3. Kolla resultatet från olika vinklar
Det är alltid en bra idé att kolla måleriarbetet från flera olika vinklar – och det är en särskilt bra idé när du målar paneltak.
Arbetet kan mycket väl se perfekt ut från det ena hållet medan det kan finnas droppar och glipor när du ser det från det andra hållet.
4. Penseln klarar svåra färgfogar
Akrylfog i hörn och mellan vägg och golvlist täcker glipor och ger läcker finish. Men den ska sättas innan du målar det sista lagret.
Fogen jämnas i regel till med en silikonbricka eller liknande. Men på ställen där du inte kan komma åt med den, kan du istället använda en liten pensel, som du fuktar lite grand.
5. Lägg ner dörren du målar
Det går mycket väl att måla en dörr så att den blir slät och fin. Men gör dig själv en tjänst och lyft av den och lägg den på ett par bockar.
Enklast för att få ett bra resultat är att måla en sida åt gången. Var dessutom uppmärksam på att slipning innan första strykningen och mellanslipning mellan de andra strykningarna är ett måste.
6. Slipp få klumpar i färgen
Om du tvättar en roller med vatten innan du använder den tar du bort klumpar och lösa fibrer, så att du inte får det i färgen.
Och när rollern är fuktig rakt igenom förhindrar det också att färgen fastnar och stelnar. Kom ihåg att torka av rollern ordentligt innan du målar.
7. Skruva ner värmen när du målar trä inomhus
De flesta målar vid vanlig rumstemperatur, och det är också vad som står på baksidan av målarburkar och -hinkar.
Men målar du trä på vintern är det en fördel att skruva ner till ca 15 grader. Då flyter färgen ihop lite bättre och ger det snyggaste resultatet.
10. Spara på färgen och slipp fula penselstreck
Sätt inte för mycket färg på penseln. Då är risken att färgen hinner stelna på de hår som sitter mitt inne i penseln, med resultatet att det lämnar kraftiga och fula streck på den målade ytan.
11. Spara tid när du målar trä inomhus
Om du ska måla trä inomhus med (vattenbaserad) akrylfärg och du vill att det ska gå snabbt, kan du använda grundfärg till den första strykningen.
Grunden torkar snabbare och går lättare att slipa. Resultatet blir lika snyggt som om du använder akrylfärg alla strykningar.
12. Bred tejp täcker bättre
Använd en bred maskeringstejp, minst 38 mm bred, när du ska täcka lister, foder etc innan du målar väggar. Eftersom den sticker långt ut över kanten täcker den mot stänk, och den täcker också bättre när du använder rollern ända in längs kanten.
13. Underlätta med en elementpensel
Den speciella penseln med vinklat skaft är ett måste när du ska måla bakom element, rör och på andra ställen där det är svårt att komma åt med en vanlig pensel. Men den är också genialisk om du ska måla kanter på fri hand längs taket.
14. Bättre vidhäftning på fabriksmålade lister
Färdigmålade lister och foder är populära eftersom du sparar både tid och minst ett lager färg.
Men det kan vara svårt att få ett nytt lager färg att fästa, eftersom ytan är slät och kan innehålla vax. Därför är det en bra idé att rengöra och slipa dem noggrant innan du sätter igång och börjar måla.
15. Säkert färgval med färgprover
När du ska välja en ny färg är det en bra idé att köpa ett litet färgprov först. Måla t ex på en bit masonitskiva i flera lager, så att färgen täcker helt, och flytta runt skivan så att du kan se färgen under olika ljusförhållanden.
Var för övrigt också uppmärksam på att färgprovet ska ha samma glans som slutfärgen för att vara så realistiskt som möjligt. Matt färg verkar nämligen ljusare än blank.
16. Bred tejp täcker bättre
Använd en bred maskeringstejp, minst 38 mm bred, när du ska täcka lister, foder etc innan du målar väggar.
Eftersom den sticker långt ut över kanten täcker den mot stänk, och den täcker också bättre när du använder rollern ända in längs kanten.
17. Vänta med att vädra
När du målar trä inomhus, vänta med att vädra tills färgen är torr på ytan.
Färgen rinner ihop snyggare i hög luftfuktighet, och du slipper samtidigt att damm och smuts virvlar runt och fastnar på ytan.
18. Längre livslängd för dyra penslar
En kvalitetspensel lever länge om du tar hand om den.
Förutom att vara noga när du tvättar den, är det en bra idé att sätta ett gummiband på penseln innan du stoppar undan den. Det håller håren på plats.
19. Slipp torra färgflagor i färgburken
Även om det är frestande att dra av överflödig färg på burkens eller hinkens kant, så låt bli!
Locket klistrar igen och risken är att det faller ner intorkade flagor i färgen när du öppnar nästa gång.
De flagorna är ett helsicke på nymålade ytor. Om det ändå har kommit lite färg på kanten, rengör då så gott det går innan du sätter på locket.
20. Töm rummet och få en bra arbetsplats
Det kan kanske låta lite överdrivet, men du sparar riktigt mycket tid om du helt kan tömma det rum som ska målas. Då kan du alltid få den optimala arbetsställningen och du slipper flytta runt på saker efterhand.
21. Ta bort penselspår med en roller
När du målar vägg eller tak, får du snyggast resultat om du först målar längs kanterna med en pensel och därefter kör med en liten roller.
Sedan kan du måla de stora ytorna med en bred roller. På så sätt tar du bort alla penselspår och du ser till att ljuset reflekteras likadant på hela ytan. Tänk på att ändå måla vått i vått.