Så här bekämpar du rost

Om du har fått något angripet av rost, gäller det att stoppa processen eller i alla fall fördröja den på länge som möjligt. Vi visar vad du kan göra.

Rost arbetar sig långsamt inåt, så i de allra flesta fall kan man lätt klara att få bort det innan det hinner fräta sig genom järnet.

Rost arbetar sig långsamt inåt, så i de allra flesta fall kan man lätt klara att få bort det innan det hinner fräta sig genom järnet.

Rost är en naturlig process som bryter ner det järn som den angriper. Därför ska det tas bort och järnet ska behandlas för att förhindra nya angrepp – eller fördröja dem så länge som möjligt.

Det finns flera möjligheter, beroende på var rosten finns, hur mycket arbete man har lust att lägga på projektet och vilken finish man vill ha.

I den här artikeln visar vi dig hur du blir av med rost.

Rost på staket och utemöbler

1

Börja med att borsta bort all lös rost och smuts. En styv kvast och en stålborste går bäst. Täck undertill så att det inte kommer rost på betongplattorna eller trädäcket.

2

All rost ska bort, även på de ställen där det är svårt att komma åt. Här får man använda fantasin och uppfinna små slipredskap av slippapper klistrat på en färgpinne, smärgelduk eller liknande.

3

När de besvärliga ställena är avklarade ska resten bort. En stål- eller mässingsborste monterad på borrskruvdragaren är till bra hjälp. Köp ev. en uppsättning med olika borststorlekar.

4

Efter slipning torkas metallen av med en trasa och grundas med en rosthämmande grundfärg. Måla två gånger med 1-5 timmars mellanrum beroende på produkt.

5

När grundfärgen är genomtorr (5-10 timmar), ska det slutmålas. Måla 2 gånger med metallfärg med 5-10 timmars mellanrum. Färgen har härdat färdigt efter 3 dygn.

Rost på trädgårdsredskap

1

Låter man bli att rengöra trädgårdsredskap kommer de att rosta. Så innan de plockas undan för vintern är en rekommendation att rengöra dem noga med en stålborste.

2

Rostangrepp kan slipas av med en stålborste i skruvdragaren eller en kraftig slipskiva på excenterslipen. Alternativt kan vinkelslipen användas och på samma sätt slipa skäret.

3

Därefter smörjs metalldelarna in med maskinolja - det är samma olja som används för att smörja häcksaxen. Finns det trädelar kan de med fördel få en omgång med linolja.

Rost på verktyg

1

Tänger och liknande med rörliga delar ska smörjas för att förhindra rostbildning. Är skadan skedd kan Caramba eller WD-40 ofta lösa det. Därefter ska tången smörjas med maskinolja.

2

Ett annat sätt för att ta bort rost från t ex skiftnycklar är att lägga dem i ett milt syrabad. Blanda 1 liter vatten med 1 matsked citronsyra, lägg i verktygen en kort stund och skrubba bort rosten.

3

När syran och borsten har fått bukt med rosten ska verktygen tvättas av noga i kallt vatten. Till sist smörjs de in med maskinolja, linolja eller bivax, så att de inte rostar igen.

Täck rosten med färg

Där det inte ställs så stora krav på finish kan man med fördel använda en färg, t ex Hammerite, som kan strykaas direkt utanpå rosten utan att man har tagit bort den först. Dock bör lösa flagor naturligtvis först borstas bort, men därefter är det bara att stryka metallen 2-3 gånger.

Färgen finns i flera olika nyanser och stoppar nedbrytningsprocessen direkt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik