Måla vägg med knivskarpa kanter

Rätt verktyg och kunskap är vägen till ett perfekt resultat när du målar. Se hur du målar en vägg med helt skarpa kanter.

Alla kan måla en vägg, så även du. Men det kan faktiskt vara svårare än man tror, särskilt om du vill måla en vägg med skarpa kanter.

Måla vägg med kant

Gör Det Själv har bett en professionell målare visa några av de metoder som gör skillnad, när man ska måla en vägg med kant. T.ex. använder målaren sällan maskeringstejp längs fotlister och karmar. Hon kan nämligen styra penslen sa? precist att hon inte målar vid sidan av.

Målaren får arbetet att se lekande lätt ut. Vi andra har ofta en tendens att göra saker och ting svårare än de egentligen är.

Maskeringstejp kring skarpa kanter

Hon hoppar också över tejpningen, om det inte ska målas en bård med skarpa kanter. Här kan hon å andra sidan måla en helt och hållet skarp kant, där färgen inte rinner bakom tejpen på väggen.

Tricket består i att täta tejpen med väggfärg innan du målar den färgade väggen. Det är enklast om du gör en bård, alltså en bit icke-färgad vägg på 5-10 cm utanför den färgade delen av väggen. Det resulterar i en vackert målad vägg med kant.

Häng med och se yrkesmålaren arbeta och använd dig av hennes knep nästa gång du ska måla.

Trolla bort hål och märken

Det går att få bort hål i glasfiberväv på ett osynligt sätt, men det tar tid. Vi accepterar gärna att det tar lite tid, för arbetet är synnerligen enkelt och det finns egentligen ingen annan utväg eftersom det blir allt för besvärligt att tapetsera om hela väggen, bara för att man vill dölja hålet efter en skruv. Och man kan inte ta en genväg genom att spackla, eftersom spackelmassan inte har samma struktur som glasfiberväven.

Gör Det Själv har tillsammans med vår målare utvecklat en teknik som gör lagningen osynlig. Det hemliga knepet är att prägla spackelmassans i hålet med en bit lös väv. Då blir det nästan omöjligt att se var hålet har funnits. Är det en stor skada, lönar det sig att skära loss en bit väv och ersätta den med ny bit.

1

Fyll igen hålet med spackelmassa. Antingen en du blandar själv eller en som du har köpt färdigblandad.

2

Man kan se lagningen. Den spackelmassa som hamnar vid sidan av hålet tvättas bort med fuktig svamp.

3

Fukta en bit lös väv av samma typ som på väggen, och pressa vävbiten mot spackelmassan i hålet.

4

När vävbiten tas bort har mönstret präglats i fogmassan och syns tydligt. Nu ska fogmassan torka.

5

Till sist målar du där du har lagat väggen. Använd en liten rulle. Hålet fanns precis ovanför rullen på bilden.

Täta springan längs sockeln

Det är rätt vanligt att det på sina ställen finns en liten springa mellan sockeln och väggen beroende på att väggen inte är alldeles rak.

Innan du målar socklarna bör du fylla springan mellan väggen och sockeln med akrylfogmassa.

Välj en fogmassa som tillverkats av en känd tillverkare. Det är alltid klokt att undvika billiga, okända märken - främst för att de har en tendens att ”ludda” när man slätar ut dem.

När fogmassan har lagts på, slätas den ut och till det är en silikonfog-bricka mycket användbar.

1

Skär av spetsen på munstycket snett och fyll igen springan.

2

Släta efter med silikon-fogbricka eller gummi-handskeklätt finger.

Målaren föredrar målarhink i stället för färgtråg

En plastpåse i hinken gör den lätt att tvätta efteråt.

Färgtråg kan man köpa överallt - på byggvaruhus, i snabbköp, på bensinmackar och hos färghandlare. Och ändå säger vår målare att vi ska glömma färgtråget, även om vi får en rulle med på köpet. Vår målare föredrar målarhinken.

Problemet med ett färgtråg är att det inte rymmer så mycket färg. När du sedan har fyllt tråget, blir det svårt att rulla av överflödig färg från rullen. En målarhink kan däremot innehålla en hel del färg. Och du kan lätt rulla av överflödig färg på hinkens invändiga sidor.

Om du stoppar en plastpåse i hinken innan du fyller på färg, blir det lätt att tvätta hinken.

Plastpåsar kan även användas när du håller paus. Om du stoppar ner rullen i en plastpåse och knyter ihop påsen, så kan rullen hålla sig våt ett par dagar - och du har sluppit tvätta ur den.

Skydda golvet med täckfilt i stället för plast

Täckfilten ska bara rullas ut, och sedan är du klar att måla.

Om du har försökt skydda golvet med tunn plast, så vet du hur besvärligt det är. Det är hopplöst att hålla koll på plastfolien, man måste tejpa fast den överallt och den flyttar sig så snart man går på den. Spiller du färg på plasten, gäller det att inte sätta foten där, för då får du färg under skon och sedan sprider du färgen i hela huset.

Alla dessa problem slipper målaren, för hon använder i stället täck-filt, som snabbt rullas ut.

Baksidan av filten är plastklädd och därför är det lätt att styra filten på plats. Det räcker med ett par tejpbitar för att hålla täckfilten på plats och ett par där den överlappar.

Om du spiller färg på filten, sugs färgen snabbt in och därmed slipper du få färg under skorna.

Täckfilt finns i välsorterad färgfackhandel och kan även beställas via Internet hos www.flugger.se där 100 cm x 10 m kostar 222 kr.

Rätt rulle rullar ut färgen ruskigt lätt

Med en uppsättning som denna klarar du i stort sett alla rulljobb.

Med fyra bra målarrullar kan du klara i stort sett alla målarjobb som kräver rulle. Målaren rekommenderar en tjock rulle, som effektivt målar väggar. Vidare en strukturrulle, om du vill ge ytan lite struktur när du målar. En liten tjock rulle till kanter och små väggar och slutligen en liten, fin lackrulle, som används när du målar släta ytor.

Det är viktigt att målarrullen kan suga till sig mycket och att den suger i sin hela längd. En del billiga rullar suger inte vid kortändarna och det kan ge ett dåligt resultat, eftersom det blir svårt att fördela färgen ordentligt.

När du tvättar rullarna ska all färg bort för annars blir luggen stel. Det kräver en hel del vatten och en stunds gnuggande. Vår yrkesmålare erkänner att hon inte alltid har tid och därför slänger rullen efter ett par dagars användning.

Markera fältet

1

Använd vattenpass. Du kan välja mellan att dra ett lodrätt streck eller att dra ett streck som är parallellt med angränsande vägg. Men tänk på att väggen kanske inte är lodrät. Här drar vi ett lodrätt streck c:a 10 cm från väggen.

2

Fäst trejp längs strecket. Om väggen är tapetserad med glasfiber-väv med struktur, gäller det att pressa in tejpen så noga som möjligt. Annars kan färgen rinna in bakom tejpen.

3

Måla nu med den färg som ska finnas utanför fältet. Här ska bården runt fältet vara vit och därför målar vi med vit färg längs insidan av tejpkanten (alltså där vi senare ska måla fältet i en avvikande färg. Låt färgen torka.

Måla fältet

1

Måla nu fältet med önskad färg. Börja med att måla längs insidan av tejpkanten. Du får gärna måla på tejpen men inte utanför den.

2

Måla längs kanterna med en liten rulle, om du är säker på att inte skvätta färg utanför fältet. Annars fortsätter du med pensel en bit till in på fältet. Därefter kan du fortsätta med en bredare rulle.

3
  • Först målar du hela fältet med enbart lodräta rörelser.
  • Rulla sedan från höger till vänster utan att doppa rullen ytterligare.
  • För att slippa för mycket färg längs kanten slätar du ut längs socklarna med pensel, men först när du har rullat i sidled.

Ta bort tejpen

1

Tejpen ska tas bort försiktigt, och innan färgen hinner torka. Håll fast i tejpen och se till att det inte skvätter blå färg på den vita bården.

2

Så fint blir det. Kanten mellan de två färgerna är knivskarp.

VIKTIGT! De vågräta linjerna kräver att tejpen sluter fullständigt tätt, för annars rinner färgen in bakom tejpen.

Måla socklarna

1

Tvätta av sockeln med nylonskursvamp. Genom att använda den grova sidan när du tvättar med målarsoda, slipar och tvättar du på en gång.

2

Måla sockeln med grundfärg. Välj en pensel som är lite smalare än sockeln för den är lättare att styra.

TIPS: Du kan skydda golvet mot färg genom att sticka in en bred spackel under sockeln och successivt flytta den.

3

Spackla igen spikhål och jack. Det är lättast att se alla ojämnheter när grundfärgen har torkat. Välj fin snickarspackel och lägg på den med japanspackel.

4

Slipa sockeln när grundfärgen har torkat. Har du spacklat ska du vänta tills spacklet har torkat. Välj fint slippapper, t.ex. korn 240, och slipa mycket lätt.

5

Måla ovankanten utan maskering med tejp. Men bara om du törs, är stadig på handen och har en bra pensel.

VIKTIGT! Om du tejpar mot väggen, ska tejpkanten tätas med väggfärgen.

6

Håll 1 mm avstånd till väggen (på ett ungefär). Målaren stöder handen med lillfingret mot väggen. Du bör öva ett tag innan du målar på detta sätt.

Välj rätt tejp till maskering

Maskeringstejp finns i flera bredder och kvaliteter. Om du som här ska maskera runt ett fält, ska du välja en tejp som fäster bra och inte släpper förbi färg.

Maskeringstejp finns i flera utföranden och kvaliteter. Du kan ha tur och få tag i ett par rullar för endast någon tia, och du kan hitta rullar i färgaffären som kostar det fler-dubbla per styck.

Skillnaden mellan rullarna kan vara stor. Dels kan fästmassan vara lite för effektiv, så att det är svårt att få bort tejpen utan att den lämnar klister efter sig, dels kan tejpen vara så dålig att den inte fäster. Men den stora skillnaden är om tejpen tål solljus eller ej.

Några tejper (blå eller gula) tål uv-strålarna medan andra (ofta vita) bränner fast när de utsätts för uv-strålar under ett par dagar. Då blir det nästan omöjligt att få loss tejpen utan rakblad och lösningsmedel.

Rummets olika delar ska målas i rätt ordning

Om du ska måla om hela rummet, är det viktigt att du gör det i rätt ordning för att slippa spilla och skvätta på ytor som du redan har målat. Grundregeln är att du börjar uppifrån och arbetar dig neråt.

• Börja med att tvätta alla trädelar (socklar, foderlister, fönstersmygar, paneler och liknande) med målarsoda.
• Täck över möbler, golv, kontakter etc. den utsträckning det är nödvändigt.
• Slipa allt trä som ska målas (se ovan). Tvätta bort slipdammet med vatten.
• Börja med att måla taket och fortsätt med väggarna. När du har målat färdigt kan du ta bort plastfolie, täckfilt, tidningar, tejp och det du har använt att täcka över med. Dammsug så att allt damm försvinner.
• Nu fortsätter du med grundning, spackling och målning av allt trä. Undvik att virvla upp slipdamm på de färdigmålade ytorna.

Tänk på att du alltid ska tvätta alla träföremål innan du slipar dem, för annars slipar du in smutsen i träet, och då kan du inte få bort den.

Ordningen har stor betydelse när du ska måla både väggar och tak.

Se till att måla hela väggen innan färgen hinner torka

Principen med att måla ”vått-i-vått” är synnerligen viktig när du målar stora områden som en hel vägg. Du ska rulla upp och ned samtidigt som du flyttar dig från en sida av väggen till den andra, t.ex. från höger till vänster. Men se till att färgen inte hinner torka innan du är klar. Därefter rullar du efter, som vår målare rekommenderar, med en rulle utan extra färg för att få bort eventuella spår av rullen i färgen. Det innebär att du kommer att måla i den ordning vi har markerat ovan.

Försök att dela väggen i olika fält och måla dem i den ordning vi visar. Då hinner färgen inte torka innan du rullar vidare. Det ger osynliga övergångar.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Målare