Tillverka en schablon

Här visar målaren hur man kan göra sina egna schabloner till mindre dekorationer, som kan använda till väggar, dörrar och anslagstavlor.

Ett papper penslas med en lösning av 1/3 terpentin och 2/3 linolja. Det gör papperet både styvt och genomskinligt.När papperet torkat i cirka ett dygn lägger man in den figur som schablonen ska formas efter under papperet så att den syns igenom.

Med en vass skalpell skär man nu längs alla påfågelns kanter. Ju mer exakt påfågeln skärs ut, desto finare blir schablonen. Därför är det viktigt att skalpellen har ett nytt och vasst blad. När schablonen är klar målas den med shellack på baksidan så att den håller bättre.

Man använder en hopvikt bit skumgummi för att stöppla färg på schablonen. Då är det lätt att anpassa stöpplaren till schablonens storlek. Tejpa ihop skumgummibiten med en bit maskeringstejp så att den håller formen.

Färgen som används är en vanlig väggfärg i tre bruna nyanser. Målaren lägger på en klick färg i kanten på papperet och hämtar där färg som stöpplas på schablonen. Med tre olika nyanser får man en fin dynamik i motivet.

Den mörkare färgen används i mitten, de ljusare i kanterna. Här har vi målat upp schablonen på en pappersbit men metoden går lika bra att använda på till exempel en vägg. När motivet är färdigt kan schablonen tvättas av och återanvändas, till exempel med andra färger.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare