1. Det enkla, det smarta och det exakta sättet att mäta invändigt
Om du ska ta ett invändigt mått, t.ex. på en garderobsbotten, med tumstock sätter du först ett märke t.ex. 30 cm från ena sidan. Därefter mäter du avståndet från märket till den andra sidan och lägger ihop måtten. Är det svårt att läsa av kan du använda dig av två lister. Skjut ut listerna mot var sin sida och pressa ihop dem på mitten (eller tejpa ihop dem), så har du det invändiga måttet. Ska det vara exakt använder du mätband med rak bakkant på huset.
4. Rätt mått mellan hålen
Det är svårt att mäta exakt, när man vill veta centrumavståndet mellan två hål. Låt därför bli det. Om hålen bara är lika stora kan du i stället mäta avståndet mellan hålkanterna över det ena hålets centrum. Avståndet är lika stort och det är mycket bättre att mäta exakt än att gissa var centrum i hålen finns.
8. Exakt skarvning av skeva vinklar
När två lister eller brädor ska sättas ihop i rät vinkel, sågar man de två bitarna i vardera 45 grader. Då blir de sneda sidorna lika långa och passar perfekt ihop. Det blir lite mer komplicerat om de två listerna inte geras ihop i rätvinkel, exempelvis vindskivorna på gaveln. Men principen är densamma. Varje bräda ska sågas i en vinkel som är exakt hälften så stor som den färdiga vinkeln mellan brädorna. Vid vindskivorna kan du låsa en smygvinkel i vinkeln mellan 8 taket och ett lodrätt hållet vattenpass. Du kan halvera vinkeln och skapa täta skarvar på många andra sätt. Här har du fyra förslag.
Så här överför du mått
9. Dra ett streck
När en snickare ska dra ett streck längs en kant, håller han ofta med den ena handen blyertspennan mot änden på tumstocken. Med den andra handen håller han tumstocken och låter ett finger glida längs kanten på brädan när måttet är inställt. Det är ett enkelt och exakt sätt. Det är lite svårt i början, men efter ett tag lär du dig hur du ska hålla tumstocken och samtidigt föra pennan på ett proffsigt sätt.
13. Ritsad linje är alltid exakt
En rits är mycket tunnare än ett blyertsstreck och ger dig därför ett mer exakt resultat. Några av snickarens mätband kan ge rit-sade streck. Du kan även använda hobbykniv eller stämjärn för att ritsa, och då kan märkena vara första steget till ett urtag. Om det är viktigt att strecket syns tydligt använder du tusch eller blyerts.
18. Du kan alltid lita på tyngdkraften
21. Ersätt sågen med en sax
24. Såga från baksidan med sticksågen
Det är vanligast att man mäter och markerar på framsidan (ovansidan), men om du använder sticksåg är det oftast bättre att såga från baksidan. Genom att hålla sågen på baksidan är det lättare att följa strecket med sågbladet, eftersom strecket inte döljs under sågspån. Dessutom ser du direkt om sågbladet avviker från ditt streck.
26. Såga på rätt sida av strecket
När du har mätt och markerat - och gjort det rätt - ska strecket ligga på den del av arbetsstycket som kasseras. Du ska alltså inte såga mitt i strecket, för om sågklingan eller bladet är bredare än strecket, sågar du ju bort en del av den bit du ska använda. Du ska i stället såga precis längs kanten på strecket.
27. Stoppkloss ser till att delarna blir lika långa
När du med din kap-och geringssåg kapar flera bitar som ska vara lika långa, sparar du tid om du använder dig av en stoppkloss. Den fästs på önskat avstånd från sågklingan, och den ger dig större precision än om du skulle använda ett märke på sågen som riktpunkt. Klossen kan fästas på sågbordet eller en bit därifrån på arbetsbordet.
28. För sågen längs ett anhåll
Även om din hand är stadig som en klippa så är det svårt att såga rakt med cirkelsågen, också om du har ett streck att följa. För att få perfekt precision behöver du ett anhåll. Detta spänns fast en bit från sågstrecket så att klingan hamnar på strecket. Anhållet underlättar en hel del även när du använder sticksåg eller hand-överfräs, för spåret blir perfekt. Om du till din såg har en sågskena använder du förstås den, för den är lätt att lägga på plats och ger ett spikrakt spår.
30. Kapa ändarna på plats
När du anlägger träterrass, reser staket eller klär fasaden med panel, går det lättare och snabbare om du struntar i att brädorna blir för långa. Låt dem bara sticka ut. För när alla brädor är på plats kapar du dem med cirkelsågen medan du för den längs ett anhåll. Det blir perfekt och du sparar mycket tid.
Så här rättar du till småfel
Det är försmädligt att såga fel, men det är inte alltid en katastrof. Småfel kan ofta rättas till eller döljas på ett elegant sätt.
31. Plastiskt trä ser ut som äkta trä
Jack, hål och skador på trä som inte målas kan du dölja med plastiskt trä. Det har visserligen lång torktid, å andra sidan finns träet i flera kulörer och nyanser så du kan säkert hitta en som passar. Kemiskt trä är en tvåkomponentmassa som härdar snabbt och som kan användas till stora skador.
32. Akrylfogmassa tätar springrona
Det ser snyggast ut med täta skarvar. Om det är en springa mellan sockeln och väggen, hyllan och bokhyllan etc. så ser det ofärdigt ut. Sådana springor kan du täta med akrylfogmassa, som du kan måla över.
33. Blanda en egen träspackelmassa
Om du har gjort ett jack i arbetsstycket eller borrat fel, kan du blanda en egen träspackelmassa och laga med den. Spara lite av det sågspån eller borrdamm som bildas under arbetet och blanda med vanligt trälim. Pressa in blandningen i hålet och låt torka. Det kan vara nödvändigt att laga två gånger. När massan härdat slipar du och skadan är borta.
34. Täck skarven med en list
Lister kan användas att täcka skarvar och springor som annars är svåra att trolla bort, t.ex. mellan köksbänken och väggen eller mellan nya socklar och ett gammalt golv. Lister kan också användas för att dölja övergången från ett material till ett annat. För även om du har gjort ett perfekt jobb, så arbetar olika material olika och då uppstår det springor. Listen fästs endast i den ena delen.