Nödvändig utrustning
En golvslipmaskin
Kan hyras i bygghandeln, om gammal lack ska tas bort. Glöm inte hyra en kantslipmaskin också. För att använda dem kräver båda två lite träning.
Dammsugare och vatten
Oavsett om man slipat eller inte, måste golvet först alltid dammsugas och tvättas. Först med målartvätt och sedan med rent vatten.
En golvlackpensel
Är bred, platt och gjord av en blandning av syntetiskt och naturhår. Den är lämplig för både akryl- och alkydlack. Glöm inte välja en pensel som kan sättas på ett skaft.
En mohairrulle
En mohairrulle har en lugg av 6 mm gethår, och den skapar en superblank yta. Lämplig för lack med lösningsmedel som alkydlack och spritlack.
Lackering
1. Är golvet gammalt och fult och man inte vill byta det, kan det hyvlas/slipas ner. Det görs i flera omgångar med hela tiden finare slippapper och lämnar golvet helt jämnt och blankt.
2. Kanterna kan inte slipas med den stora golvslipmaskinen; dem ska man ta med en kantslipmaskin - eller med en vanlig planslip, om man har gott om tid. De två slipmaskinerna går att hyra.
3. När golvet är nerslipat, ska eventuella hål spacklas och slipas. Om fogarna mellan brädorna är väldigt fula och fulla med skräp och gammalt lack, ska de skrapas rena. Dammsug noggrant.
4. Börja med att lacka längs kanterna med en pensel som är lämpad för det lack som används. Själva golvytan lackas enklast med en roller på skaft.
5. När det första lagret lack har torkat ett dygn, är det dags att slipa igen, eftersom lacken har fått träets fibrer att resa sig. Använd korn 150-180 och se upp så att du inte slipar hål i lacken.