Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Måla med pensel

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Här visar målaren hur man får bäst resultat med en pensel.

Först av allt ska man lära sig att hålla riktigt. Penseln får inte hänga och slänga fram och tillbaka. Den ska hållas stadigt i handen. Då blir det betydligt lättare att till exempel få en jämn kant. Inte ens på mindre ytor nöjer sig målaren med bara en pensel.

Till kanterna används alltid en smalare pensel, till de större ytorna en bred.Till en fönsterbräda som den här målar man först längs kanterna och hörnen.

Till det används en ringpensel. Till den stora ytan använder målaren en bred pensel. Dels går arbetet snabbare, dels blir det mindre penselspår. Börja med att lägga ut ordentligt med färg mitt på fönsterbrädan. Sedan drar man ut färgen från mitten och mot ändarna.

Man kan måla kors och tvärs för att fördela färgen så bra som möjligt. Ytan är vågrät, så man behöver inte vara rädd för att lägga på rejält med färg.

När till sist hela ytan är täckt med färg använder målaren den breda penseln för att efterstryka. Genom att dra med lätt hand från ena änden av fönsterbrädan till den andra avlägsnas alla fula penselspår. Resultatet blir en snygg, slät yta.

Om man målar fönsterinfattningar kan det vara svårt att få till det i vinklarna där infattningen är geringssågad. Fackmannen målar aldrig tvärs över geringen. I stället målar man först på ena sidan, sedan på den andra. Då följer man träets ådring, vilket ger bäst resultat.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka