Lägg ett snyggt fiskbensgolv av tegel

Lägg ett snyggt och rustikt fiskbensgolv under kaminen, och bygg till en dekorativ och praktisk tegelmur att förvara veden bakom. Det är både ett kul och mysigt gör-det-själv-projekt, som också bjuder på flera spännande utmaningar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
3.000 kronor

Intro

Ett fiskbensmönstrat golv av återvunnet tegel är ett vackert och toppmodernt alternativ till de gamla repiga metallplattorna som ligger under de flesta kaminer runt om i landet. Och så ger fiskbensgolvet samtidigt den tunga kaminen ett väldigt stabilt underlag att stå på.

Gamla tegelstenar från rivningsplatser

Vi hade massvis av gammalt tegel från en rivning. Det skulle så klart rengöras för hand med både mejsel och stålborste för att få bort gammalt bruk. Vi tog de 120 finaste stenarna och använde dem till projektet.

Har du inte en massa gamla tegelstenar liggande kan du antingen köpa helt nya eller investera i några återvunna och rensade. Det är dock inte säkert att de återvunna tegelstenarna är så mycket billigare.

Förbered fundamentet

Innan du överhuvudtaget kommer så långt som till att mura fiskbensmönster och vedförvaring ska fundamentet vara i ordning. Det ska mätas ut, och så ska det gamla golvet sågas igenom, isoleringen ska tas upp, och sedan ska du göra det nya fundamentet.

Vi valde att använda lecablock som fundament under fiskbensgolvet. Lecablocken har den fördelen att de är lätta att skära ut, samtidigt som de är tillräckligt starka för att bära både tegelgolv och mur. Det viktigaste är dock, att underlaget är helt plant innan du lägger dem.

Alla kan göra det

Något av det bästa med det här projektet är att det riktar sig till alla. Oavsett om du har murat innan eller ej, kan du få ett riktigt fint resultat.

En av hemligheterna är att experimentera med placeringen av tegelstenarna, en så kallad provutläggning. Och så klart att använda vattenpasset och vinkelhaken flitigt.

Instruktion

01
Fundamentet byggs

En gjutjärnskamin, ett rejält murat fiskbensgolv och slutligen en snygg murad vedtrave (plus ett halvt ton ved som grädde på moset) kräver ett stabilt fundament. Därför är det viktigt att du bygger grunden på rätt sätt.

Det finns många olika slags konstruktioner som du kan stöta på när du påbörjar arbetet med att såga genom golvet. Vissa golv ligger direkt på ett betongfundament, medan andra ligger på reglar eller bjälkar.

I vårt exempel utgår vi från en bjälkkonstruktion, som ligger på ett hårdstampat jordgolv. Här är lecablock en ideal lösning som fundament. Lecablocken tål belastningen och är lätta att arbeta med. Det enda de kräver är ett plant underlag, och kakelfix.

Då det finns många olika undergolv, och då vi naturligtvis inte vet hur det ser ut hemma hos dig, visar vi istället hur vi gjorde vårt fundament, för att inspirera dig.

Vårt plankgolv låg på en ångspärr och på bjälklaget. För att få plats för lecablocken tog vi bort vi golvplankorna, isoleringen, bjälklaget och armeringen och grävde ned till ett lämpligt djup. KOM IHÅG att du inte får såga av bjälkar (eller reglar), om de inte har stöttning under!

02
Stötta upp golvet! 3 Steg

Om ditt golv är byggt på bjälkar, som vårt var, kommer du antagligen bli tvungen att flytta en eller flera av dem för att få plats med leca-blocken. Det är viktigt att du stöttar upp bjälkarna (eller reglarna) ordentligt, så att golvet inte brakar samman under dig. Här kan du se hur vi gjorde vår understöttning. Om du är det minstsa tveksam på hur du ska göra, bör du tillkalla professionell hjälp.

Vi lade det första lagret lecablock, innan vi understöttade golvet. Den innersta bjälken upp mot muren kunde sågas av utan vidare. Bjälkstumpen som var kvar pallade vi upp på två betongplattor med skyddspapp på och klämde in under de två översta bjälkarna, hela vägen in under golvkanten.

Då konstruktionen hade stöttning, kunde den sista bjälken sågas av. Sedan tog vi den avskurna bjälkstumpen, sköt in den några centimeter under golvet och klossade upp den.

Till sist skruvade vi fast klossarna i varandra och fyllde upp tomrummen med den gamla isoleringen. Se upp så att du inte skruvar genom golvet.

03
Mät upp och såga 3 Steg

Ett första steg på vägen mot det nya fiskbensgolvet är att mäta ut precis var golvet ska ligga. Vår öppna spis stod på en droppformad järnplatta på trägolvet, och här passar det bäst med ett fiskbensgolv på 85 x 143 cm. När måtten är uppritade ska du använda en sänk- eller cirkelsåg för att såga av golvplankorna med, innan du lirkar upp dem med ett koben.

1
2
3

04
Fiskbensgolvet läggs 5 Steg

Fundamentet är på plats, och nu kommer det roliga, kreativa och utmanande: att lägga fiskbensgolvet.

Oavsett om du har flera års erfarenhet som murare eller är nybörjare, ska du göra en provutläggning. Här kan du experimentera dig fram till den bästa placeringen av tegelstenarna samt hitta en optimal fogbredd (i vårt fall 12 mm). För att skapa en ö som kaminen kan stå på, ska fiskbensgolvet sluta 15 mm ovanför trägolvets höjd.

1

Börja med att göra en provutläggning. På så sätt kan du vara säker på att stenarna passar, och du kan experimentera dig fram till den bästa fogbredden. Ett tips är att ta en bild när utläggningen är perfekt.

2

För att få alla tegelstenar placerade 15 mm över trägolvet behöver du någonting att mäta efter. Vi placerar en kantskiva i varje sida av golvet, och använder vattenpasset flitigt för att kontrollera höjden.

3

Sätt 8 stenar i ett tjockt lager bruk, och se till att de är vågräta (tryck ned dem till kantskivorna med vattenpasset). Foga de första 4 stenarna, sätt 4 stenar till, och repetera, så du hela tiden är 4 stenar framför.

4

Fogningen görs genom att lägga en klick bruk ovanpå skarven och sedan dra mursleven lodrätt ner genom murbruket med en sågande rörelse. Detta kommer sakta men säkert att fylla upp fogen.

5

Kolla så att kanterna är jämna, och att de är vinkelräta mot hålets kant innan du börjar lägga nästa rad tegelsten. Det är nämligen den första raden, som bestämmer hur precist resten kommer att ligga. När du är färdig med fiskbensgolvet ska du tvätta av det med en svamp, innan du låter det härda i ett dygn. Var uppmärksam på att golvet ska härda i tre veckor innan du ställer på kaminen.

05
Vedväggen muras upp 7 Steg

Fiskbensgolvet är lagt, och när det har fått härda i ett dygn kan det beträdas försiktigt. Nu kan nästa del av projektet påbörjas: den murade väggen som ska agera vedförråd.

Om du, liksom vi, bygger väggen 16 stenar hög, alltså med 16 lager tegelsten ovanpå varandra, och två tegelstenar bred, kommer du att behöva 16 halva stenar, som du ska börja med att såga till med en vinkelslip. Använd hörselkåpor, skyddsglasögon och andningsmask.

1

Markera murens bredd lodrätt upp på väggen och vinkelrätt ut på golvet. Ett tips är att placera en skiva eller putsbräda på var sida av muren, så att överskottsbruket inte hamnar på det nymurade golvet.

2

Lägg en tjock klick murbruk på golvet. Använd ett par av de 12 mm avståndsklossar som du även använde till fiskbensgolvet, för att få en enhetlig 12 mm fogtjocklek under den första tegelstenen du lägger.

3

Den andra tegelstenen sätts också i rikligt med bruk, och så styr vi den ned i samma nivå som den första tegelstenen med hjälp av vattenpasset. Nu ska du bara fortsätta med att mura uppåt!

4

Efter de 4 första lagren ska muren förankras i väggen. En 120 mm betongskruv utan huvud (karmskruv) skruvas in i ett förborrat hål. Borra hålet redan efter 3 lager, så är det lättare att komma åt. Skruven placeras i fogen mellan 4:e och 5:e lagret och ska sticka ut omkring 5 cm från väggen. Du ska förankra muren efter vart 4:e lager.

5

Var noga med att fylla fogarna ordentligt. Det är lättare att ta bort överskottsbruk än att fylla upp halvfulla fogar i efterhand. När muren är färdig ska du tvätta av den med en fuktig svamp.

6

Muren och golvet avsyras efter ännu ett dygns torktid. Fukta alltihop igen med en fuktig svamp. Det ska vara så vått att det inte suger åt sig syran utan bara låter den arbeta på ytan.

7

Vi använder Alfix Syr a’ för att rensa stenarna. Lägg på syran och låt den arbeta ett par minuter. Skrubba med rotborste innan du sköljer av med vatten. Använd syrafasta handskar och skyddsglasögon!

Material

  • Tegelsten, 120 stk.
  • Lecablock, 15 stk. 33 x 19 x 49 cm, 9 stk. 29 x 19 x 49 cm.
  • Färdigblandat murbruk, 7 säckar à 18 kg.
  • 4 x 120 mm betongskruvar utan huvuden.
  • 20 kg. avjämningssand.

Specialverktyg

  • Cirkelsåg/sänksåg med styrskena

Tidsförbrukning

4 dagar för golv och mur (inkl. torktid) + 3 veckor för härdning av golv.

Pris

Omkring 3.000 kronor för leca-block, kakelfix, murbruk och tegel till ca. 1,2 m² fiskbensgolv + mur.

Svårighetsgrad

Fiskbensgolvet kan kanske verka avskräckande, men det är faktiskt inte så svårt att lägga.

Video

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong, tegel och plast.

TIPS: Undvik etsningsskador

TIPS: Smart verktyg till lodräta fogar

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Golv