Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Här är mattläggarens bästa tips

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det kan vara en utmaning att lägga en stor matta rätt från vägg till vägg. Här får du den professionella mattläggarens tips, och sedan kan du enkelt göra det själv.

Proffstips – lyckas när du lägger in golvmatta.

Här får du mattläggarens bästa tips för de svåra ställena - hörnor, paneler, rör, dörröppningar utan tröskel och själva fixeringen av mattan.

OBS
Innan du sätter igång ska du se till att underlaget är fullständigt plant och rent. Rester av gammal matta skrapas av med en stålspackel och sedan ska det dammsugas noga. Annars kommer det synas när den nya mattan är på plats.

Hörn

Här är mattläggarens bästa tips till hörn: Skär lodrätt ner i hörnet, så du kan komma åt och skära en sida åt gången

1. Skär lodrätt ner i hörnet, så du kan komma åt och skära en sida åt gången. Se till att komma ända ner till golvet.

Här är mattläggarens bästa tips till hörn: Lägg de två mattsidorna in över varandra, och tryck ner dem riktigt mot golvet, hela vägen runt.

2. Lägg de två mattsidorna in över varandra, och tryck ner dem riktigt mot golvet, hela vägen runt. Skär sedan från hörnet och hela vägen längs väggen.

Socklar

Här är mattläggarens bästa tips till socklar: Vid dörren börjar du med att skära bort en del av den överflödiga mattan en bit från dörrkarmen.

1. Vid dörren börjar du med att skära bort en del av den överflödiga mattan en bit från dörrkarmen.

Här är mattläggarens bästa tips till socklar: Nu har du en liten bit kvar att hålla i, och det är lätt att skära vinkelrätt ut från väggen.

2. Nu har du en liten bit kvar att hålla i, och det är lätt att skära vinkelrätt ut från väggen. Skär nu in till karmen och in i dörröppningen. Upprepa i motsatt sida av dörren, och lägg in mattan i öppningen.

Här är mattläggarens bästa tips till socklar: Nu kan du skära hela vägen runt längs karmen.

3. Nu kan du skära hela vägen runt längs karmen. Tryck ner mattan hårt i hörnen, innan du skär. Byt knivblad ofta, så att det hela tiden är skarpt.

Vilket knivblad ska jag välja?

Det är en fråga om tycke och smak, om man väljer den traditionella, raka trapetsformen eller den som är utformad som en krok. Mattläggaren rekommenderar den krokformade till långa, raka snitt längs väggen, medan den trapetsformade är bäst till utskärningar vid ex. rör och dörrsteg. Du kan även använda ett brytblad.

Här är mattläggarens bästa tips: Knivblad

Fixering

Här är mattläggarens bästa tips till fixering: Mattan hålls fast längs kanterna med dubbelhäftande mattejp.

1. Mattan hålls fast längs kanterna med dubbelhäftande mattejp. Men kom dock ihåg att mattan måste ligga på plats i en vecka, INNAN du limmar fast den. Då kan den utvidga sig, och eventuellt överskott av mattan kan skäras bort innan du limmar. På så sätt undviker du bubblor under mattan, som beror på att mattan inte fått röra på sig.

Här är mattläggarens bästa tips till fixering: Avsluta med golvsocklarna.

2. Avsluta med golvsocklarna. En del fästs med clips, andra skruvas eller limmas fast. Sorterna med clips är ofta ihåliga, så att man kan dra kablar i dem. Det är smart.

Så här lägger du golvmattan vid rör

Börja med ett rakt snitt, vinkelrätt på röret. När mattan är lagd runt röret är det enkelt att finputsa med hobbykniven.

Här är mattläggarens bästa tips till rör

Dörröppning utan tröskel

Här är mattläggarens bästa tips till dörröppning utan tröskel: Se till att fästa mattkanten ordentligt i dörröppningen

1. Se till att fästa mattkanten ordentligt i dörröppningen med flera parallella bitar dubbelhäftande mattejp. Tryck ner mattan ordentligt mot tejpen.

Här är mattläggarens bästa tips till dörröppning utan tröskel: Skär till mattlisten

2. Skär till mattlisten med en bågfil (listen är i regel av aluminium eller mässing, så det är lätt). Fäst den i golvet så att den ena halvan ligger på mattan, och den andra på golvet.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka