Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Förläng dina kopparrör

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Du har precis bytt kran i köket, och nu ska rören från kranen anslutas till stoppventilerna. Men – ve och fasa! – rören är för korta! Lugn, du förlänger dem lätt och du behöver inte löda.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
150 kronor
Du har precis bytt kran i köket, och nu ska rören från kranen anslutas till stoppventilerna. Men...

Intro

Du har säkert inte tänkt på det, men kranar levereras med olika långa rör för anslutning till vattenrören i huset. Det kan innebära att du först när du har monterat din kran upptäcker att rören inte når hela vägen fram till stoppventilerna. Ingen trevlig situation, i varje fall inte om byggvaruhuset är stängt, men det går att lösa problemet. Du förlänger helt enkelt rören på kranen med ett par kopparrör och ett par klämringskopplingar (mässingskopplingar försedda med mutter och gängor).

Arbetet är enkelt och kräver ingen lödning, men det ska finnas en stoppventil att ansluta rören till.

Instruktion

Enkel förlängning

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Mät avståndet mellan stoppventilerna och de förkromade kopparrören när du har bockat dem så att de pekar åt rätt håll.. Var noga med mätningen. Förlängningsrören ska vara 1 cm längre än avståndet.

2

När förlängningsrören ska kapas ska du helst använda en riktig rörskärare för att rören inte ska deformeras. Det gör de lätt om du använder bågfil. Snurra rörskäraren runt röret och dra åt skruven en bit för varje varv.

Kom ihåg att ta bort alla eventuella grader som bildas när röret kapas.

3

Trä en klämringskoppling på den ena änden av röret. Dra fast den men dra inte för hårt när kopplingen sätts på, för då finns risk att klämringen deformerar röret och då håller kopplingen inte tätt.

4

Den andra änden av röret förses också med en klämring och mutter. Här behövs ingen koppling eftersom muttern ska dras åt i gängorna på stopp-ventilen. Dra fast muttern men dra inte för hårt!

5

När du drar åt kopplingen mellan de två rören behöver du en extra nyckel att hålla emot med. När du har dragit åt ska du kontrollera att kopplingarna håller tätt. Pressas det ut lite vatten, kan du dra åt kopplingarna lite till. Då blir det tätt.

Du kan ev. vira en trasa runt röret för att se om det kommer ut vatten.

Tidsförbrukning

Arbetet är säkert klart inom en timme.

Pris

Vi har använt material för omkring 150 kr.

Svårighetsgrad

Det är tämligen enkelt att förlänga kopparröret som hör till en kran.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka