Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tillverka en schablon

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Här visar målaren hur man kan göra sina egna schabloner till mindre dekorationer, som kan använda till väggar, dörrar och anslagstavlor.

Ett papper penslas med en lösning av 1/3 terpentin och 2/3 linolja. Det gör papperet både styvt och genomskinligt.När papperet torkat i cirka ett dygn lägger man in den figur som schablonen ska formas efter under papperet så att den syns igenom.

Med en vass skalpell skär man nu längs alla påfågelns kanter. Ju mer exakt påfågeln skärs ut, desto finare blir schablonen. Därför är det viktigt att skalpellen har ett nytt och vasst blad. När schablonen är klar målas den med shellack på baksidan så att den håller bättre.

Man använder en hopvikt bit skumgummi för att stöppla färg på schablonen. Då är det lätt att anpassa stöpplaren till schablonens storlek. Tejpa ihop skumgummibiten med en bit maskeringstejp så att den håller formen.

Färgen som används är en vanlig väggfärg i tre bruna nyanser. Målaren lägger på en klick färg i kanten på papperet och hämtar där färg som stöpplas på schablonen. Med tre olika nyanser får man en fin dynamik i motivet.

Den mörkare färgen används i mitten, de ljusare i kanterna. Här har vi målat upp schablonen på en pappersbit men metoden går lika bra att använda på till exempel en vägg. När motivet är färdigt kan schablonen tvättas av och återanvändas, till exempel med andra färger.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka