Att installera vattenburen golvvärme är en klok investering för hemmet som betalar sig tillbaka i det långa loppet. Med Floorés golvvärmesystem kan du både sänka uppvärmningskostnaderna och öka komforten.
Peter Jakobsson jobbar som säljare på Flooré. Han jobbar nära sina kunder och svarar varje dag på många av de frågor som dyker upp när det är dags att lägga golvvärme.
– Börja med att ta reda på hur stora ytorna är där du vill lägga golvvärme. Vet vi storleken på ytan där golvvärme ska installeras, och om ytorna är sammanhängande eller inte, blir det lättare att lämna ett tydligt prisförslag. När man ska lägga golvvärme med Floorés aluminiumbeklädda EPS-skivor är kravet att underlaget är bärande och svensk byggstandard är cc 600, 22 millimeter spånskiva, säger Peter.
När det är dags att lägga ytskikt ovanpå Floorés golvvärme (exempelvis klinker-, trä eller laminatgolv) är det viktigt att känna till att golvtyper har olika egenskaper.
– Ska man ha ett massivt trägolv så bör man undvika plankor som har en tjocklek över 14 millimeter. Det beror på att trä är ett isolerande material och är plankorna för tjocka blir det svårt för värmen att tränga igenom.
Koppla golvvärme till externa värmekällor
En annan vanlig fråga är hur man kopplar ett vattenburet golvvärmesystem till en extern värmekälla, den primära värmekällan i huset, så som exempelvis elpanna, luftvattenpump, oljepanna, fjärrvärme eller vedpanna.
– Det är samma utförande, men om det finns radiatorer, alltså element, kvar där du lagt golvvärme behövs en shunt, förklarar Peter.
När golvvärme ska kopplas till ett befintligt vattenburet system gör shunten golvvärmen till en sekundär värmeslinga.
– Shunten växlar ner temperaturen i vattnet så att det inte blir för varmt att gå på de ytor där det finns golvvärme. Du ska inte ha samma temperatur i golvvärmeslingorna som i elementrören, det behövs verkligen inte.
Floorés golvvärmeguide hjälper dig att komma igång
Varmt golv på kort tid
Peter vill förtydliga skillnaden i uppvärmning mellan vattenburen golvvärme och värme som cirkulerar från radiatorer.
– Värme som stiger från fötterna uppåt upplevs som just varmare. Vattenburen golvvärme skapar hög komfort och gör att du kan ha en lägre inomhustemperatur än vad du haft tidigare – och ändå känna att det är lika varmt!
Vattenburen golvvärme är ett energisnålare alternativ för uppvärmning. En annan viktig detalj är den snabba reaktionstiden som gör att du kan sänka och höja temperaturen efter behov.
– Reaktionstiden ligger på 40–50 minuter för våra golvvärmeslingor. Jämfört med ingjuten golvvärme, som har en reaktionstid på sex till åtta timmar, är skillnaden stor. Har du ingjutet, och slår av, tar det dessutom upp till åtta timmar innan du verkligen känner att det blivit svalare inomhus.
22 grader inomhus och lägre energiförbrukning
Floorés golvvärme är ett långsiktigt och hållbart alternativ för uppvärmning. Trots att installationskostnaden är något högre, är det en investering som betalar sig tillbaka. Peter berättar om ett par i Sundsvall som installerat golvvärme i sitt nybyggda hus på 170 kvadratmeter.
– De har över 22 grader varmt inomhus och förbrukar under 10 000 kilowattimmar per år, med varmvatten och hushållsel inkluderat.