Snyggt golv av rustik travertin

Travertin är ett spännande material som kananvändas även till golvläggning. Den grovastrukturen och de ojämna fogarna ger ett rustiktintryck, och de kan fyllas igen med fogmassa iavvikande färg för att ge ett levande golv.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
350 kr/m2

Den tunna vita hinnan efter fogbruket tas bort med torra bomullstrasor innan ytan mättas med t.ex. en tvålflingemassa.

Intro

Travertin finns i flera utföranden, både med skurna och ojämna kanter med slät eller porig yta i grått, gult eller orangebrunt. Vill du ha ett rustikt golv väljer du ojämna kanter och nästan tvättsvampsliknande yta. Det är visserligen svårare att lägga dem snyggt, men väl på plats ger de ett spännande och levande golv med varierande fogbredd och färg.

Du får störst variation om du fogar med ett bruk i kontrastfärg, t.ex. vitt eller ljusgrått om travertinen är gulbrun eller orangebrun. Fogbruket ska arbetas ner ordentligt i fogarna och helst också i de hål som finns i stenarna.

Travertin är ett relativt poröst material, så du bör skydda ytan mot smuts, t.ex. med tvålflingor och vatten..

Instruktion

01
Lägg golvet 5 Steg

Det är svårare att lägga de rustika plattorna av travertin eftersom kanterna är ojämna. Du har ingen hjälp av vare sig murarsnöre eller kakelkryss utan måste lita på ditt ögonmått. Använd gärna en rak bräda för att se att fogarna inte svänger av åt ena eller andra hållet.

Det är också lite mer arbete att fylla fogarna än runt skurna klinker. Fogbruket ska blandas till en tjock smet, och den ska tryckas ner ordentligt mellan plattorna så att fogarna fylls igen.

Man använder vanligen en fogbredd på 4-5 mm, men när det gäller travertin med ojämna kanter kan fogen bli upp till 10 mm bred på sina ställen.

1

Fördela kakelfix (sättbruk) på en liten del av golvet. Använd en fintandad spackel när plattorna är små som här. Det är ofta en fördel att först stryka underlaget med en primer.

2

Plattorna läggs med hjälp av ögonmått och utan fogsnöre eller kakelkryss. Här är plattorna 10 x 10 cm och de läggs med en fogbredd på 5 mm. En rak bräda hjälper oss under läggningen.

3

Dagen efter läggningen kan du foga. Blanda fogbruket med omrörare och borrmaskin. Dra ut det diagonalt över plattorna tills fogarna fyllts och släta ut det med putsbräda, som förs över plattorna i cirklar tills alla fogar har fyllts.

4

En mjuk fogsvamp fuktas och dras över plattorna. Syftet är att jämna till ytan på fogarna och samtidigt få bort överflödigt bruk. När fogarna har fått hård yta torkas plattorna av med svampen. Men pressa inte - då skadas fogarna.

5

Efter cirka en halvtimme har fogarna torkat så mycket att du kan ta bort den vita hinnan på plattorna. Det gör du med torra och rena bomullstrasor. När du är nöjd ska golvet torka ett par dygn innan du ev. ytbehandlar det.

Material

 • Plattor av travertin, 10 x 10 cm
 • Kakelfix
 • Fogbruk

Specialverktyg

 • Fintandad spackel
 • Kakelslev
 • Borrmaskin med omrörare
 • Fogbräda med skumgummi
 • Fogbalja med rullar och svamp
 • Bomullstrasor

Tidsförbrukning

Ett normalstort badrum klaras av på ett par dagar inkl. fogning.

Pris

Cirka 350 kr per m2

Svårighetsgrad

Det är svårare att lägga plattor med ojämn form, men om du tar tid på dig och är noga med fogningen så får du ett snyggt golv.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Golv