 18 mm björkplywood. Plywood passar bra och finns i många varianter. Och du kan mycket väl nöja dig en 15 mm tjock skiva. Det blir tillräckligt starkt.

Såga till skivorna och kom ihåg att markera och såga från baksidan, som är den sida som oftast ser fulast ut eftersom fabriken döljer eventuella skavanker där. Genom att såga från baksidan undviker du att framsidan fransar sig.

När allt är utsågat är det bara att göra en provmontering och markera var skivorna ska fogas ihop.

1

Sänksågen ställs in för att såga ca 1-2 mm djupare än skivtjockleken - på så sätt fransar sig snittet så lite som möjligt (sågen var avstängd vid fototillfället).

2

Såga från skivornas baksida. Träet spricker minst i botten på sågspåret och därför görs all markering och sågning från skivans baksida - den sida som ser sämst ut.

3

Styrskenan är till stor hjälp. Här använder vi en sänksåg, men många cirkelsågar kan också användas med skena, vilket ökar precisionen betydligt. Har du en stor bordscirkelsåg är det perfekt att använda den.

4

När alla delar har sågats ut provmonteras möbeln. Bakstycket har dragits in en skivtjocklek i möbeln (för att dölja upphängningen). Möbeln sätts ihop i hörnen med maskeringstejp och fästs med skruvtvingar.

5

Markera skivtjockleken på de två sidorna (C) som går ut över ovan- och undersidan (A och B).

02
Fräs ut för fogar med lamellkex 8 Steg

Sidorna ska fogas ihop med lamellkex, eller lamellplugg som de också kallas, så markeringar för dem görs med ca 15 centimeters mellanrum. Markeringen ska synas på båda de sidor som ska fogas ihop.

Lamellfräsen fräser ut ett exakt spår vid markeringen på båda de skivor som ska fogas ihop. I spåret passar ett litet lamellkex in, som limmas fast. Limmet får pluggen att svullna upp och därmed bildas en väldigt stark fog som håller ihop sidorna.

1

Markera för plugg. Markera med ca 15 centimeters mellanrum, och gör det så som visas i en vinkel, så att det blir markering på båda skivorna. Vi använder en bit av en skiva att göra markeringen med.

2

Fräs ut för plugg i baksidan (D). Mittmarkeringen på maskinen placeras precis vid markeringen, som visas. Maskinen startas och förs in mot skivkanten.

3

Fräs på baksidan där den lodräta avdelaren (F) till hyllsektionen ska sitta mot baksidan (D). Skivorna bakom avdelaren ser till att avdelaren står lodrätt och stadigt, så att den kan stötta maskinen under fräsningen.

4

På de två sidorna (C) fräses 27 mm (1 1/2 skivtjocklek) från skivans kant - hjälpskivorna fästs längs markeringen.

5

När alla fogar är urfrästa provmonteras möbeln igen, för att kolla så att allt är som det ska vara.

6

Använd blyertsstrecken att montera efter. När strecken möts gör de frästa spåren till pluggen det också. Du kan eventuellt hålla ihop hörnen med maskeringstejp, om det är svårt att hålla koll på alla skivorna.

7

Borra hål i avdelaren till hyllsektionen och i baksidan för kabelföring. Hålen borras från båda hållen, så att borrets spets bara precis tränger igenom, varefter skivan vänds och hålet borras färdigt.

8

Slipa alla invändiga ytor med korn 120. Det går snabbt med en excenterslip. De utvändiga sidorna kan du alltid slipa när möbeln är monterad.

03
Montera möbeln med kex och lim 4 Steg

Nu kan vi slutligen montera möbeln. Det gör vi med de lamellkex som vi har fräst ut spår till.

Det kan vara smart att bara slå ner plugg i de spår som du har gjort på skivornas plana ytor. På så sätt ser du till att du inte sätter två plugg i samma fog. Spåren i skivkanterna fylls därefter med lim, och så kan du slå ihop skivorna med pluggen.

Hela konstruktionen ska spännas ihop. Har du tålamod så låt det gå ett dygn, då vet du att limmet har torkat.

1

Lamellkexen penslas med lim på knappt hälften av ytan. Limmet får pluggen att svullna upp, efterhand som det torkar.

2

Banka pluggen på plats i spåren med en gummihammare. Överflödigt lim torkas av noggrant.

3

Sätt lim i de utfräsningar som lamellkexen ska sitta i. Både där avdelaren (F) ska sitta och i kanten på resten av skivorna.

4

Spänn ihop möbeln med tvingar och låt den stå i ett dygn.

04
Gör upphängning för vägg och möbel 2 Steg

För att kunna ändra skrivbordets höjd, så att du kan välja mellan att stå och sitta när du arbetar, sätter vi tre snedsågade lister (L) på möbelns baksida. På väggen sätter vi också tre lister. Då kan möbeln sättas antingen uppe eller nere, beroende på om du ska stå eller sitta. Vi sågar ut listerna ur plywoodskivan med 45-graderssnitt. Varannan gång vinklas sågen åt det motsatta hållet.

Våra tre vägglister hänger 92, 129 respektive 156 cm över gulvet. Listerna på möbelns baksida sitter så att det passar med önskad sitt- och ståhöjd.

1

Ställ in sänksågen på 45 grader. Styrskenan fästs i skivan med tvingar - du har ändå att göra med att hålla sågen på plats på skenan utan att behöva fundera på om skenan flyttar sig.

2

Limma och skruva fast tre lister (L) på baksidan. Vi sätter fem 5,5 x 30 mm skruvar i varje list.

05
Få alla detaljerna på plats till sist 7 Steg

Nu kan framsidan/arbetsbordet sågas till med sitt slutliga mått - tjockleken på pianogångjärnet är 3,5 mm och det är det avstånd som ska finnas hela vägen runt om. Framsidan är alltså 7 mm (2 x 3,5 mm) mindre än baksidan åt båda hållen - 59,3 x 84,3 blir slutmåttet i vårt fall.

Vi sätter stödskivan (H) för en bärbar dator, så att skärmen kan användas tillsammans med externt tangentbord och mus, med tanke på arbetsställningen.

Slutligen ska framsidan (arbetsbordet) monteras och ett handtag fästas.

1

Skruva fast listen (K) med 5,5 x 30 mm skruv, centrerad på baksidan. Skruva därefter fast ett pianogångjärn på listen och i skivan (H) med 3 x 16 mm skruv, så att skivan kan fällas ner mot undersidan.

2

Limma och skruva fast stödlisten (J) på skivan (H) med 5,5 x 30 mm skruv. Nu kan skivan stötta en bärbar dator, så att skärmen kan användas tillsammans med ett externt tangentbord och en mus.

3

Pianogångjärnet som ska bära framsidan/bordet (E) markeras på undersidan. Därefter skruvas gångjärnet fast längst ner på framsidan med 3 x 16 mm skruv med koniskt huvud.

4

Centrera framsidan (E) och skruva fast den på de markerade ställena.

5

Skruva fast klaffhållarna. De ska hålla bordsskivan på plats och skruvas fast med 3,5 x 20 mm skruv - tjockleken på materialet gör att skruvarna nätt och jämnt inte skruvas genom en 18 mm skiva.

6

En tunn list av ask limmas på framsidan som handtag.

7

Håll fast handtaget med tvingar. Den mörka listen fungerar som mothåll, så att listen inte kan flyttas när tvingarna trycker mot den.

Material

18 mm björkplywood:

 • 2 ovan- och undersidor (A och B) à 88,6 x 25,4 cm
 • 2 sidor (C) à 63,6 x 25,4 cm
 • Baksida (D), 60 x 85 cm
 • Framsida/bordsskiva (E), 60 x 85 cm
 • Avdelare (F), 56,4 x 19,7 cm
 • 2 hyllor (G) à 19,7 x 15 cm
 • Stödskiva (H), 31 x 22 cm
 • Hållist (K), 31 x 2,8 cm
 • Stödlist (J), 31 x 2,8 cm

Dessutom

 • Handtag av 10 x 20 mm list
 • Pianogångjärn
 • 2 st 350 mm klaffhållareSkruv: 3 x 16, 3,5 x 20 och 5,5 x 30 mm
 • Trälim
 • Lamellkex

Specialverktyg

 • Lamellfräs
 • Sänk- eller cirkelsåg med skena

Tidsförbrukning

En dag plus torktid.

Pris

Ca. 3.000 kronor

Svårighetsgrad

Det svåraste är att foga ihop delarna med lamellkex. Öva dig ett par gånger så går det lättare.

Ritning

Video

Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Stöd sänksågens skena

Snedsågade upphängningslister

En idealisk lösning när du ska hänga upp tunga saker

Smart markering med tumstocken

Tips & Tricks

Sitt och stå rätt

Utforma din arbetsplats så att du följer experternas rekommendationer för en bra arbetsmiljö. Kom ihåg att byta arbetsställning ofta genom att stå, sitta och kanske gå.

Kontorstolen ska kunna ändras både på höjden och i ryggstödet. Vi ser alla olika ut, så om ni är flera som delar hemmakontoret ska stolen ställas in innan ett nytt arbetspass börjar.

Tangentbord och mus ska vara externa. Arbetar du på en bärbar dator ska du se till att ha ett separat tangentbord och en separat mus. Annars blir avståndet till skärmen inte optimalt och du spänner skuldror och nacke för mycket om du ska använda det lilla tangentbordet och en trackpad.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Hus