Färgens tjocklek
Första villkoret för att lyckas är att färgen har rätt konsistens. Den får inte vara för tunn, och den får inte vara för tjock. Tunn färg täcker inte så bra och rinner lätt samtidigt som den inte sprids så exakt. Tjock färg sätter sig fast i munstycket och sprutas ut i klumpar.
Det är som tur är mycket lätt att i dag få fram rätt konsistens, medan det var rätt besvärligt förr i tiden. Då fick man en s.k. viskositetsbägare som tillbehör till färgsprutan. Man skulle fylla bägaren och sedan mäta den tid det tog för färgen att rinna genom det lilla hålet i botten av bägaren. Det var besvärligt och ganska opraktiskt. Numera får man i stället en sorts mätare som man stoppar ner i färgbehållaren till sprutan.
Färgtillverkarna rekommenderar att man späder vattenlösliga färger med cirka 10 % vatten. Det kan man lätt bestämma med hjälp av mätaren. Oavsett hur mycket färg det är i behållaren, så betyder ett steg på mätaren alltid en tiondel. Det är ganska enkelt.
Ställ in sprutan rätt
En modern färgspruta kan ställas in så exakt att den vid nästan alla tillfällen ger ett perfekt resultat. Och den gör det utan att slösa med färgen. Du kan ställa in mängden färg som sprutas ut och du kan ställa in munstycket i tre olika lägen beroende på vilken form du vill att strålen ska ha.
Färgmängden brukar ställas in med en liten ratt som nästan alltid sitter precis bakom avtryckaren. Ju längre ratten skruvas in, desto mer färg kommer ut. Val av färgstråle görs nästan alltid genom att man vrider munstycket.
Munstycket ställs in i förhållande till riktning och storlek på strålen. Du kan välja mellan lodrätt (A) och vågrätt (B) och koncentrerad stråle (C). Du ska anpassa ditt val efter hur du har tänkt hantera sprutan. Ska du föra den i sidled väljer du en lodrät stråle, ska du föra den uppåt och neråt väljer du en vågrät stråle. Punktstrålen används vid detaljmålning.
Munstycket kan ställas i tre lägen: lodrät stråle (A), vågrät stråle (B) och koncentrerad stråle (C).
Den lilla ratten för justering av färgmängden sitter på de allra flesta färgsprutor precis bakom avtryckaren.
Håll sprutan rätt när du målar
Nu har du spätt färgen till rätt konsistens och du har satt dig in i hur du ställer in färgstrålen. Men innan du sätter igång med ditt projekt kan det vara klokt att öva lite grann. Det kan du göra på t.ex. några rester av spånskiva, plywood eller kartong. Då kan du ställa in hur mycket färg du vill att det ska komma ut och vilken form som strålen ska ha. När det är klart kan du fortsätta genom att lära dig tekniken att hålla sprutan rätt.
Grundregeln är att hålla färgsprutan stadigt och att föra den i ett jämnt tempo med samma avstånd till arbetsstycket. Och den ska alltid hållas vinkelrätt mot föremålet.
Börja med att måla parallella banor åt ena hållet och sedan likadant åt det andra hållet. När du kommer till en kant ska du fortsätta ut över kanten innan du vänder, för annars får du för tjockt färgskikt längs kanterna.
Det låter enkelt att hålla samma avstånd hela tiden, men vi har en benägenhet att vrida handleden eller armen en smula så att vi sprutar i solf äderform. Det gäller att se upp och vara stadig på handen.
Det bästa resultatet får du om du håller färgsprutan mellan 5 och 15 cm från arbetsstycket och lägger på flera tunna skikt efter varandra, alltså vått i vått. Efter första skiktet väntar du 3-5 minuter och sedan lägger du på flera skikt med 1 minuts mellanrum. Fortsätt med tunna skikt tills ytan täckts. Det gäller att ha tålamod och motstå frestelsen att lägga på tjockt med färg på en gång.
Först åt ena hållet, sedan åt det andra. Och hela tiden i parallella banor. Vänd inte förrän färgstrålen har passerat kanten på det föremål som målas.
RÄTT!
Håll hela tiden samma avstånd till föremålet som ska målas. Då får du det allra bästa resultatet.