Sätta upp en lampa i hallen, en hylla i verkstan eller en ny kran i köket. Alla arbeten kräver borrmaskin och rätt borr. Därför har vi här plockat ihop våra 20 bästa borrtips.

Smakprov:

  • Koppla bort slagfunktionen när du borrar i kakel Starta med lågt varvtal och borra försiktigt så att plattan inte spricker. Använd helst kakelborr. Om du ska borra vidare in i tegel kan du koppla in slagfunktionen när borren har kommit igenom kakelplattan.
  • Spänn fast tunna arbetsstycken När du borrar i t.ex. tunn plåt finns risk att borren hugger eller drar med sig plåten så snart spetsen kommit igenom. Om du i stället spänner fast plåten på en tjockare träskiva ligger den stadigt och då är det ingen risk att plåten snurrar med borren.
  • Metallborr även i trä Det går utmärkt att använda merallborr om du ska borra i trä. Hålet blir visserligen inte så snyggt längst kanten, men om det inte spelar någon roll så kan du använda metallborr. Det går inte så fort att borra med metallborr men de finns i ett stort antal dimensioner så du kan alltidhitta en som passar. Metallborr skadas inte av att användas i trä.