Vad är bäst – pensel, rulle eller spruta?

Du kan spara oceaner av tid om du redan från början väljer rätt verktyg eller redskap. Och det gäller förstås också när du ska måla. Här får du en grundlig översikt över vilka målarredskap som är bäst för olika uppgifter.

Hur många gånger har du stått med en pensel eller målarrulle i handen och funderat över hur mycket snabbare det skulle gå att måla väggen eller taket med en spruta? Och hur är det med pinnstolarna i köket och den gamla flätade pilkorgen? Skulle sprutan vara bättre än penseln?

Vi väljer normalt de målarredskap som finns tillgängliga utan att överväga andra möjligheter. Färgsprutan får stå kvar på hyllan i affären för vi har ju hört andra säga att det är besvärligt att späda färgen tillräckligt för att kunna använda den.

Omvärdera ingrodda målarvanor

Vi beslöt att ifrågasätta våra ingrodda vanor och därför undersöka vilka målarredskap som är bäst till olika jobb. Vi kollade också hur lång tid det tar att måla klart. Inte bara den tid det tar att lägga på färgen utan också den tid det tar att maskera ordentligt så att andra ytor inte utsätts för färgen, oavsett om vi har en pensel, en rulle eller en spruta i handen.

Vi undersökte också hur lång tid det tog att tvätta av alla redskap efteråt. Det är alltså den totala tiden som är intressant.

Så här testade vi

För att kunna prova hur bra de olika målarredskapen är, alltså pensel, rulle och färgspruta, beslöt vi testa dem på ett antal föremål. Vi hämtade en pinnstol i köket, skruvade loss en skåplucka och hakade av en gammal spegeldörr och tog med till verkstan. Vi skaffade också en flä-tad korg, ett spröjsat fönster och en bit ekparkett. Vi snickrade dessutom en testvägg som kläddes med grov glasfiberväv och skapade ett innertak av takpanel så att vi kunde prova alla redskap.

Vi besökte en färgaffär och skaffade ett antal nya, fina penslar och en handfull målarrullar med kort, mellanlång och lång lugg för olika underlag. Vi fick också tag på en färgspruta från Bosch, som påstås vara den första gör det själv-modellen där färgen inte behöver spädas, om den inte är mycket tjock. Det fick sprutan förstås lov att bevisa.

Nu är det klart för målning med alla möjliga redskap på alla möjliga ytor. Allt ska verkligen undersökas.

Takpanel behandlas med vit lasyr

Lasyr ska läggas på vått-i-vått eftersom överlappning syns mycket tydligt.

Om du vill ha ett ljusare innertak och ändå behålla träets struktur så kan du behandla takpanelen med produkter som säljs under namnen panellack, panelvit eller taklasyr. Vi testade på helt nya brädor och slapp därför tvätta rent och lägga på spärrfärg som skydd mot gul genomträngning.

Det var tungt och tröttande för armen att måla med pensel och det var dessutom besvärligt eftersom man inte får måla en redan struken yta. Då läggs ju lasyren på i flera skikt och det syns tydligt.

Vid behandling med rulle upptäckte vi att det var bäst att först måla försänkningen mellan brädorna med pensel och även nu var det nödvändigt att arbeta snabbt så att rullen inte kom in på tidigare målade ytor.

Med färgsprutan gick det bra att lägga på lasyren i ett jämnt och fint skikt på en gång, både i försänkningarna och på brädorna. Det är nödvändigt att arbeta vått-i-vått men det kan göras på en bredd av fyra-fem brädor i sänder. Det gick därför mycket snabbt att måla taket. Det tog däremot lång tid att maskera, fönster, dörrar, golv och väggar mot färgdimman.

Takpanel, heltäckande

Du kan inte klara dig med enbart rulle eftersom den inte kommer åt mellan brädorna. Där behövs en smal pensel.

När man använder heltäckande färg är det inte nödvändigt att måla vått i vått, men man måste se till att hela taket täcks av färg minst två gånger för att det ska bli snyggt.

Det går naturligtvis att få ett bra resultat med enbart pensel, men man blir snabbt trött i armen. Vi använde en pensel som var lite bredare än brädorna och målade först fogarna med kortänden på penselborsten. Därefter vred vi pensel och målade med bredsidan längs brädorna. Det tog sin tid men det blev snyggt.

Med rullen blir det genast knepigare. Den kommer inte åt i spåren mellan brädorna och därför måste de först målas med pensel. Därefter gick det verkligen undan att måla brädorna med rullen. Men på sina ställen kunde man se en liten skillnad mellan rull- och penselmålade ytor.

Färgsprutan lägger ett täckande färgskikt i både spår och på brädor på en gång. Det visade sig att det tog endast en minut att sprutmåla 3 m2. Maskering av väggar, golv, dörrar och fönster tog däremot lång tid.

Vägg

Rullar med lång lugg kan bära mycket färg och därför kan man täcka en rätt stor yta med endast ett par strykningar. Men det skvätter lite från rullen.

Visst kan man måla väggarna i vardagsrummet med en bred pensel. Penseln ska nästan alltid fram ändå för att man ska kunna måla hörn, längs lister, socklar och andra hinder. Men det tar tid att måla en hel vägg med pensel och det krävs en del erfarenhet.

Kombinationen av pensel och rulle är vanligast och det finns det goda skäl för. Så snart de besvärliga ställena har målats med pensel tas resten snabbt med rulle. Golvet måste täckas över för det skvätter från rullen.

Färgsprutan klarar jobbet mycket bra, men det tar tid att maskera och täcka över allt annat som inte ska målas.

Längs taket utan att maskera

Det är i stort sett omöjligt att dra rullen rakt längs innertaket utan att kladda på skugglisten.

Det går inte att måla en vägg längs taket med färgspruta utan att också taket får en skvätt eller två och resten av rummet täcks av färgdimma.

Kanterna på en rulle är inte tillräckligt skarpt skurna för att det inte ska komma färg på taket när rullen dras på väggen.

Det är endast med pensel som det går att måla längs innertaket utan att maskera. Men det kräver stadig hand och en stor portion erfarenhet.

Slät skåplucka

Färgsprutan ska hela tiden hållas i rörelse för att färgen ska fördelas jämnt.

En uppgift som kan klaras av med pensel, men resultatet blir mycket bättre med lackrulle. Färgsprutan ger däremot ett mycket proffsigt utseende.

Spegeldör

Det var svårt att måla dörren med pensel. Färgen rann längs kanterna och ytorna blev inte snygga förrän vi hade lagt dörren vågrätt. Det rann även en del när vi använde rulle, men med färgsprutan la vi på flera tunna skikt och fick en slät yta utan att färgen rann.

Korgmöbler/flätad pil

Det går att använda pensel, men det är inte den bästa lösningen.

Det går att måla korgmöbler med pensel, men det tar lång tid.

Det går däremot inte att använda rulle eftersom den inte kommer in i alla utrymmen.

Färgsprutan är som gjord för målning av flätade föremål. Ställ det som ska målas på ett arbetsbord, maskera noga och måla. Det som tar längst tid är tvättning efteråt och då ska du veta att en modern färgspruta snabbt blir ren.

Du kan också måla flätad pil utomhus, men glöm inte att täcka över sådant som inte ska målas. Färgdimman flyger långt.

Utvändig träpanel

Rullen kan inte komma ner i spåren i panelen.

Fasadpanel ska naturligtvis målas för att inte brytas ner av väder och vind. Om träet inte tidigare har målats är det bäst att använda pensel så att färgen kan "masseras" in i träet. På en omvänd lockpanel målar du först spåren mellan locken och därefter brädorna. Det kan göras med samma pensel - först med kortsidan och sedan med den breda sidan.

Du kan också börja med pensel och sedan fortsätta med rulle. Det går snabbt och ger ett acceptabelt resultat.

Har fasaden tidigare målats så kan du använda färgspruta om du lägger på färgen i flera tunna skikt. Det går mycket snabbt och resultatet blir perfekt. Men täck över allt som inte ska målas.

Det finns specialrullar som är gjorda för att måla spår i spårpanel samtidigt som de breda ytorna målas. Men de masserar inte in färgen i träet och det är svårt att få färgen att täcka.

Stolar och andra möbler med pinnar och krumelurer

Med färgspruta ska färgen läggas på i flera tunna skikt och det orsakar en hel del spill, som du kan se.

Om du bara ska måla en enda stol så lönar det sig knappast att rigga till en sprutkabin och täcka över allt i garage eller verkstad med plast. Som du kan se på bilden till höger hamnar det färg också på annat än stolen.

Det kan faktiskt bli lika snyggt med pensel och då slipper du allt besvär med att maskera. Eftersom det inte blir något färgspill vid penselmålning är penseln det bästa valet - när du ska måla en enda stol.

Det går fortare med färgspruta om du ska måla flera stolar även om färgen ska läggas på i flera skikt. Rullen duger inte till detta jobb.