Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en dammvägg och slipp smutsen

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om du någon gång gjort ett större renoveringsprojekt vet du att på nolltid ser hela huset ut som en krigszon, när den stora vinkelslipen har varit igång! Att det smutsar ner när man bygger om finns det inte så mycket att göra åt. Men med en dammvägg kan du faktiskt ganska lätt göra mycket för att begränsa vart smutsen tar vägen.

Damm och skräp spärras in bakom en vägg av plast. Med en dragkedja kommer vi snabbt ut och in.

Damm och skräp spärras in bakom en vägg av plast. Med en dragkedja kommer vi snabbt ut och in.

Damm. Borrdamm, slipdamm, sågdamm. Damm ÖVERALLT. Köket är ombyggt och ser dyrt ut, men ett halvår senare hittar du fortfarande rester av borrdamm på översta hyllan i rummet bredvid.

En renovering smutsar ner, och du kan inte undvika att det behöver städas en del efteråt. Men om du bygger en dammvägg, så slipper du alltså mycket av smutsen.

Vad är en dammvägg?

En dammvägg, även kallat dammtält, är en avskärmning som begränsar byggdammet till det område där du arbetar.

Det låter kanske omfattande, men bara lugn. Du behöver inte bygga en hel vägg för att hålla dammet borta. Faktiskt kan ett par våder täckplast i många fall vara tillräckligt för att hålla det mesta inom ett litet inspärrat område.

Det är naturligtvis lättare om du kan begränsa dammet till ett enda rum och stänga dörrarna. Då kan du tejpa upp plast runt dörrkarmen, så att dammet inte kan komma ut genom små glipor.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du byggen en dammvägg. Vi visar 3 olika lösningar.

Lycka till!

Ett par våder plast är ofta tillräckligt

Ska du täcka ett mindre område, t ex om du ska ta bort kakel från en vägg i köket, kan det vara tillräckligt att hänga upp ett par våder täckplast framför. Då är det inte nödvändigt att täcka av hela köket. Var noga med att tejpa fast plasten i taket och se till så att våderna överlappar varandra ordentligt.

Plasten tejpas fast på väggen. Man måste inte tejpa i plastens hela längd. 20 cm långa tejpbitar med en meters mellanrum blir bra.

Skär av plasten vid golvet. Se till så att plasten når ända ner. Du kan tejpa längs golvet också, om det behövs.

Plasten fästs där uppe. Plasten tejpas fast i taket, så att den sitter bra och inte faller ner.

Hermetiskt stängt med plastdörr

Du ska börja på en större renovering i ett rum och det kommer att smutsa ner en hel del. Rummet vetter mot köket och det finns ingen dörr emellan. Till detta scenario är det självklart med plast och ett blixtlås. Då blir rummet helt tillslutet.

Dörrhålet här är 140 cm brett. Plastdörrarna finns i olika bredd och höjd, och våra är köpta lite för stora.

Dammdörren tejpas upp. Det finns mycket plats på båda sidor om dörrhålet.

Tejp mot golvet. Det kan smita ut mycket damm och smuts vid golvet under dörren, så därför använder vi rejält med tejp vid golvet.

Då är det stängt. Rummet är hermetiskt tillslutet och skräpet kan inte komma ut. Men du kommer lätt ut genom plastdörren.

Flexibel lösning med billig montering

På Harald Nyborg hittade vi den här väskan med teleskopstänger, skyddsplast och blixtlås. Setet kostar 399 kr och det är både effektivt och flexibelt. Du kan t ex lätt göra ett hörn, om det inte finns en vägg att fästa plasten på.

Plasten fästs på en platta som sätts i änden av teleskopstången.

Teleskopstången skruvas ut. Plasten hålls fast mot taket med plattan. I det här setet kan stängerna bli 260 cm långa.

Blixtlåset klistras fast på plasten. Du kan själv bestämma var du vill öppna dammväggen. Blixtlåset kan klistras fast på plasten, när filmen på baksidan tas bort.

Plasten skärs upp. När du har bestämt var blixtlåset ska sitta, skär du upp plasten med en hobbykniv. Nu kan dammväggen öppnas och stängas som en dörr.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka