Måla dig till en rustik vägg

Med en enkel teknik kan du få dina väggar att se gamla och rustika ut. Du ska bara måla väggen med svamp. Sedan behöver du även en trasa och en balja med vatten – utöver färg, pensel och roller, naturligtvis.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
350 kronor/10m2

Intro

Rustik vägg

Om du drömmer om rustika väggar kan du faktiskt måla dig till ett riktigt vackert resultat. Vi har har valt en teknik som kan användas med en ganska vanlig väggfärg, en skursvamp, en trasa, en balja och lite vatten. Kort sagt så ska du måla din vägg med en svamp. Det är lätt, men naturligtvis lite mer besvärligt än att måla väggen på traditionellt vis.

Måla vägg med svamp

Tekniken är enkel och handlar i princip om att med en väldigt uttunnad färg stryka eller “badda” med en väldigt uttunnad färg ovanpå den valda bottenfärgen (här ljusblå) med en svamp. Du kan ta en yta på cirka 2 m² åt gången, när du arbetar med den förtunnade färgen på väggen med en svamp.

Vi har använt två effektfärger: en sandfärgad som ger ett åldrat utseende, och en vit, som ger en kalkaktig nyans.

Läs också: Måla bättre än målaren!

Lätt att få en rustik vägg

Efter ett par försök får du rätt känsla i handen, och sedan brukar det vara enkelt att att måla väggen med svamp.

Glöm inte att ta ett par steg tillbaka och betrakta ditt arbete under arbetets gång.
Fördelen med denna metod är att du kan gå över väggarna flera gånger, och på det viset bestämma hur rustik din vägg ska se ut.

Kanter förstärker en rustik vägg

Du kan förstärka känslan av en gammaldags och rustik vägg genom att ge väggen vita hörn och kanter runt om fönster. Det blir en fin effekt som inte är svår att få till. Men det blir allra bäst om tar dig tiden att göra kanterna helt skarpa.

Måla vägg med svamp på en dag

Det tar bara en dag att måla en vägg på 10 m² med svamp, inklusive torktid. När arbetet är slutfört har väggen först fått ett sandfärgat, och sedan ett vitt lager ovanpå det ljusblå.

Väggens grundfärg är ljusblå.

Väggen har först behandlats med sandfärg och därefter med vitt ovanpå den ljusblå.

Instruktion

Måla rustikt

1

Lägg på ett tunt skikt av din effektfärg på bottenfärgen när denna har torkat. Här har vi valt en väggfärg (kulör: sand) som effektfärg, och lägger på den med svamp, som förs i stora och yviga rörelser. Pensel går också bra.

2

Fördela den sandfärgade färgen med en svamp och ev. också med en trasa så att den täcker lika mycket överallt. Svampen doppas hela tiden i rent vatten så att det blir lätt att fördela färgen. Vrid ur svampen lite så att det inte rinner vatten.

3

Lägg på ett tunt skikt vit färg när den sandfärgade färgen har torkat. Fördela den vita färgen på samma sätt som den föregående. Den vita färgen ger ett kalkliknande intryck av väggen.

4

Färgen fördelas med svamp för att få bäst resultat och så att väggen inte blir randig. TIPS: Om du vill att det ska se extra rustikt ut kan du låta några partier domineras av vitt, andra av sandfärg.

5

Trasor kan användas för en sista finish. När du avslutar med trasor födelas färgen jämnare. Låt väggarna torka och se efter om du är nöjd. Det är annars lätt att behandla väggen en gång till med de två valda effektfärgerna.

Goda råd om att effektmåla

 • När vi här använder uttrycket effekt-färg, så avser vi inte den färg du kan köpa, utan den färg du väljer att skapa effekt med.
 • Grundfärgen ändras mycket när väggen effektmålas. Du kan kombinera olika kulörer men håll dig till naturkulörer som passar ihop. Det är ju trots allt en effekt som har med tidens och naturens gång att göra som vi eftersträvar.
 • Väljer du en rostkulör i ställer för sand, ser det ut som om väggen har rostat. Väljer du en olivgrön kulör ser det ut som alger på väggen.
 • Sandfärg och vitt passsar alltid bra som effektfärg. De är ljusa och vänliga och skapar just den effekt som annars tidens tand får fram, och ändå ser väggen levande ut.
 • Du kan också välja en vit vägg som underlag, men i så fall krävs det flera effektskikt i flera kulörer.
 • Effektfärgen kan fördelas med svamp och sedan med trasa. Om du inte använder trasan ser väggen mer rustik ut. Använd trasa endast om du vill att färgen ska fördelas mycket jämnt på väggen. Glöm inte att du hela tiden kan spä färgerna lite grann med vatten.

En skarp vit kant

1

Måla först vitt i hörnet och markera sedan bredden på ramen. När du målar får den vita färgen gärna gå lite förbi markeringen. Här används en kassett som avståndskloss.

2

Fäst maskeringstejp på insidan av blyertsstrecket som markerar var den vita kanten ska vara.

3

Måla vitt på utsidan av tejpen, alltså på den sida som senare ska vara blå. Syftet är att låta den färg som kan tränga in under tejpenska få lov att göra det. Det är detta lilla knep som gör att du får knivskarpa färgkanter.

4

Måla väggen med den grundfärg du har valt (här blått), när den vita ramen har torkat. Hålen i tejpen har mättats med vit färg och när du målar med den blå färgen tränger det inte in blå färg under tejpen.

5

Ta bort tejpen så snart du målat färdigt med den blå färgen. Nu får du alldeles knivskarpa kanter!

Material

 • 1 avståndskloss
 • Maskeringstejp
 • Pensel och rulle
 • Svamp och trasor
 • 2 baljor rent vatten

Färg:

 • Grundfärg, här ljusblå
 • Effektfärg, här sand och vitm

Svårighetsgrad: Det är lätt, fast det tar naturligtvis längre tid att måla en vägg så här än på vanligt sätt.

Tidsåtgång: Det tar en arbetsdag att måla en vägg på 10 m² - det som tar tid är när färgen torkar.

Prisbild: Cirka 350 kr för 10 m²

Video

TEKNIK: Knivskarpt färgbyte

Effektiv teknik med försegling med maskeringstejpen

TEKNIK: Täcka för att måla

Målarfilt är det mest effektiva sättet att skydda golvet

TIPS: Slipp lösa penselhår i färgen

TIPS: Slipp skräp från rollern

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Målare