Klassisk taburett – så enkelt är det!

Här skapar du klassisk möbelkonst med din handöverfräs som viktigaste verktyg.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
100 kronor

Intro

Förlagan till denna lilla pall är ritad 1965, då det behövdes tillgång till ett riktigt snickeri för att lösa uppgiften. Mallen du fräser den böljande sitsen efter är faktiskt enkel att rita upp, och när mallen är färdig, kan du med dina maskiner snabbt skapa en serie stapelbara pallar.

Instruktion

01
Sitsen limmas med en bladfog 5 Steg

Pallens sits består av två identiska plankor som monteras ihop till ett kryss med en bladfog, alltså genom att de halveras i tjocklek där de korsar varandra.

Plankorna mäter 13,5 x 37 cm. Vi sågar ut dem från en 3 cm tjock spillbit från en köksbänkskiva. I bredden sågas de ut exakt medan de i längden ska vara cirka 1 cm för långa, så att de kan jämnas till med frässtålet.

För att göra benen stabila bör sitsen inte vara tunnare än 30 mm, och den kan gärna vara lite tjockare än så.

1

De två plankorna till sitsen sågas till i bredden med en sänksåg på styrskena. Bredden ska vara exakt 13,5 cm. Har du tillgång till en bordscirkelsåg gör den arbetet ännu lättare.

2

Plankorna sågas till i längden med kap-sågen. Här lägger du till cirka en centimeter - längden jämnas till efter fräsmallen senare. Ska du göra flera pallar spänner du upp ett längdstopp.

3

Ytan för bladfogen förbereds med kapsågen med ett antal täta snitt. Djupet ställs in till 15 mm. Plankorna flyttas ut från sågens bakkant med en regel eller kloss (X), så att klingan når fullt djup hela vägen.

4

De sista resterna hugger du bort med ett brett stämjärn. Först hugger du bort bitarna med stämjärn och hammare, sedan skär du rent ytan med järnet. Plankorna ska fogas helt jämnt med tät passning.

5

Plankorna limmas ihop. Bägge fogytorna smörjs med trälim. Använd rikligt, över-skottslimmet pressas ut när skruvtvingarna spänns. Torka av och låt limmet torka minst en halvtimma - gärna till nästa dag.

02
Sitsens form fräses efter en mall 6 Steg

Två mallar säkrar sitsens former. En mall av kartong att rita upp själva sitsen efter, så att du kan såga till den grovt med sticksågen. Den andra ritas upp på plywood och sågas ut. Placera den 5 mm in i förhållande till det riktiga måttet, efter den styr du frässtålet.

Vi fräser med ett 10 mm notfrässtål. Frässtål som finns att köpa i små hobbyset är för korta, vi har köpt ett 9 cm långt stål med 50 mm skaft och 40 mm skär.

1

Fräsmallen sågas ut av 6 mm plywood. Dess ojämnheter kommer att föras över till sitsen. Här ska du såga mycket noggrant med sticksågen och jämna till mallen efter strecken med slippapper.

2

Konturen ritas upp på plats efter karton g-mallen. Den placeras mitt på krysset och fixeras med fyra stift som slås ned exakt i mitten av de fyra yttersta ringarna. Hålen från stiften återanvänder du flera gånger.

3

Såga ut sitsen med sticksågen - med ett par millimeter in till linjen. Sticksågen är bra till att såga kurvor, men inte i möbelkvalitet. Därför använder vi sticksågen till det grova, och följer efter med överhandsfräsen.

4

Nu sätter du fast fräsmallen med 4 skruvar, som placeras i mitten av passarens cirklar i fräsmallen, och sätts i hålen efter stiften från kartongmallen.

5

Sitsens kant fräses efter mallen. Fräsningen gör att kanten känns hyvlad, och blir exakt lodrät. När det som här, bara ska avlägsnas några få millimeter, kan du fräsa hela kanten i ett moment.

6

Sitsens kanter fasas nu av 1-2 mm med ett 45 graders kantfrässtål. Stålet har ett kullager som följer kanten. Lägg märke till den lilla pricken från skruven i mallen, den utgör ett tydligt centrum för benen.

03
Benen sätts på plats 6 Steg

Pallens fyra ben sågas ut från en 33 mm rundstav, och sticks sedan genom sitsen och låses fast med kilar.

På den ursprungliga pallen är benet smalare på den delen som sticker upp i sitsen, så att vikten vilar på benets “axlar”. Vi har förenklat konstruktionen genom att föra benen upp genom sitsen i full tjocklek, och därför får du låsa dem med en 8 mm dymling, som borras in genom kanten av sitsen.

1

Hålen till benen borras utifrån hålen som fräsmallen lämnat efter sig. För att garantera vinkelräta sidor använder du en pelarborr. Vi borrar med en 32 mm hålsåg, och hålen utvidgas något med slippapper.

2

Benen sågas ut med kapsågen. Exakt samma längder får du genom att spänna upp en stoppkloss (X). Våra vuxenpallar får ben på 45 cm. Till barn passar 28 cm.

3

Såga en 28 mm slits i rundstavens topp. Främre delen av sticksågens bottenplatta “griper” om rundstaven och hjälper till att styra det lite komplicerade snittet. Snittet görs 3 mm brett i den översta delen.

4

Limma fast benen med kilar. Lägg trälim i hålet, på rundstaven och i slitsen. Stick in rundstaven i hålet tills den är plan med sitsens överdel. Slå ned kilarna i slitsen så att de hamnar på tvären mot sitsens ådring.

5

Fixera benen med dymlingar när limmet har torkat i minst en halvtimme. Mitt i sitsens kant och genom benet borras ett 8 mm hål som smörjs in med lim. Där ska du slå i en dymling.

6

Avslutningsvis slipas och oljas pallen. Utstående kilar och dymlingar sågas av och alla ytor slipas med slippapper. Till sist oljas pallen in, så att träet får en vacker lyster och håller bättre.

Material

  • 2 plankor à 3 x 13,5 x 37 cm, här utsågade från en limträskiva
  • 4 ben à 45 cm, utsågade från en 33 mm rundstav.
  • 4 kilar av mörkt trä, 3 cm långa, cirka 4 x 33 mm i toppen.
  • 4 dymlingar, 8 x 40 mm.
  • Trälim.
  • Träolja.

Tidsförbrukning

En dag plus torktid.

Pris

Under 100 kronor.

Svårighetsgrad

När du är trygg med din överhandsfräs ligger utmaningen i att bygga mallen till sitsen.

Ritning

Multimedia

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Pall

Den här klassiska pallen ritade arkitekten Arne Karlsen för barn.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bitarna limmas ihop

Sitsens två delar monteras ihop som rätvinkliga brädor i en bladfog.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Såga ut sitsen

Sitsen sågas ut efter sågmallen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Fräsmallen

Fräsmallen flyttas 3 mm från den planerade kanten.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Benen fästs

Benen fästs med kilar och plugg.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik