Guide till plastgolv

Ett plastgolv är mer än bara ett golv av plast. Det finns nämligen olika slags golv som har olika användningsområden och utseende. Här får du veta mer om vad ett plastgolv är, samt var och hur du kan använda plastgolv själv.

Vad är ett plastgolv?

Ett plastgolv är inte bara ett golv av plast, vilket namnet kanske annars antyder. Även om golvet naturligtvis på ett eller annat sätt består av plast, kan det nämligen handla om två väldigt olika slags golv.

Benämningen plastgolv används t ex om en enkel golvtyp som köps som plattor som du själv kan fästa ihop. Den här sortens plastgolv används ofta som golv i partytält eller förråd.

Plastgolv är dessutom även ett annat namn för vinylgolv. Vinylgolv är gjorda av PVC, som är plast.

Läs mer om vinylgolv och andra slags golv: De 8 bästa golven till köket

Var kan jag använda plastgolv?

Du kan använda plastgolv på riktigt många olika ställen, men det beror så klart på om det handlar om plastgolv plattor eller vinylgolv.

Ett plastgolv av vinyl kan tåla riktigt mycket och är enormt slitstarkt. Därför passar det att lägga ett plastgolv i köket, tvättstugan eller till och med badrummet, om det är godkänt för det av Golvbranschens Våtrumskontroll (GVK).

Plastgolv plattor används sällan som traditionellt golv, men det kan passa att använda det på olika ställen utomhus. Ska du t ex lägga ett golv på terrassen eller i husvagnen är den här sortens plastgolv smart.

Golvet läggs som ett pussel med likadana bitar. Smuts och vatten rinner lätt igenom och golvet är mycket halksäkert. Därför är det också ett golv som det är smart att lägga vid t ex swimmingpoolen eller spaet, där det kan bli blött.

LÄS OCKSÅ: Bygg din egen swimmingpool

Vad kostar plastgolv?

Priset på ditt golv beror så klart på vilken sort du väljer.

De två olika plastgolven är båda billiga, och du ska nog räkna med ett pris på minst ett par hundra kronor per kvm.

Jämfört med andra golvtyper kan det nästan inte bli billigare än att lägga ett vinylgolv.

Oavsett vilken av de två sorternas golv som du ska lägga kan du enkelt hitta ett billigt plastgolv.

Plastgolv i olika utföranden

Vad som är bra med att välja ett plastgolv, oavsett om det är plattor eller vinylgolv du ska lägga, är att golven finns i många olika utföranden.

Plastgolv plattor finns i många olika färger och mönster, och detsamma gäller för vinylgolv.

Du kan t ex välja en trälook, terrazzo- eller stenlook. Det är bara tycke och smak som sätter gränserna, och du kan utan tvivel hitta många snygga plastgolv i de flesta byggmarknader.

Rengöring plastgolv

Det är verkligen enkelt att underhålla och rengöra plastgolv. Det beror på att golvet är av just plast och därför är särskilt slitstarkt och vattentåligt. Det kräver inte några speciella rengöringsmedel.

Du måste alltså inte underhålla ett plastgolv mer än vanlig rengöring, och du behöver därför inte heller polera plastgolv. Du ska inte heller måla plastgolv, eftersom det förstör golvet.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Golv