Måla trä med pensel

Både pensel, roller och färgspruta kan användas för att måla trä. Men penseln har sina uppenbara fördelar när det gäller finish. Färgen tränger in bättre och den kan bli spegelblank utan spår efter rollerns kanter. Och på ytor med profiler är penseln ojämförbart bättre på att komma åt i hörnor och kringelikrokar.

Penseln kan inte konkurrera med roller och färgspruta när det gäller tempo. Men sett till finishen är penseln en klar vinnare.

Penseln kan inte konkurrera med roller och färgspruta när det gäller tempo. Men sett till finishen är penseln en klar vinnare.

Målning av grova ytor

1

Oavsett om träet tidigare har fått en strykning, ska det rengöras innan du målar. Träet rengörs med målartvätt och sköljs med vatten. Använd vattenslang, högtryckstvätt kan förstöra träet.

2

När träet är torrt, avlägsnas lös färg med en stålborste. Använd inte en stålborste på borrmaskin eller vinkelslip. Den är för kraftfull och förstör träets fibrer.

3

Är ytan väldigt grov, kan du avsluta med att gå över den med sandpapper. Tänk dock på att en 100 % slät yta inte är nödvändig.

4

Innan du tar dig an de stora ytorna, målar du ändträ och på svårtillgängliga ställen. Två olika penslar räcker: en 40-50 mm bred elementpensel och en 70-80 mm bred fasadpensel.

5

Till slut målas de breda ytorna. Penseln doppas till hälften ner i färgen och stryks av på kanten, och färgen påförs längs med träets ådring. På väldigt grova ytor behöver du “tvära” lite med penseln.

Målning av blanka ytor

1

När materialet har rengjorts med målartvätt och slipats lätt, ska det strykas med ett lager grundfärg. Det täcker bättre och vidhäftar bra. Kvistar på obehandlat trä ska strykas med kvistlack.

2

Alla hål och sprickor spacklas med akrylspackelmassa. Det är viktigt att välja en sort som kan slipas och är övermålningsbar. Särskilt djupa ställen ska spacklas flera gånger.

3

Färgen stryks på med långa, jämna tag längs träets ådring. Här är en 45 mm bred oval pensel bra, eftersom den kan innehålla en del färg utan att den rinner nerför skaftet.

4

Är du van, målas kanterna med samma pensel. Annars byter du till en smalare pensel, t ex en spröjspensel eller en liten platt elementpensel.

5

Har du fått på för mycket färg, så att den rinner eller bildar streck, är det ganska lätt att stryka efteråt med en bred pensel. Sådan utjämning kan göras på både lodräta och vågräta ytor.

6

Om det är möjligt, är rekommendationen att lägga materialet vågrätt när det ska målas. På så sätt kan man påföra mer färg utan att den rinner, och den flyter också ihop lättare.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare