Snygga, naturliga golv med matt lack

De mest utbredda lacktyperna idag ger ditt golv ett snyggt, matt och naturtroget utseende som påminner om olja. Ytan blir mycket starkare, kräver mindre underhåll och är lättare att göra ren.

Matt lack – ger en snygg, naturlig yta på trägolvet.

En slitstark yta som lack är perfekt i köket, där det är mycket aktivitet och där det ibland spills mat på golvet.

Tidigare var ett lackat golv ofta blankt och skinande, med ett mycket synligt lager ovanpå träet, som såg konstigt ut. Så är det inte längre.

Idag har det typiska golvet ingen hög glans och ingen spegelblank yta, utan är i stället ett matt lack som får träet att se naturligt ut. Lacklagret är inte så framträdande.

Eftersom det är just ett golv med naturligt utseende som många önskar, vinner matt lack när det nya, obehandlade eller nyslipade golvet ska behandlas. Det beror också på att lack ger en stark yta, som skyddar träet bra samt är lätt att hålla rent och underhålla.

Lack är även den ytbehandling som bäst klarar slitaget i den trafikerade entrén och de utspillda matvarorna i köket, men det fungerar lika bra i matrum och vardagsrum.

Många hem har idag stora, öppna ytor som hänger samman, exempelvis kök och allrum. Eftersom det i regel är snyggast om det är samma golvyta i hela rummet, skapar det ett behov av ett golv som klarar allt. Av alla ytbehandlingar som finns på marknaden uppfyller lack det behovet alla bäst.

3 klassiska ytor

De tre vanligaste ytbehandlingarna till ett nytt, obehandlat eller nyslipat trägolv är såpa, olja och lack. Behandlingarna har olika inverkan på träet, golvets slitstyrka och utseende, samt hur mycket underhåll det kräver.

Vilken typ som ger snyggast resultat beror helt på vilket sorts golv du har, och din personliga smak. Du kan också ge golvet en lutbehandling, men golvet klarar sig aldrig på egen hand med enbart lut utan ska alltid avslutas med någon av de tre skyddande ytbehandlingarna.

Lut finns i antingen natur eller vitt och framhäver träets struktur. Det används ofta till att ljusa upp redan ljust trä (ex. ask, bok och furu). Luta aldrig av ett golv av ek, då detta innehåller mycket syra och därför missfärgas av lut. Lut hindrar även träet från att gulna på grund av ljuspåverkan.

SÅPA

Såpa ger ett snyggt, matt utseende men tränger inte ner i träet och mättar inte på djupet. Såpalagret byggs upp i flera omgångar med starka såpablandningar. Ju fler lager med såpa, desto bättre skydd. Såpalagret gör ytan ickesugande och mer smutsavvisande. Lagret slits lätt, så det krävs upprepande behandlingar ofta. I gengäld är det lätt att underhålla, då behandling och rengöring är densamma: Golvet rengörs endast med såpavatten. Behandlingen kan användas till de flesta ljusa träslag, ev. i kombination med lut.

olja

Olja ger träet ett snyggt, matt och naturligt utseende med en härlig värme. Olja finns i flera varianter, ex. med olika infärgningar. Vanligast är oljor i natur och vitt - natur används ofta till mörka träslag, medan den vita används till ljusa träslag som ev. är lutbehandlade. Träets struktur träder fram tydligt och det känns“mjukt” att gå på. Behandlingen ger en bra tålighet då oljan tränger väl ner i träet, så det blir skyddat på djupet. Den härdar samtidigt på ytan, men den skyddar inte mot repor. Det är lite omständigt att göra en oljebehandling, eftersom det kräver en bra polering. Det kräver också en del underhåll med en speciell, vårdande olja. Slits oljan av är det lätt att behandla igen, och du kan nöja dig med att göra det på de områden där det behövs.

Lack

Lack ger en stark, förseglad yta som är mycket slitstark och lätt att rengöra. Det är förhållandevis lätt att applicera med antingen roller eller pensel. Lack finns i två olika färger, klar och vit, och flera olika grader av glans, från helmatt och halvmatt till högglans. Även om du väljer den helmatta kommer golvet inte bli riktigt så matt som om du väljer såpa eller olja. Om ytan slits är det viktigt att lacka området på nytt, för om området slits ner helt måste du börja om från början med att slipa ner hela golvet och lacka i flera lager. Underhållet av ett lackgolv sker endast med vanliga rengöringsmedel.

Så lackar du golvet

Lack är den mest slitstarka och minst underhållskrävande ytbehandlingen och därför även den mest utbredda. Därför är det den lösning vi lägger vikt vid här, och vi guidar dig igenom hela processen. Utgångspunkten är ett nytt eller nyslipat golv, som först får grundlack och sedan två lager topplack. Vi har valt grund- och topplack från Junckers.

Var uppmärksam på att arbetsättet kan skilja sig kraftigt mellan de olika fabrikaten. Ex. ska det här mellanslipas efter grundlacken, medan det med andra produkter ska ske mellan första och andra lagret av topplack.

1

DAG 1

Ytan ska vara helt ren, torr och fri från damm. Smuts och ojämnheter tas bort med målartvätt och efterföljande slipning, till en helt slät yta. Slipdammet tas bort grundligt med dammsugning.

2

DAG 1

Torka av golvet med en hårt urvriden trasa och rent vatten, så du är säker på att allt slipdamm är borta. Låt golvet torka helt innan du arbetar vidare.

3

DAG 1

Ge nu golvet ett lager med grundlack. Grundlack fyller ut mer än topplacken. Det gör att den kan jämna ut små ojämnheter i golvet. Grundlacken appliceras med pensel runt kanterna och lackroller på de stora ytorna. Den här typen av lack får inte hällas ut på golvet (som andra typer), eftersom det torkar fort. Lacket appliceras vått i vått i träets fiberriktning. Låt lacken torka. Ofta är det bra att låta golvet stå över natten.

4

DAG 2

Träet slipas med fint slippapper, korn 150-180, eftersom träet reser sig lite, när det får grundlack. Slipa alltid i träets fiberriktning.

5

DAG 2

Slipdammet tas bort med grundlig dammsugning.

6

DAG 2

Golvet torkas av igen med en hårt urvriden trasa och rent vatten, så att allt slipdamm försvinner.

7

DAG 2

Ge nu golvet första lagret med golvlack. Burken rörs om noga innan du sätter igång. Det här lacket får inte hällas ut på hela golvet, utan ska appliceras lite åt gången med pensel i kanterna och lackroller på de stora ytorna. - det ger finast resultat. Arbeta alltid vått i vått och i träets fiberriktning Se till att du inte överlappar för mycket. Det kan ge ett ojämnt, flammigt resultat. Låt golvet torka över natten.

8

DAG 3

Golvet får ett andra lager med lack, som appliceras på samma sätt som första lagret. Med en rumstemperatur på 20 grader torkar det ofta efter ca 4-5 timmar. Sedan kan du gå på det med strumpor.

9

DAG 7

Lacken har härdat helt, och du kan nu ställa in möbler på golvet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Golv