21 målartips som gör dig till en bättre målare

De flesta av oss kan måla en vägg eller ett tak med ett någorlunda hyfsat resultat. Men med de här enkla tipsen lyfter du ditt måleriarbete till proffsnivå. Lycka till!

Ordentligt täckning, rätt pensel eller roller för uppgiften, rätt ordning... Det är alla grundläggande saker som du måste ha koll på om resultatet ska bli tillfredsställande när du målar inomhus.

Och så finns det den där lilla extra touchen, den lilla detaljen och små smarta tips och tricks som målarmästaren kan – och som ser till att arbetet blir enklare, bättre, renare och snabbare. Vi har samlat dem här. Häng med och lyft ditt måleriarbete till proffsnivå.

1. Stora penslar ger snyggare ytor

Målarmästaren använder ofta en större pensel än vad de flesta av oss tycker känns naturligt.

Med en stor pensel är det enklare att kontrollera målandet och du får en snyggare yta. Det är en extra stor fördel när du målar trä inomhus.

2. Målarfilt suger upp spilld färg

Målarfilt är enkelt och effektivt när du ska täcka över – oavsett vilket slags golv du har.

Det är väl lite dyrare än plast eller golvpapp, men spiller du färg sugs den snabbt upp av målarfilten, så att du inte tar den med dig under skorna.

3. Kolla resultatet från olika vinklar

Det är alltid en bra idé att kolla måleriarbetet från flera olika vinklar – och det är en särskilt bra idé när du målar paneltak.

Arbetet kan mycket väl se perfekt ut från det ena hållet medan det kan finnas droppar och glipor när du ser det från det andra hållet.

4. Penseln klarar svåra färgfogar

Akrylfog i hörn och mellan vägg och golvlist täcker glipor och ger läcker finish. Men den ska sättas innan du målar det sista lagret.

Fogen jämnas i regel till med en silikonbricka eller liknande. Men på ställen där du inte kan komma åt med den, kan du istället använda en liten pensel, som du fuktar lite grand.

5. Lägg ner dörren du målar

Det går mycket väl att måla en dörr så att den blir slät och fin. Men gör dig själv en tjänst och lyft av den och lägg den på ett par bockar.

Enklast för att få ett bra resultat är att måla en sida åt gången. Var dessutom uppmärksam på att slipning innan första strykningen och mellanslipning mellan de andra strykningarna är ett måste.

6. Slipp få klumpar i färgen

Om du tvättar en roller med vatten innan du använder den tar du bort klumpar och lösa fibrer, så att du inte får det i färgen.

Och när rollern är fuktig rakt igenom förhindrar det också att färgen fastnar och stelnar. Kom ihåg att torka av rollern ordentligt innan du målar.

7. Skruva ner värmen när du målar trä inomhus

De flesta målar vid vanlig rumstemperatur, och det är också vad som står på baksidan av målarburkar och -hinkar.

Men målar du trä på vintern är det en fördel att skruva ner till ca 15 grader. Då flyter färgen ihop lite bättre och ger det snyggaste resultatet.

8. Snygg finish vid övergångar

När du målar en vägg är det en bra idé att sätta maskeringstejp på golvlister och foder, så att den inte sluter helt tätt mot väggen.

Övergången täcks om du målar 1-2 mm in på träet, och detta ger en snygg finish.

9. Perfekt finish vid vägguttag

Det är en bra idé att lossa väggkontakterna, dra ut dem lite från väggen och packa in dem i plast eller maskeringstejp.

Det tar lite extra tid, men resultatet blir riktigt snyggt, med skarpa linjer runt kontakterna, när de sätts upp igen.

10. Spara på färgen och slipp fula penselstreck

Sätt inte för mycket färg på penseln. Då är risken att färgen hinner stelna på de hår som sitter mitt inne i penseln, med resultatet att det lämnar kraftiga och fula streck på den målade ytan.

11. Spara tid när du målar trä inomhus

Om du ska måla trä inomhus med (vattenbaserad) akrylfärg och du vill att det ska gå snabbt, kan du använda grundfärg till den första strykningen.

Grunden torkar snabbare och går lättare att slipa. Resultatet blir lika snyggt som om du använder akrylfärg alla strykningar.

12. Bred tejp täcker bättre

Använd en bred maskeringstejp, minst 38 mm bred, när du ska täcka lister, foder etc innan du målar väggar. Eftersom den sticker långt ut över kanten täcker den mot stänk, och den täcker också bättre när du använder rollern ända in längs kanten.

13. Underlätta med en elementpensel

Den speciella penseln med vinklat skaft är ett måste när du ska måla bakom element, rör och på andra ställen där det är svårt att komma åt med en vanlig pensel. Men den är också genialisk om du ska måla kanter på fri hand längs taket.

14. Bättre vidhäftning på fabriksmålade lister

Färdigmålade lister och foder är populära eftersom du sparar både tid och minst ett lager färg.

Men det kan vara svårt att få ett nytt lager färg att fästa, eftersom ytan är slät och kan innehålla vax. Därför är det en bra idé att rengöra och slipa dem noggrant innan du sätter igång och börjar måla.

15. Säkert färgval med färgprover

När du ska välja en ny färg är det en bra idé att köpa ett litet färgprov först. Måla t ex på en bit masonitskiva i flera lager, så att färgen täcker helt, och flytta runt skivan så att du kan se färgen under olika ljusförhållanden.

Var för övrigt också uppmärksam på att färgprovet ska ha samma glans som slutfärgen för att vara så realistiskt som möjligt. Matt färg verkar nämligen ljusare än blank.

16. Bred tejp täcker bättre

Använd en bred maskeringstejp, minst 38 mm bred, när du ska täcka lister, foder etc innan du målar väggar.

Eftersom den sticker långt ut över kanten täcker den mot stänk, och den täcker också bättre när du använder rollern ända in längs kanten.

17. Vänta med att vädra

När du målar trä inomhus, vänta med att vädra tills färgen är torr på ytan.

Färgen rinner ihop snyggare i hög luftfuktighet, och du slipper samtidigt att damm och smuts virvlar runt och fastnar på ytan.

18. Längre livslängd för dyra penslar

En kvalitetspensel lever länge om du tar hand om den.

Förutom att vara noga när du tvättar den, är det en bra idé att sätta ett gummiband på penseln innan du stoppar undan den. Det håller håren på plats.

19. Slipp torra färgflagor i färgburken

Även om det är frestande att dra av överflödig färg på burkens eller hinkens kant, så låt bli!

Locket klistrar igen och risken är att det faller ner intorkade flagor i färgen när du öppnar nästa gång.

De flagorna är ett helsicke på nymålade ytor. Om det ändå har kommit lite färg på kanten, rengör då så gott det går innan du sätter på locket.

20. Töm rummet och få en bra arbetsplats

Det kan kanske låta lite överdrivet, men du sparar riktigt mycket tid om du helt kan tömma det rum som ska målas. Då kan du alltid få den optimala arbetsställningen och du slipper flytta runt på saker efterhand.

21. Ta bort penselspår med en roller

När du målar vägg eller tak, får du snyggast resultat om du först målar längs kanterna med en pensel och därefter kör med en liten roller.

Sedan kan du måla de stora ytorna med en bred roller. På så sätt tar du bort alla penselspår och du ser till att ljuset reflekteras likadant på hela ytan. Tänk på att ändå måla vått i vått.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare