Att låna pengar utan UC

Inom finansvärlden är ett lån utan Upplysningscentralen, vilket förkortas UC, ett vanligt förekommande uttryck. Men vad betyder det egentligen?

© Pixabay

Ett lån utan UC betyder att man lånar pengar utan att det görs en kreditupplysning med UC, som är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Ett av de främsta skälen till att låna pengar utan uc är att dessa kreditupplysningar inte har någon negativ inverkan på kreditvärdigheten. Det innebär att din kreditvärdighet inte blir sämre med den här typen av lån, vilket kan hända med en kreditupplysning som görs av UC.

Samtliga långivare är genom konsumentkreditlagen skyldiga att genomföra en kreditupplysning i samband med att en låntagare ansöker om ett lån.

För många år sedan, i sms lånens begynnelse, fanns det långivare som lånade ut pengar utan att göra en ordentlig kreditprövning. Detta eftersom det inte var lagstadgat ännu vid den tidpunkten. Nuförtiden måste någon form av kreditprövning göras, men det behöver inte vara via UC.

Är UC ensam om att vara ett kreditupplysningsföretag?

Det finns några andra aktörer; t. ex. Bisnode och Creditsafe, som gör en sammanställande information kring kreditvärdighet för både privatpersoner och företag.

En stor skillnad mellan UC och andra aktörer är att när en upplysning tas via UC, är den synlig för andra som tar en UC. Den registrerade upplysningen är synlig i 12 månader innan den tas bort igen.

Om du skulle söka ett bostadslån och banken ser att du har en massa upplysningar registrerade på dig, kan banken se på dig som en person med högre riskfaktor och därför kan de välja att ge dig en högre ränta. Det kan även i värsta fall leda till ett avslag på din låneansökan.

Jämför för att hitta rätt lån

Vid jämförelse av lån kan du upptäcka att de faktiska kostnaderna för lånet kan skilja sig en hel del, även när lånet gäller samma belopp. Det är inte bara räntan som är det intressanta när du jämför, utan även uppläggningskostnader och utgifter i samband med aviseringar kan påverka vad du kommer att få betala. Vissa lån är räntefria men det brukar bara betyda att långivaren istället tjänar pengar på en lite högre fast avgift.

Svårt med din återbetalning?

Det är av stor vikt att tydliggöra att man inte ska ta ett konsumtionslån om man vet att man inte kan betala tillbaka det.

Om du inte skulle betala din räkning efter att du fått påminnelser, kommer fakturan att gå vidare till inkasso. Från inkasso går den icke betalda räkningen vidare till kronofogdemyndigheten. Efter detta kan en utmätning ske av Kronofogden, då de går igenom om du har tillgångar där de kan få in sina pengar. Utöver detta har de även rätt att ta den summa de kan varje månad.

Skulle det vara så att du inte klarar det ändå kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden och sedan leva på existensminimum i 5 år.

Att ta ett lån kan vara ett bra alternativ om du inte har ett annat alternativ. Men se till att ha en plan på hur du ska betala tillbaka lånet och låna aldrig mer än vad du behöver.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus