Så här skär du i glas och glasmosaik

Det finns pengar att spara genom att skära till glaset själv, ex. när en ruta ska bytas i växthuset. Allt som krävs för att komma igång är en glasskärare och lite övning.

Det krävs en del försök innan man hittar rätt tryck, och rätt teknik. Det är en bra idé att öva lite på en mindre bit först.

Det krävs en del försök innan man hittar rätt tryck, och rätt teknik. Det är en bra idé att öva lite på en mindre bit först.

Det finns pengar att spara genom att skära till glaset själv, ex. när en ruta ska bytas i växthuset. Även till större projekt, ex. ett egenbyggt orangeri, lönar det sig rejält. Allt som krävs för att komma igång är en glasskärare och lite övning.

Tips till glastyper

Ska man sätta igång med ett större projekt, ex. bygga ett orangeri, finns det massor av pengar att spara genom att skära glaset själv.

Helt vanliga fyrkantiga rutor är det enklaste att börja med. Glas i skeva mått överlåts hellre åt en glasmästare, såvida man inte är beredd på lite spill.

Säkerhetsglas och armerat glas, dvs. glas som är förstärkt med sega trådar, är inget gör-det-självarbete. Här krävs det specialverktyg.

Skär i glas

Skär i glas: Snittet ritas upp på glaset med en sprittusch. 1

Snittet ritas upp på glaset med en sprittusch. Se till att glaset ligger på en plan yta och gärna med en matta som underlag.

Skär i glas: Häll upp en skvätt petroleum i ett glas, och doppa glasskäraren i det. 2

Häll upp en skvätt petroleum i ett glas, och doppa glasskäraren i det. Det får skärhjulet att jobba optimalt.

Skär i glas: Glasskäraren förs längs en metallinjal, medan man håller ett konstant tryck. 3

Glasskäraren förs längs en metallinjal, medan man håller ett konstant tryck. Det ska låta på samma sätt som när man river en bit tyg.

Skär i glas: Se till att hålla glaset rakt över mattan, och knacka försiktigt längs med strecket på baksidan. 4

Se till att hålla glaset rakt över mattan, och knacka försiktigt längs med strecket på baksidan. Det är ofta tillräckligt för att knäcka glaset.

Skär i glas: Alternativt kan man knäcka glaset rakt över bordets kant. 5

Alternativt kan man knäcka glaset rakt över bordets kant. Gör det i en fast och snabb rörelse. Då kommer glaset knäckas precis där strecket är.

Skär i glasmosaik

Skär i glasmosaik: När små glasmosaikstenar ska anpassas för att ge plats åt ex. ett rör, kan det göras med en glasskärare. 1

När små glasmosaikstenar ska anpassas för att ge plats åt ex. ett rör, kan det göras med en glasskärare. Denna del av arbetet utförs på samma sätt som om man skär i vanligt glas.

Skär i glasmosaik: En glasmosaiksten knäcks inte lika lätt som vanligt glas. 2

En glasmosaiksten knäcks inte lika lätt som vanligt glas. Här behöver man använda en tång. Se till att använda arbetshandskar, eftersom kanterna kan vara väldigt vassa.

Glasskärare: 3 olika typer

En vanlig glasskärare består av ett V-format stålhjul, som gör en repa i glasets yta. Repan gör glaset så svagt att det kommer spricka just där – och inte någon annanstans – när man sedan knäcker i glaset.

För att uppnå ett helt rent snitt är det viktigt att glasskäraren är slipad, och att den hålls smord. Det blir den genom att den får stå i petroleum – även när den inte används.

Det finns alternativ till glasskäraren. Dem kan du läsa mer om här. Glasskäraren är dock det populäraste
valet vid gör-det-självarbete.

Vanlig glasskärare med sex skärhjul, som vrids fram efterhand som de slits ner. De billigaste varianterna kostar omkring 50 kronor.

Glasskärare med diamantspets är glasmästarens trogna vän. Den är hållbar, men även svårare att använda för en amatör. Priserna för denna typ börjar vid 400 kronor.

Hårdmetallspets, som en del glasmästare använder i stället för glasskäraren. Den kräver mycket övning. I gengäld börjar priserna vid 30 kronor.

Billig metod till frostat glas

Frostat glas är dyrt. Men som tur är kan man själv lätt "göra" det med folie. Den största utmaningen är att se till att det inte bildas luftbubblor mellan glaset och folien. Det ordnar man genom att spraya såpavatten på glaset. Sedan läggs folien på exakt.

Folien trycks fast med en bit hård plast. Skrapa ut mot kanten, så att alla luftbubblor försvinner.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik