2 metoder: Stoppa rosten

Väljer du den snabba quickfix-lösningen eller vill du helst göra saker till 100%, för att du älskar perfekt resultat? Oavsett vilken metod du väljer, stoppar du rosten. Frågan är hur mycket du vill kompromissa med ytfinishen på järnet.

Stoppa rosten - här får du både den snabba och den grundliga lösningen.

Stoppa rosten - här får du både den snabba och den grundliga lösningen.

Metod 1: Den snabba

Har du rost på trädgårdsgrinden eller ledstången, som du bara vill få fixat snabbt, så är Hammerite ett genialiskt val. Det är både grund och slutfärg i samma produkt. Så du kan nöja dig med att ta bort det som sitter löst och sedan måla två gånger. Du får stopp på rostangreppet, och det går snabbt. Men du får inte samma snygga, jämna yta som om du väljer den grundliga metoden.

Så gör du

1. Avlägsna först all lös rost och eventuell färg med en stålborste, eller en maskin. Rengör därefter ytan med målartvätt, så att smuts och fett försvinner.

2. Måla ytan med Hammerite. Färgen stryks på med pensel i två tunna lager, så att det inte rinner. Se till att första lagret är torrt, innan andra strykningen. Torktiden är vid normala väderförhållanden vanligtvis ca 6 timmar.

Metod 2: Den grundliga metod

Om du mår bäst av att göra saker 100 procent korrekt, ska du avlägsna allt på den yta som ska målas. Då får du en fullständigt blank och jämn yta, som är som ny. Det nya färglagret byggs upp i flera omgångar med metallfärg - först en grundoch sedan en slutmålning, som gör ytan mycket motståndskraftig och som håller sig snygg i många år.

Så gör du

1. Avlägsna allt löst men också all gammal färg med en stålborste, helst fäst vid en borrmaskin, så att du kommer ner till blank metall. Slipa ytan med sandpapper, t ex korn 80, så att den blir helt blank.

2. Rengör ytan med målartvätt, så att all smuts och fett avlägsnas. Låt järnet torka helt innan du målar.

3. Måla med metallgrund – en grundfärg som stoppar och motverkar rost. Grunden stryks på med pensel i ett tunt lager. När första lagret torkat (efter ca 6 timmar) styrker du på ett lager grund till.

4. Ytan ska nu strykas två gånger med slutfärg för metall, som är mycket motståndskraftig mot alla sorters väder. Färgen stryks på med pensel i tunna lager. Vänta med andra lagret tills det första är helt torrt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare