Innehållsöversikt
Vanlig tappfog
Tappen ska vara minst 1/3 av ämnets tjocklek. Såga in till tappen (den mittersta 1/3) från bägge sidor. Här är utgångspunkten en 10 x 10 cm stolpe.
Du måste såga exakt längs med linjerna på bägge sidor av tappen. Det är viktigt att såga på yttersidan av linjerna så att tappen inte blir för tunn (dvs. mindre än 1/3 av ämnets tjocklek).
Runt om tappen ska det vara en plan anslagskant, som kommer att sluta tätt mot ämnet med kistan. Två sidor är redan klara (1/3), men de två sista sidorna ska bara vara ca. 5 mm breda.
Kistan i det andra ämnet ritas upp efter tappen. På både tapp och kista markeras dessutom vilken riktning tappen vänder. Om du ska göra fler fogningar kan du bygga en mall.
Hålen för tappkistan borras rakt ned. Borra flera hål, så att så mycket som möjligt av träet avlägsnas. Använd ett borr som är några millimeter mindre än tappens tjocklek.
Tappfogning med kilar
Genomgående tappfogningar kan stärkas med kilar som spänner ut tappen mot kistans sidor. Först sågas två parallella spår för kilarna – lodrätt ned till tappens botten.
Kilarna slås ned i de limmade spåren. De är lika breda som tappen, spetsen har nästan samma tjocklek som spåret, och den sneda vinkeln är liten, så att kilarna kan slås långt ned i spåret.
Tappfog med dymling
För byggnader, t.ex. carport eller övertäckt terrass, är det en fördel att låsa fogen ordentligt med en dymling. Först borrar vi genom kistan med ett borr motsvarande dymlingens tjocklek.
Hålet för dymlingen borras en aning förskjutet i tappen. Först pressas tappen in i kistan, varpå dymlingens centrum markeras med flatborrets spets. Tappen dras ut och hålet borras.