Flexibla boklådor till väggen

En osynlig upphängning gör hyllväggen till något alldeles extra. De små och stora lådorna kan flyttas runt på nolltid och skapa nya mönster på väggen. I och med att de sätts upp på små klossar kan de lätt bytas ut.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1000 kronor

Intro

Finsnickeriet utförs med handöverfräsen och kapsågen. När de är korrekt inställda kan du snabbt och lätt bygga boklådor till hela väggen på löpande band. Hyllorna sätts nämligen ihop enbart med lim och någonting så simpelt som silvertejp.

Redaktionen rekommenderar: Test av kap-/geringssågar

Instruktion

01
Sidorna sågas och fräses ut 4 Steg

Arbetet med sidorna kräver en kap-/geringssåg med utdrag, så att den kan såga de breda skivorna med klingan vinklad till 45 grader. Klingan ska vara skarp och ganska fintandad. Du får även användning för din handöverfräs med ett 4 mm notfrässtål och ett 45 graders fasfrässtål.

Kapsågens vinkel kontrolleras genom att delarna från ett provsnitt läggs ihop, då kan du se om vinkeln blir 90 grader.

Längdmåtten är de invändiga mått-ten. När du har satt en stoppkloss i rätt avstånd från klingan kan du snabbt såga ut önskat antal skivor.

1

Första sidan ritas upp. Vi har redan sågat den ena sidan med ett 45 graders snitt, så att vi kan rita upp det invändiga måttet. Här till en kortsida som är 26 cm.

2

Kapsågen ställs in och sidorna sågas ut på löpande band. Vi kontrollerar att klingan träffar exakt på uppstreckningen, och gör ett längdstopp (X). Alla korta sidor kan så sågas i exakt samma storlek.

3

Spåret till bakstycket fräses med ett notfrässtål. Då vi använder 4 mm plywood till bakstycket fräser vi spåret med ett 4 mm notfrässtål. Spåret fräses 10 mm djupt, evt. i flera omgångar med ökat djup.

4

Kanterna fräses smalare. Djupstoppet på överhandsfräsen ställs in så att ett 45 graders fasfrässtål fräser 8 mm av den främre kanten från insidan - alltså den sida som spåret ligger på.

02
Sidor och bakstycke sätts ihop med lim 7 Steg

Hyllorna monteras helt utan tappar, sinkningar eller dymlingar. Istället är det vanligt trälim som kommer att hålla ihop dem, och för att spänna sidorna om bakstycket använder vi ett så simpelt verktyg som silvertejp.

Tekniken är att först tejpa ihop yttersidorna när de är utlagda efter varandra. När de viks in i en rät vinkel pressas de tätt ihop. Bakstycket i de frästa spåren styr sidorna på plats och gör konstruktionen stabil.

Hyllans bakstycke sågas ut från 4 mm plywood (här björkplywood).

1

Sidorna tejpas samman. Hyllans sidor läggs tätt ihop med sina utvändiga sidor uppåt. Fram- och bakkant ska ligga i linje med varandra. Fäst en rejäl tejpbit över varje skarv, och tryck fast den ordentligt så att skarvarna blir stabilt fixerade. Glöm inte att kontrollera att spåren till bakstycket hamnar på samma sida.

2

Vänd de tejpade sidorna försiktigt, så att de vinkelsågade sänkorna hamnar uppåt.

3

Limma fast bakstycket i ett spår. Slipa skivans kanter lätt så att den kan glida ner i spåret. Tryck ned den i en sida och justera så den sticker ut lika mycket på båda sidor.

4

Limma i spår och sänkor. Limma i de frästa spåren till bakstyckena. I de vinklade kanterna stryker du ut så mycket lim att det pressas ut litegrann när hyllan viks ihop.

5

Vik upp den första sidan. Nu ska sidorna vikas ihop runt bakstycket. Första sidan pressas på plats - kontrollera att det sipprar ut lite överskottslim i skarvarna.

6

De sista sidorna viks ihop. Den motsatta sidan reses lodrätt och pressas in över bakstycket. Kolla så att limmet inte hunnit torka på de sista limytorna, vik sedan in den sista sidan på plats. Nu har du en hylla.

7

Fixera hyllan med tejp. Även den sista skarven ska fixeras med tejp. Strax efter att den sista skarven är tejpad, och innan limmet har hunnit torka, kan sidorna behöva justeras så att vinklarna blir helt räta.

03
Hyllorna hängs upp på vinklade lister 5 Steg

Upphängningen består i princip av lister som du delar på längden med ett 45 graders snitt. Ena delen limmas på bakstycket i hyllans överkant, den andra sätts på väggen - snitten vänds så att hyllan fäster i vägglisten med sin egen vikt. För att förenkla arbetet sågas delarna ut av samma skiva.

Hyllorna får en 26 cm lång upphängningskloss limmad på bakstycket. De stora hyllorna får även en lång upphängningskloss längs ena långsidan. De sista åtta klossarna skruvas fast på väggen med överkanterna förskjutna 32 cm.

1

Upphängningslisterna sågas. Styrskenan läggs 2,5 cm från plywoodskivans kant. Klingan vinklas nedåt i 45 grader, och en lång list med vinklad kant sågas ut. Sågspåret ”äter” 5 mm, så sidan av listen blir 2 cm.

2

Fördelen med att såga ut upphängningen från en skiva istället för att dela en list på längden är att sänksågens styrskena har hela skivan att vila på - och det är lättare att dela en lång list på bredden senare.

3

Nästa listdel sågas ut. Nu har skivan redan en vinklad kant, så sänksågen ställs istället 90 grader lodrätt och styrskenan flyttas in. Nu kan nästa list med vinklad kant sågas ut. Totalt behöver du 4 m list med vinklad kant.

4

Listerna sågas ut som klossar och sätts fast i bakstycket och hyllkanten med lim. Sätt eventuellt små skruvar genom bakstycket för att hålla listerna på plats medan limmet torkar.

5

De sista delarna av listerna skruvas upp på väggen. De ska hänga exakt vågrätt, och placeringen i de båda raderna måste stämma överens. Sedan kan de kvadratiska och de avlånga hyllorna fritt byta plats. Det inbördes avståndet mellan hyllorna är 2,5 cm.

Material

18 x 260 mm limträskiva i gran

  • Kortsidor: 26 x 26 cm invändigt
  • Långsidor: 26 x 58 cm invändigt

16 plywood

  • Upphängningsklossar: 4 cm breda, ena kanten sågas med ett 45° snitt. 8 stk. à 26 cm, 8 stk. à 10 cm och 2 stk. à 54 cm

4 mm plywood

  • Bakstycke, mindre: 27,6 x 27,6 cm
  • Bakstycke, större: 27,6 x 59,6 cm

I övrigt

  • Trälim (PVAc-lim)
  • Träolja eller lack
  • Silvertejp

Tidsförbrukning

En dag plus torktid – beroende på hur många hyllor du väljer att bygga.

Pris

Ca. 1000 kr. för dessa sex hyllorna.

Svårighetsgrad

Även om det kan se avancerat ut, är arbetet otroligt enkelt när du väl har ställt in kapsågen och överhandsfräsen.

Ritning

3D-modell

3D-modell

Förvaring bokhyllor

De små och stora lådorna kan enkelt flyttas runt och bilda nya mönster på väggen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Sidorna sågas och fräses

Sidorna har sågats i 45 graders vinkel, så att skarvarna kan mötas i en 90 graders vinkel.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Sidorna hålls ihop med teps

Sidorna limmas och hålls ihop med tejp tills limmet har torkat.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Upphängning med lister

Den snedsågade underkanten griper tag i den snedsågade ovankanten på listen på väggen.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Snedsågade upphängningslister

En idealisk lösning när du ska hänga upp tunga saker

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

VERKTYG: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik