Sätta upp en lampa i hallen, en hylla i verkstan eller en ny kran i köket.
Alla arbeten kräver borrmaskin och rätt borr. Därför har vi här plockat ihop våra 20 bästa borrtips.
1. KOPPLA BORT SLAGFUNKTIONEN NÄR DU BORRAR I KAKEL. Starta med lågt varvtal och borra försiktigt så att plattan inte spricker. Använd helst kakelborr. Om du ska borra vidare in i tegel kan du koppla in slagfunktionen när borren har kommit igenom kakelplattan.
2. SPÄNN FAST TUNNA ARBETSSTYCKEN. När du borrar i t.ex. tunn plåt finns risk att borren hugger eller drar med sig plåten så snart spetsen kommit igenom. Om du i stället spänner fast plåten på en tjockare träskiva ligger den stadigt och då är det ingen risk att plåten snurrar med borren.
3. Metallborr även i trä
DET GÅR UTMÄRKT ATT ANVÄNDA METALLBORR om du ska borra i trä. Hålet blir visserligen inte så snyggt längst kanten, men om det inte spelar någon roll så kan du använda metallborr. Det går inte så fort att borra med metallborr men de finns i ett stort antal dimensioner så du kan alltid hitta en som passar. Metallborr skadas inte av att användas i trä.
4. Gör ett litet hål större
CENTRUMBORREN I DIN HÅLSÅG ser till att styra hålsågen medan du borrar. Men om du vill borra ett hål större med en hålsåg, kan centrumborren inte styra arbetet. Gör då en mall av en brädstump, som du sågar hål i med den hålsåg som du senare ska använda. Lägg mallen rakt ovanför det gamla hålet och spänn fast den. Därefter kan mallen styra hålsågen medan du försiktigt låter den ta sig igenom arbetsstycket.
Samma princip kan användas när du borrar med centrumborr.
5. SPARA TID MED EN FÖRSÄNKARE. Om du ska skruva fast många terrassbrädor, så lönar det sig att skaf a en borr med kombinerad försän-kare. Då förborrar du för skruven och försänker för skruvhuvudet på en gång i stället för att utföra arbetet i två omgångar. En kombiborr kostar runt 100 kr.
6. SAMLA UPP BORRDAMM så att det inte virvlar runt. Om du bara borrar ett par hål behöver du inte ta fram dammsugaren. Tejpa i stället fast ett kaf ef lter eller ett kuvert precis under där du ska borra, så faller borrdammet ner i det. Ska du borra i taket kan du borra genom en plastskål.
7. Så här borrar du i glas
GLAS, SPEGLAR OCH PORSLIN är material som du kan borra i, men du ska använda specialborr. Den ser inte ut som andra borr för den har helt slätt skaft och en spets som är nästan trekantig. Spetsen är av en mycket hård specialmetall.
Du kan i vissa fall även använda kakelborr, och porslin kan borras med universalslipad betongborr (tips 18, borr B). Oavsett borr ska du borra mycket långsamt, utan att trycka och med vattenkylning. Det krävs tålamod och försiktighet när du borrar i glas.
8. Ett jack håller kvar borren
KÖRNAREN är ett verktyg som inte används så ofta, men med den kan du göra det möjligt att borra genom en hård och slät metallyta. Håll körnaren där du ska borra och slå en gång på den med hammare. Då bildas ett jack som du sätter borren i innan du borrar.
Om du inte har en körnare kan du göra en anvisning med en skruv eller en spik.
9. ALUMINIUM KYLS MED SPRIT. När du borrar i aluminium blir plåten snabbt varm en bra bit runt borrhålet. Ett par droppar T-sprit kyler snabbt och ser till att metallen håller sig sval.
10. SKÄROLJA ÄR ETT KYLMEDEL. Man ser ofta rekommendationer om att använda skärolja vid borrning i metall. Det är inte för att smörja utan för att borren inte ska bli för varm.
11. Borra hål för skåpbeslag
VÄLJ EN KVISTBORR när du ska borra stora hål med alldeles raka kanter och när du inte vill att borren ska gå igenom materialet. Det kan t.ex. vara när du borrar hål för luckgång-järn i garderobsdörrar eller köksluckor. För att få perfekta hål bör borrmaskinen monteras i stativ eller hållare.
12. BORRA FRÅN TVÅ SIDOR. När du borrar med hålsåg, centrumborr och kraftiga träborr med spiralspets, bör du borra från båda sidor. När spetsen bryter igenom träet, drar du ut borren och borrar från den andra sidan.
Då får du hål med släta kanter och slipper ett söndertrasat utgångshål.
13. En bra spiralborr är bäst
BORRAR DU FÖR PLUGGAR ska hålen ha alldeles rena och släta kanter och därför bör du inte ta första bästa borr till uppgiften. Det kan du naturligtvis göra om du förborrar för en skruv, men när hålet blir synligt, som det ofta blir när du pluggar igen skruvhål, ska du hellre välja träspiralborr. Visst är en sådan dyrare, men den är ef ektivare. Sidoeggen skär absolut släta kanter och transporterar bort borrdamm medan spiralspetsen styr borren rätt medan du arbetar.
Var rädd om dina träspiralborr. Borrar du in i en spik skadas borren.
14. Damma av din hålsåg
BORRDAMM MINSKAR EFFEKTIVITETEN när det packar sig runt tänderna på en hålsåg. Eftersom hålsågen gnager sig ner i träet och inte transporterar bort borrdammet, så fastnar det i stället på och runt tänderna. Till slut sitter det så hårt packat damm att tänderna inte längre tar. Metallen blir varm och det blir lätt brännmärken på arbetsstycket. Ja, träet kan rent av börja brinna. Lyft därför din hålsåg regelbundet och borsta bort det damm som fastnar. Då blir det lättare att borra snyggt och ef ektivt.
Ska du borra ett stort hål i en klinker, väljer du en specialhålsåg med diamantbelagda tänder.
15. Kyl plast med vatten. När du borrar i plast kan den bli så varm att den smälter eller deformeras. Därför är det viktigt att du använder en vass borr, att du borrar med lågt varvtal och att du hela tiden kyler borrstället med vatten. Lägg ev. en vall av modellera runt hålet och fyll på vatten.
16. Låt tejpen styra borren
PÅ SLÄTA YTOR som på glaserad kakel eller klinker händer det lätt att borren glider iväg precis när du tror att den tar sig igenom. I stället dansar borren över ytan. Du kan inte alltid slå en anvisning med körnare p.g.a. risken att materialet ska gå sönder, men du kan fästa en bit maskeringseller vävtejp på den släta ytan. Därefter mäter och markerar du och sätter borrspetsen på plats. Nu gör tejpen att borren står still och hålet hamnar där det ska. Tejpen kan även användas på metall.
Vänta med att markera tills du har satt upp tejp. Då försvinner dina märken samtidigt som tejpen.
17. BORRA FYRKANTIGA HÅL. Hur underligt det än låter så finns det ändå en borr som kan göra fyrkantiga hål. Borren, som kallas stämborr, är perfekt om du vill borra hål för tappfogning, som utförs med fyrkantiga tappar. En 9,5 mm fyrkantig stämborr kostar cirka 250 kr. Det kommer från Woodpecker och säljs bl.a. av Slöjd-Detaljer.
18 Välj rätt betongborr till din vägg
DE TRE BORREN PÅ BILDEN LIKNAR VARANDRA men de skiljer sig en aning åt, och de har olika egenskaper. Välj A om du ska borra i hård betong eller granit eller annan sten. Borren kräver att maskinen arbetar med slag, men då tar den sigenom nästan allt. Priset är därmed ganska högt. Välj B, som är en universalborr med skarpslipad spets, till allt från klinker till betong. Ska du bara borra i tegel, väljer du C, som är en något enklare standardborr för tegel.
Välj betongborr efter väggens konstruktion så håller borren längre.
19 Trä och tegel med en borr
FÖNSTER, DÖRRAR OCH PANELER kräver i regel att du borrar både i träet och bakomliggande vägg. Om väggen är av tegel eller betong kan det blir besvärligt, för då måste du byta från träborr till betongborr flera gånger.
Det finns emellertid specialborr med skarpslipad borrspets som lätt kan ta sig igenom träet och därefter fortsätta in i tegelväggen. Sådana universalborr kan även användas i klinker och kakel.
Med universalborr klarar du dig med en borr. Du sparar då både tid och pengar.
20 Det går att borra runt hörn - i varje fall om du har en 3D-borr. Det är en specialborr med smalt skaft och brett huvud. Genom att styra borren med din maskin kan du borra runt hörn. Borren kan användas till många uppgifter, t.ex. när du borrar ut för ett lås i en dörr eller om du vill borra hål i en vägg bakom ett rör.