Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Starka gängor ger ett bergsäkert fäste

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Den starkaste infästning som finns är en pinnbult fäst i betong med ankarmassa. Se här hur det går till.

Hålen i betongklossen har borrats och renblåsts så nu kan ankarmassan pressas i.

Intro

Så här! - ska det göras

Även om underlaget är svag betong, lecablock, lättbetong eller tegel, så kan du effektivt fästa brevlådan, torkställningen, cykelstället eller vad du vill. Det enda du ska göra är att borra och limma.

Det som behövs är ett par pinnbultar och en patron ankarmassa. Här används Spit Epomax från ITW, men det finns flera olika tillverkare - StrongTie, Essve, Berner osv. Fördelen med ankarmassan är att den inte utvidgar sig och därmed är det ingen risk för sprickor eller skador på sockel eller vägg.

Det är extremt viktigt att borrhålet är fullständigt rent när du pressar ner ankarmassan och att pinnbulten får arbeta sig ner i ankarmassan i stället för att skjuta den framför sig ner till botten av hålet. Härdningstiden är kort så det är bättre att göra varje hål klart innan nästa fylls. Annars hinner massan härda. Det medföljer flera munstycken till varje patron. En patron kostar 125-165 kr.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Det här behöver du: pump så att du kan blåsa bort borrdamm från hålet. Borste för extra rengöring av hålet. Pinnbultar. Tvåkomponents ankarmassa. Betongborr.

2

Mät och markera för de hål du behöver. Vi ska sätta upp en brevlåda vid infarten och ska göra fyra stycken 12 mm hål i betongklumpen.

3

Borra med 12 mm borr. Hålen ska här vara 70-90 mm djupa för att de fyra pinnbultarna ska kunna hålla brevlådan.

4

Borsta bort allt damm. Det går bra med både borste och dammsugare. Se till att borsta bort från borrhålen.

5

Blås rent i hålen med pumpen. Det är rengöringen som har störst betydelse för om pinnbultarna och ankarmassan ska fastna i betongen. Blås flera gånger.

6

Klicka ut lite ankarmassa på ett papper eller en bit papp. Det första som kommer ut ur patronen är inte tillräckligt blandat så det ska kasseras. Klicka vidare tills färgen på massan är enhetlig.

7

Stick ner munstycket så långt ner som möjligt i hålet. Klicka fram ankarmassa och sluta när massan är cirka 2 cm från hålkanten. Pinnbulten trycker ju upp en del.

8

Skruva ner pinnbulten i massan så att gängorna får fäste. Det duger inte att trycka ner den för då pressar du ner all ankarmassa till hålets botten.

9

Så där! När ankarmassan har härdat sitter pinnbultarna bergsäkert. Därefter kan du skruva fast din brevlåda, ditt cykelställ, dina beslag eller något annat med muttrar.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka