Klickgolv alla kan lägga det

Det är inte svårt att lägga ett modernt klickgolv. Smarta lösningar gör att alla kan lägga ett nytt golv. Vi tittar närmare på det genialiska golvet.

De nyaste klickgolven är så lätta att lägga att alla kan göra det. Från att du lägger den första brädan tills du kan ställa möblerna på plats går det sällan mer än en arbetsdag. Vi siktar in oss på det moderna klickgolvet och visar varför det är så lätt att arbeta med.

Snabbt att klicka ihop

Den lilla svarta plastfjädern är hemligheten bakom G5-klicksystemet. När brädornas kortändar pressas ihop glider den flexibla fjädern på plats. Det betyder att brädan klickas fast i raden och samtidigt i brädan vid sidan om.

Lätt att såga till

Ska du såga till en klickbräda för att få den att passa runt om ett rör eller liknande, görs det enkelt med en sticksåg. För raka snitt tvärs över en bräda kan du med fördel använda en kap-/gersåg. Det går blixtsnabbt och snittet blir spikrakt varje gång. Du kan dock också använda en handsåg eller cirkelsåg.

Även om det krävs lite övning så kan det löna sig att lära sig såga underifrån med sticksågen. Gör du det betyder det nämligen att träet spricker på undersidan i stället för på ovansidan. Det ger ett snyggare resultat.

Kan läggas på de flesta underlag

Klickgolv kan både läggas på befintliga trägolv och på betong- eller linoleumgolv. Det viktigaste är att underlaget är helt slätt. Om så inte är fallet måste du jämna till det innan du lägger klickgolvet. Lägger du klickgolv på ett gjutet betonggolv - t ex i en källare - är det ofta nödvändigt att lägga en ångspärr direkt på betongen. Ångspärren ska täcka hela golvet och en bit upp på väggen. Därefter kan du lägga ett steg- och ljuddämpande underlag och till sist klickgolvet.

Går att lägga om

Klickgolv läggs ”flytande”, vilket betyder att de inte spikas eller skruvas fast i underlaget. De ligger oftast på ett steg- och ljuddämpande material med ett avstånd på cirka 1 cm till väggen hela vägen runt. Eftersom klickgolv inte sitter fast vid något kan de enkelt tas isär och läggas om eller läggas i ett annat rum om du får lust att göra det.

Efterbehandling

En annan fördel med klickgolv är att de levereras färdigbehandlade. De kan t ex vara oljade eller vitpigmenterade, men oftast är de lackade. Väljer du sistnämnda lösning slipper du själv att lacka golvet 3-4 gånger och slipa mellan varje gång, vilket du ofta måste göra om du lägger ett massivt brädgolv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Golv