20 tips som gör dig till ett proffs

Vi har kikat över axeln på snickaren, målaren, muraren och plattsättaren och samlat deras bästa tips, så att ditt gör-det-själv-arbete kan nå en professionell nivå.

1: Fin finish på nymålad vägg

MÅLARE: Den nymålade väggen med nya lister blir fulländad när du tätar glipan mellan list och vägg med en akrylfog. En avslutande detalj som många väljer att hoppa över, men resultatet blir så mycket snyggare när du får tätat glipan och får en helt enhetlig (här vit), och snygg yta.

2: Ändarna kan sågas på plats

SNICKARE: Det är lättast att vänta med att såga till brädorna när du t.ex. bygger en terrass eller sätter upp staket. Du spar tid eftersom du slipper tänka på om brädorna sitter jämnt. Och det blir knivskarpt när du som avslutning sågar till de färdigmonterade brädorna med cirkelsågen på en skena.

3: Helt skarp kant

MÅLARE: Ska du t.ex. måla en helt skarp kant på väggen, gör du så här: 1 Maskeringstejpa och måla först med samma färg som väggen. Den kommer att tränga in i eventuella hålrum under tejpen och fylla dem med den gamla färgen. 2 När det är torrt målar du med nya färgen. 3 Tejpen tas bort när färgen är så torr att den inte rinner. Då får du en perfekt, skarp övergång.

4: Fördela limmet

MURARE: En limskopa fördelar limmet optimalt på multiskivorna, så att du snabbt kan sätta upp dem. Dra limsopan över sidan, medan du håller den i 45 graders vinkel och pressar den helt i botten. Det räfflade mönstret ger precis den mängd lim som behövs.

5: Skydda kanterna

PLATTSÄTTARE: Stenläggningen på uppfarten håller bäst om du sätter kantblock i sidorna. Lägg betong på bägge sidor av kantblocken, en så kallad trekantsgjut-ning. Då är du säker på att plattorna på uppfarten inte flyttar på sig, och beläggningen håller i många år.

8: Skydda hörnena

MURARE: Utstående hörn på en multiskivsvägg får lätt rispor. Det kan du undgå, om du skyddar dem med gipshörnsskydd på väldigt utsatta ställen eller Multiflextape på mindre utsatta platser. Bägge sorter ska fästas i gipsspackel, och sedan spacklas över, så att övergången blir jämn och fin.

9: Perfekta hörnskarvar

SNICKARE: När du ska skarva ihop två trästycken i en vinkel är det viktigt att du skruvar försiktigt. Då undviker du att bitarna hamnar ojämnt. Vanligtvis är det flera skruvar som ska skruvas i. Skruva först tills att alla skruvar får fäste, därefter drar du i dem helt, medan du håller ett öga på hörnet.

10: Rätt fall utan besvär

PLATTSÄTTARE: När du sätter plattor är det viktigt att din beläggning får det rätta fallet så att vatten kan rinna undan. Ett lämpligt fall är motsvarande 1-2 cm/meter. Om du inte har en smart, modern rotationslaser till ditt förfogande kan du enkelt mäta upp med vattenpass och snöre. Slå ner ett par läktstumpar i jorden där din beläggning ska vara, och använd ett långt vattenpass. Mät från läkt till läkt, och rita upp markeringar som du sedan spänner upp snöret efter. I den ena änden ska snöret sitta i markeringen på läkten. I den andra änden, oftast bort från huset, ska du fästa snöret 1-2 procent längre ned. Rätta nu in höjden på plattorna efter snöret, så att du får ett fall.

11: Mät i skeva vinklar

SNICKARE: Snickaren är van att arbeta i en skev värld, så om du följer hans råd får du precisa mått när du t.ex. mäter upp en fönsteröppning, som ofta är minst vid själva fönstret. Lägg en vinkel i hörnet och mät längs väggen i bägge sidor.

12: Såga den sista skivan snett

MURARE: Det kan vara svårt att få den sista multiskivan på plats om du t.ex. bygger en vägg hela vägen upp till taket. Problemet löser du genom att dela den sista skivan i två trekanter. Limma fast den nedersta trekanten först, lägg sedan lim på den andra, som lätt kilas in i hålet.

13: En stor pensel ger finare yta

MÅLARE: Använd en större pensel än du behöver när du målar. Det är särskilt viktigt, när du målar trä inomhus. En stor pensel gör färre ”spår” i färgen, så att du får en snyggare och mer jämn och enhetlig yta.

14: Snabbt och exakt streck

SNICKARE: När snickaren ritar upp längs en kant, håller han blyertspennan mot änden av tumstocken med den ena handen, och låter ett finger på den andra handen följa kanten på det önskade måttet. Det är ett smidigt och smart knep som kräver lite handlag, men det kommer med övning.

16: Jämnt underlag

PLATTSÄTTARE: Ska du byta en platta mitt i en beläggning, är det smart med en hjälpbräda. Låt gruset gå 10-15 mm upp mot beläggningen. Då hamnar plattan rätt när den satt sig.

17: Tegel räddar tunnt bruk

MURARE: Om ditt murbruk blivit lite för tunt har muraren ett bra knep: Lägg två eller tre torra tegelstenar i bruket. Efter femtio minuter har stenarna oftast sugit åt sig tillräckligt mycket vatten från murbruket att det blivit tillräckligt fast för att du ska kunna använda det. Det är viktigt att murbruket har rätt konsistens - smidigt och fast - så att det hänger kvar på mursleven och fastnar på stenarna

18: Fogskrapan klarar fogen

MURARE: Gummi- och silikonfogar håller inte för evigt, och en otät fog kan vara grunden till röta och mögel. Därför är det viktigt att du byter ut den. Du kan skära bort fogen med en hobbykniv, men då måste du vara försiktig eftersom du lätt kan komma åt våtrumsspärren under plattorna. Muraren använder en fogskra-pa eller en spackel för att ta bort fogen. Fogskrapans spetsiga topp skrapar av fogen från kakelplattorna, och kommer lätt in i hörnena utan att skada våtrumsspärren eller plattorna.

19: Skarva ihop listerna

SNICKARE: Om du t.ex. ska sätta ihop golvlister, så gör som snickaren och gör ett diagonalt snitt. Det gör skarven osynlig. Såga de två listerna diagonalt, och montera den “inre” biten först. Stryk lim i snittet och montera den “yttre” biten så att de överlappar varandra.

20: Platta till kanterna med jungfru

PLATTSÄTTARE: En plattvibrator är briljant, men den når inte hela vägen ut i kanterna eller in i hörnena. Det gör en så kallad jungfru. Använd den på lite trängre utrymmen, så är du säker på att underlaget blir ordentligt komprimerat överallt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik