Så här svetsar du exklusiva bordsben

Två kolsvarta och fyrkantiga metallramar som bordsben passar perfekt till ett plankbord. Benen är lätta och starka och om du dessutom vill svetsa själv är det också en billig lösning för mindre än 800 kronor. Ett snyggt resultat för en billig penning!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
750 kronor

Intro

Plankorna i ett plankbord kan lätt väga upp till 100 kilo tillsammans, så du behöver verkligen tänka igenom hur ramen ska vara konstruerad. Det enklaste är självklart att bygga den av trä, men förutom att det bidrar ännu mer till vikten ger det också ett klumpigt intryck. Då är det bättre med två metallramar – de är lättare och starkare än trä och dessutom är de stiliga.

För att bygga exklusiva bordsben behövs ungefär sju meter fyr- kantsjärn. Fyrkantsrören är lätta att arbeta med och så snart du har kapat till de olika längderna som du behöver till projektet, är det bara att börja svetsa ihop dem.

Hemligheten bakom ett lyckat resultat

Det som är viktigast när du svetsar ihop metallramarna är att se till att de olika delarna är i vinkel.

Dessutom är det också bra att svetsa toppen på ramarna medan de ligger på en platt yta. På så sätt säker- ställer du att de två yttersta benen inte kommer att sticka för långt upp och att plankorna inte hamnar snett.

Oavsett om du är erfaren eller nybörjare på att svetsa kan vi garantera att resultatet blir bra om du följer den här guiden.

Projektet innebär inga stora svårigheter utan det handlar i grova drag bara om att svetsa ihop två fyrkanter.

Vi visar hur du:

  • kapar till delarna
  • borrar hål för skruvhuvudena, så att de döljs inne i profilen
  • svetsar ihop ramen

Här använder vi oss av CO2-svetsning, men det går också bra att använda en elektrodsvets.

Instruktion

01
Kapa till delarna 4 Steg

Första steget är att kapa till alla delarna. Till varje ram behövs två bordsben, två tvärliggare och två hållare. Till fötterna behövs två bitar plattjärn à 3,5 cm styck. När bitarna är tillskurna behöver kanterna slipas så att du får så täta fogar som möjligt.

Kom ihåg att använda lämplig skyddsutrustning när du arbetar med metall: Hörselkåpor, skyddsglasögon/ visir, heltäckande klädsel och handskar.

1

Mät upp delarna och markera med en tuschpenna på dem. Om fyrkantsrören levereras i 6 meter långa bitar som här, kan du bli tvungen att kapa dem i mindre bitar innan du börjar. Det viktigaste är att du kan spänna fast varje rör i ett skruvstäd, så att du kan ha båda händerna på vinkelslipen.

2

Kapa delarna med en vinkelslip med en så smal metallklinga som möjligt - och se upp för gnistorna!

3

Mät 7 cm in på hållarna (C), markera strecken och kapa till de sneda snitten.

4

Slipa kanterna på alla delar när du har kapat färdigt. Det görs enklast med en bänkslip, men du kan självklart också använda en metallfil.

02
Svetsa ihop ramen 7 Steg

Du är nu redo att starta svetsaggregatet och svetsa ihop delarna. I den här artikeln använder vi en s.k. CO2-svets, men du kan också använda en elektrodsvets. Återigen är det viktigt att du använder lämplig skyddsutrustning, t.ex. svetshjälm, handskar och en heldräkt som skyddar huden. Se också till att ha en stor balja vatten stående i närheten som du kan kyla ned det du svetsar i.

1

Håll ihop rören (A + B) mot din vinkelhake och gör två svetspunkter så att delarna hålls ihop. Observera att det finns en liten skillnad mellan ramens topp och botten A - längst ner står rören på bordsfötterna (D, visas inte här), medan tvärliggaren upptill är i nivå med benen.

2

Två små punkter håller ihop delarna (A + B) tillfälligt innan det är dags att fullsvetsa.

3

Med en stadig hand fullsvetsar du nu fogen. Se till att använda en långsam och glidande rörelse.

4

Alla fyra sidor ska svetsas. Lägg märke till att tvärliggaren (A) inte är placerad direkt mot underlaget, eftersom det sitter ett par små fötter (D) påsvetsade.

5

Svetsa nu hållarna (C) på den översta tvär-liggaren (A). Se till att både tvärliggaren (A) och hållaren (C) ligger plant på bordet. Då är du säker på att bordsplankorna kommer att hamna på rätt ställe.

6

Slipa svetsfogarna med en slipskiva på vinkelslipen. Då är du helt säker på att få en ren och fin yta.

7

Resultatet talar för sig självt. När du har polerat dina metallramar kan du lacka och montera dem.

Material

Fyrkantsjärn, 50 x 30 x 2 mm:

  • 2 tvärliggare (A) à 74 cm
  • 2 ben (B) à 70 cm
  • 2 hållare (C) à 25 cm

Plattjärn, 50 x 1,5 mm:

  • 2 fötter (D) à 3,5 cm

Specialverktyg

  • Svetsaggregat
  • Slipverktyg

Tidsförbrukning

2 timmar. Ca 1 timme per ram

Pris

Ca 750 kr för 7 meter fyrkantsjärn och en bit plattjärn. Dessutom får du räkna med en merkostnad för eventuell lackning/målning.

Svårighetsgrad

Om du redan kan svetsa minskar svårighetsgraden betydligt - det handlar bara om att kapa fyra fyrkantsjärn och svetsa ihop dem. Om du aldrig har svetsat förut är detta ett perfekt nybörjarprojekt.

Ritning

3D-modell

3D-modell

Bordsben till plankbord

Som du kan zooma in och se, är det en verkligt enkel konstruktion.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Dolda skruvar

Genom att göra skruvhålet ytterst på regeln större än skruvhuvudet, kan du dölja skruven i själva regeln.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

TIPS: Håll metallborret rent

TIPS: Gör skruvstädet mobilt

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Smed