Lätt
Svår
Efter en stunds övning kan du själv löda en hängränna av zink och slippa utgifter för hantverkare.

Efter en stunds övning kan du själv löda en hängränna av zink och slippa utgifter för hantverkare.

Hängrännor av zink håller länge, men inte för evigt. Med tiden kan de försvagas av surt regn och då måste de repareras. Lödning av hängrännor är ett relativ okomplicerat projekt, men det kräver lite övning och rätt utrustning.

Hängrännorna ”limmas”

Lödning är en teknik som limmar ihop två metalldelar med en annan, smält metall. När du löder hängrännor fogar du ihop två zinkdelar med Ved lodning af tagrender er det to stykker zink, der samles med lödtenn, som är en legering av tenn, silver och koppar. Zink och lödtenn smälter inte ihop helt, eftersom de har olika smältpunkter, men när zinket blir tillräckligt uppvärmt kommer det smälta lödtennet att tränga in i zinkytan och bilda en stark förening som håller i många år. På så sätt får en perfekt tätning av dina hängrännor av zink.

Det krävs specialverktyg

När du löder hängrännor ska du använda vissa verktyg som du kanske inte har hemma. Du behöver bland annat en gasolbrännare och en så kallad lödkolv, samt lödtenn som utgör tätningen av hängrännorna. Det kan kosta en del att investera en lödkolv och gasolbrännare, men det är trots allt småpotatis jämfört med vad det kostar att byta ut hängrännorna. Dessutom behöver du investera i flussmedel och en salmiaksten, som du använder till att rengöra lödkolven.

Öva dig lite först

Om lödning av hängrännor är en ny gren för dig är det en god idé att öva dig lite på ett par zinkbitar innan du klättrar upp till hängrännorna och sätter i gång med tätningsarbetet.

Ladda ned guiden till hur du steg för steg löder hängrännor i zink och får täta hängrännor igen.