Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvadreringsteknik

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Kvadreringsteknik handlar kort sagt om att förstora en liten teckning genom att dela upp den i kvadrater.

Målaren har kopierat av en bild på en zebra på ett A4-papper, men man kan också använda ett fotografi eller en egen teckning. Zebran delas upp i likadana fält med hjälp av en linjal.

Varje kolumn tilldelas en bokstav, medan raderna numreras från 10 till 1. Nu är teckningen helt uppdelad i fyrkanter, där till exempel svansspetsen ligger i A8. För att återskapa motivet används en bit genomskinligt hobbypapper, man kan också använda bakplåtspapper.

Papperet sätts fast mot tavlan med tejp. Det smarta med att använda papper är att det kan återanvändas och spegelvändas till andra dekorationer. En baslinje markeras och därefter ritas fälten upp. Vi ska göra ett motiv som är 60 centimeter hög och 90 centimeter bred.

Teckningen var tio fält hög, så varje fält ska vara 6 gånger 6 centimeter, vilket markeras med tumstocken. Punkterna förbinds och tilldelas bokstäver och siffror efter samma princip som den lilla teckningen.

Alla motivets fält ska nu ritas upp så att de innehåller samma sak som på den lilla teckningen. Det gör man enklast genom att hålla upp skissen, rita ut svängda linjer och överföra dem till motivet. På snirkliga ställen, som svansen, är det enklast att rita ut flera fält på en gång.

Resten av uppritningen handlar mest om precision och tålamod. Det tog två timmar att rita upp det här motivet fyrkant för fyrkant. När motivet är uppritat vänder man papperet och skuggar med en blyertspenna över alla linjer. När skuggningen är klar vänder man tillbaka papperet.

Här ska man vara noga med att placera papperet helt rätt innan man tejpar fast det.Med blyertspennan ritas nu alla linjer upp på nytt med hårt penntryck. Tack vare skuggningen som nu ligger mot tavlan överförs linjerna. Detta görs över hela motivet, sedan kan papperet plockas bort.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka