Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lackering av golv

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Lack lägger sig som en skyddande hinna på golvet, oavsett om det är av trä, kork eller betong. Det ger en slitstark yta som håller länge, och som behöver behandlas igen först efter 5-10 år. Glöm dock inte att golvet måste behandlas åter igen innan lacken slitits upp, eftersom det kan vara svårt att göra en reparation utan att den syns.

Ett nylackat golv är vackert och håller i många år. Och så är det betydligt billigare än ett nytt golv.

Ett nylackat golv är vackert och håller i många år. Och så är det betydligt billigare än ett nytt golv.

Nödvändig utrustning

Nödvändig utrustning: En golvslipmaskin

En golvslipmaskin
Kan hyras i bygghandeln, om gammal lack ska tas bort. Glöm inte hyra en kantslipmaskin också. För att använda dem kräver båda två lite träning.

Nödvändig utrustning: Dammsugare och vatten

Dammsugare och vatten
Oavsett om man slipat eller inte, måste golvet först alltid dammsugas och tvättas. Först med målartvätt och sedan med rent vatten.

Nödvändig utrustning: En golvlackpensel

En golvlackpensel
Är bred, platt och gjord av en blandning av syntetiskt och naturhår. Den är lämplig för både akryl- och alkydlack. Glöm inte välja en pensel som kan sättas på ett skaft.

Nödvändig utrustning: En mohairrulle

En mohairrulle
En mohairrulle har en lugg av 6 mm gethår, och den skapar en superblank yta. Lämplig för lack med lösningsmedel som alkydlack och spritlack.

Nödvändig utrustning: En filtrulle

En filtrulle
Luggen på 5 mm ger ett lika blankt resultat som mohairrullen. Den är lämplig för påföring av vattenbaserad lack och är billigare än både mohairrullen och penseln.

Lackering

Lackering av golv: Är golvet gammalt och fult och man inte vill byta det, kan det hyvlas/slipas ner. Det görs i flera omgångar med hela tiden finare slippapper och lämnar golvet helt jämnt och blankt.

1. Är golvet gammalt och fult och man inte vill byta det, kan det hyvlas/slipas ner. Det görs i flera omgångar med hela tiden finare slippapper och lämnar golvet helt jämnt och blankt.

Lackering av golv: Kanterna kan inte slipas med den stora golvslipmaskinen; dem ska man ta med en kantslipmaskin - eller med en vanlig planslip, om man har gott om tid. De två slipmaskinerna går att hyra.

2. Kanterna kan inte slipas med den stora golvslipmaskinen; dem ska man ta med en kantslipmaskin - eller med en vanlig planslip, om man har gott om tid. De två slipmaskinerna går att hyra.

Lackering av golv: När golvet är nerslipat, ska eventuella hål spacklas och slipas. Om fogarna mellan brädorna är väldigt fula och fulla med skräp och gammalt lack, ska de skrapas rena. Dammsug noggrant.

3. När golvet är nerslipat, ska eventuella hål spacklas och slipas. Om fogarna mellan brädorna är väldigt fula och fulla med skräp och gammalt lack, ska de skrapas rena. Dammsug noggrant.

Lackering av golv: Börja med att lacka längs kanterna med en pensel som är lämpad för det lack som används. Själva golvytan lackas enklast med en roller på skaft.

4. Börja med att lacka längs kanterna med en pensel som är lämpad för det lack som används. Själva golvytan lackas enklast med en roller på skaft.

Lackering av golv: När det första lagret lack har torkat ett dygn, är det dags att slipa igen, eftersom lacken har fått träets fibrer att resa sig. Använd korn 150-180 och se upp så att du inte slipar hål i lacken.

5. När det första lagret lack har torkat ett dygn, är det dags att slipa igen, eftersom lacken har fått träets fibrer att resa sig. Använd korn 150-180 och se upp så att du inte slipar hål i lacken.

Till sist ska golvet få ytterligare (minst) två lager lack.

6. Till sist ska golvet få ytterligare (minst) två lager lack. Känn efter om det behöver slipas igen mellan lager 2 och 3. Och kom ihåg: Ju fler lager man lägger på från början, desto längre håller golvet.

Två alternativ: Akryllack eller alkydlack

Akryllack

Den vattenlösliga lacken, som är akrylbaserad, är mest lämplig för ljusa träslag, eftersom särskilt matt lack kan ge en lätt vitaktig yta. I gengäld är lacken i det närmaste osynlig och gulnar inte med tiden. Akryllack kan dock få ekträ att se mörkare ut, så om du vill undvika det bör du använda alkydlack till ek.

Alkydlack

Till mörka träslag är alkydlack bäst. Den är visserligen inte lika miljövänlig som akryllacken, men den ger golvet en viss djupkänsla - särskilt om man använder en matt lack.

Alkydlack är inte lika slitstark som akryllack, och den kräver effektiv vädring både vid och efter appliceringen.

Viktigt! Exotiskt trä

Exotiska träslag, som t ex teak, mahogny och palisander, innehåller oljor och är därför svåra att lacka.

Det krävs en speciell alkydlack, men viktigast - enligt båtbyggare som arbetar med den sortens trä - är slipningen och många lager lack.

Det råa träet slipas med grovt sandpapper (korn 100-120) så att det bildas spår som lacken kan tränga ner i. Slipning med fint sandpapper ger dålig vidhäftning och risk att lacken flagnar av.

Lacka 6-8 gånger och slipa mellan varje lager - till sist med korn 320.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka