1: Fin finish på nymålad vägg
2: Ändarna kan sågas på plats
3: Helt skarp kant
MÅLARE: Ska du t.ex. måla en helt skarp kant på väggen, gör du så här: 1 Maskeringstejpa och måla först med samma färg som väggen. Den kommer att tränga in i eventuella hålrum under tejpen och fylla dem med den gamla färgen. 2 När det är torrt målar du med nya färgen. 3 Tejpen tas bort när färgen är så torr att den inte rinner. Då får du en perfekt, skarp övergång.
8: Skydda hörnena
9: Perfekta hörnskarvar
SNICKARE: När du ska skarva ihop två trästycken i en vinkel är det viktigt att du skruvar försiktigt. Då undviker du att bitarna hamnar ojämnt. Vanligtvis är det flera skruvar som ska skruvas i. Skruva först tills att alla skruvar får fäste, därefter drar du i dem helt, medan du håller ett öga på hörnet.
10: Rätt fall utan besvär
PLATTSÄTTARE: När du sätter plattor är det viktigt att din beläggning får det rätta fallet så att vatten kan rinna undan. Ett lämpligt fall är motsvarande 1-2 cm/meter. Om du inte har en smart, modern rotationslaser till ditt förfogande kan du enkelt mäta upp med vattenpass och snöre. Slå ner ett par läktstumpar i jorden där din beläggning ska vara, och använd ett långt vattenpass. Mät från läkt till läkt, och rita upp markeringar som du sedan spänner upp snöret efter. I den ena änden ska snöret sitta i markeringen på läkten. I den andra änden, oftast bort från huset, ska du fästa snöret 1-2 procent längre ned. Rätta nu in höjden på plattorna efter snöret, så att du får ett fall.
12: Såga den sista skivan snett
14: Snabbt och exakt streck
17: Tegel räddar tunnt bruk
MURARE: Om ditt murbruk blivit lite för tunt har muraren ett bra knep: Lägg två eller tre torra tegelstenar i bruket. Efter femtio minuter har stenarna oftast sugit åt sig tillräckligt mycket vatten från murbruket att det blivit tillräckligt fast för att du ska kunna använda det. Det är viktigt att murbruket har rätt konsistens - smidigt och fast - så att det hänger kvar på mursleven och fastnar på stenarna
18: Fogskrapan klarar fogen
MURARE: Gummi- och silikonfogar håller inte för evigt, och en otät fog kan vara grunden till röta och mögel. Därför är det viktigt att du byter ut den. Du kan skära bort fogen med en hobbykniv, men då måste du vara försiktig eftersom du lätt kan komma åt våtrumsspärren under plattorna. Muraren använder en fogskra-pa eller en spackel för att ta bort fogen. Fogskrapans spetsiga topp skrapar av fogen från kakelplattorna, och kommer lätt in i hörnena utan att skada våtrumsspärren eller plattorna.