Här kan du använda klickgolv

Med klickgolvets intåg är det inte bara förbehållet snickaren att lägga nya golv. Om man kan såga rakt och använda en tumstock, kan man också lägga klickgolv. Det går lätt, snabbt och är i regel en billig lösning. Klickgolv finns i många varianter och dimensioner – få överblick här.

Var används klickgolv?

HALL/GROVENTRÈ

I ett rum med mycket trafik behövs en slitstark yta som håller i många år. Ett laminatgolv är en superstark lösning, men ett klickgolv av linoleum ger bättre akustik.

VARDAGS-/SOVRUM

I bostadens rum kan man lägga de mjukare klickgolven av trä som är sköna att gå på. Hållbarheten är fortfarande lång, och de kan slipas en gång under golvets livslängd.

KÖKET

I köket ställs det stora krav på slitstyrkan. Men det är också en bra idé att ta hänsyn till stegljud och enkel rengöring. Här är ett klickgolv av vinyl eller linoleum ett bra val.

Hur läggs klickgolv?

Se till att undergolvet är helt slätt och vågrätt, och lägg sedan ut eventuell fuktspärr och ljuddämpning/isoleringslager.

Lägg första raden längs en av väggarna. Vissa produkter ska först klickas ihop till en lång rad, andra kan klickas ihop en och en medan du lägger det (det är mycket enklare). Kolla sådant innan du köper, för det finns många olika klickgolvssystem.

Golvet läggs i förband, dvs med förskjutna skarvar. Det görs enklast om du tar den stump som blir över i den ena raden och börjar med den på nästa rad.

Det är viktigt att se till att det finns distansklossar mellan vägg och golv hela vägen runt, så att golvet har möjlighet röra sig vid skiftande luftfuktighet och temperatur.

Olika sorters klickgolv

PARKETTGOLV

Stavarna har 3-4 mm slitlager av riktigt trä och klickas ihop i önskat mönster. Normalt limmas golvet fast, men det kan också läggas flytande - då måste man bara komma ihåg att limma fast den yttersta raden stavar.

LAMINATGOLV

Liknar till förväxling ett golv av trä eller klinker, men det är gjort av samma hårda och rengöringsvänliga sorts laminat som köksbänksskivor. Superslitstarkt men kan ofta försämra akustiken i rummet.

VINYL

Om man önskar en mjukare och mer behaglig yta att gå på än laminat kan man välja vinylklickplattor. De finns i många olika designer och färger och ofta med livstids garanti. Påverkar inte akustiken i rummet.

BRÄDGOLV

Finns i många olika träslag. Helt släta eller rustika brädor med fasade kanter som understryker brädlooken. Köper man en mattlackerad version ser golvet närmast obehandlat ut. Kan slipas lätt och lackas.

LINOLEUM (ELLER MARMOLEUM)

En smart kombination av klickgolvsplattor och riktig linoleum. Linoleum är lätt att rengöra och håller i många decennier om man ser till att tvätta det med rätt produkter. Finns i många färger och storlekar.

“KLINKERGOLV”

Om man vill ha ett klinkergolv men underlaget inte klarar av det, kan man fuska och lägga ett golv av laminat eller vinyl som till förväxling ser likadant ut. Golvet är nästan vattentätt i fogarna men kan inte användas i våtrum.

KORK

Ett golv av kork är behagligt att gå på, men förr i tiden skulle det limmas på, och man måste vara mycket noggrann för att få skarvarna täta. De nya sorterna, som sätts ihop som klickgolv, lägger man enkelt själv. Ett givet val till barnens rum.

När du köper klickgolv

Oavsett om man köper i butik eller på nätet finns det en massa saker som man måste ha tagit ställning till innan man köper.

Utseende: Ljust, mörkt, trä, sten, mönstrat, färgat?

Material: Trä, laminat, vinyl, linoleum, kork?

Akustik: Ju hårdare material desto mer ljud.

Golvvärme: Kolla att golvet klarar av golvvärmen.

Klicksystem: Vissa system är enklare att sätta ihop än andra.

Limmat/ flytande: Ett limmat golv ger bättre akustik och möjlighet att ha genomgående golv från rum till rum, men det tar längre tid att lägga.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Golv