Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Fiskbensgolvet och vedmuren är stabilt uppbyggd av snygga, återvunna röda tegelstenar.

Fiskbensgolvet och vedmuren är stabilt uppbyggd av snygga, återvunna röda tegelstenar.

Ett fiskbensmönstrat golv av återvunnet tegel är ett vackert och toppmodernt alternativ till de gamla repiga metallplattorna som ligger under de flesta kaminer runt om i landet. Och så ger fiskbensgolvet samtidigt den tunga kaminen ett väldigt stabilt underlag att stå på.

Gamla tegelstenar från rivningsplatser

Vi hade massvis av gammalt tegel från en rivning. Det skulle så klart rengöras för hand med både mejsel och stålborste för att få bort gammalt bruk. Vi tog de 120 finaste stenarna och använde dem till projektet.

Har du inte en massa gamla tegelstenar liggande kan du antingen köpa helt nya eller investera i några återvunna och rensade. Det är dock inte säkert att de återvunna tegelstenarna är så mycket billigare.

Ladda ned hela artikeln och hämta en steg-för-steg-beskrivning till hela projektet.

Förbered fundamentet

Innan du överhuvudtaget kommer så långt som till att mura fiskbensmönster och vedförvaring ska fundamentet vara i ordning. Det ska mätas ut, och så ska det gamla golvet sågas igenom, isoleringen ska tas upp, och sedan ska du göra det nya fundamentet.

Vi valde att använda lecablock som fundament under fiskbensgolvet. Lecablocken har den fördelen att de är lätta att skära ut, samtidigt som de är tillräckligt starka för att bära både tegelgolv och mur. Det viktigaste är dock, att underlaget är helt plant innan du lägger dem.

Fiskbensgolv av tegel

Gräv ut under golvet, och gör plats för det stenhårda fundamentet som ska bära kaminen och muren.

Alla kan göra det

Något av det bästa med det här projektet är att det riktar sig till alla. Oavsett om du har murat innan eller ej, kan du få ett riktigt fint resultat.

En av hemligheterna är att experimentera med placeringen av tegelstenarna, en så kallad provutläggning. Och så klart att använda vattenpasset och vinkelhaken flitigt.

Fiskbensgolv av tegel

Styr tegelstenarna på plats i rätt vinkel och höjd med ledare och avståndsklossar.