Stoppa vattnet – med en tröskelplåt

Fukt och trä är en olycklig kombination, för fukten angriper träet och bryter ner det. Därför gäller det att skydda träet och till det kan du använda olika plåtprofiler. De är effektiva, tål det mesta och finns i en mängd varianter.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
50 kr/m

Intro

Metallprofiler har flera fördelar. De är oförgängliga, kräver inget underhåll och är dessutom mycket billiga. Det finns med andra ord många argument för att använda plåt, bleck, stål och aluminium på så många ställen som möjligt för att skydda byggnadsdelar mot regn, snö och smältvatten. Tänker du kreativt kommer du nog på flera användningsområden.

Profiler för alla ändamål

Det finns profiler för en mängd funktioner, till exempel fönsterbleck, takfotsplåt, vindskiveprofiler och andra täckande funktioner. Det finns med andra ord en mängd olika profiler med olika former och därför är det stor chans att du kan hitta en profil som passar just den byggnadsdel du vill skydda. Eller i varje fall en som nästan passar. Skulle det vara nödvändigt att klippa eller såga lite i en profil för att få den att passa, så är det ju ganska enkelt gjort med plåtsax eller bågfil.

Stark metallprofil stoppar vattnet

Här ska vi skydda tröskeln till uthusdörren så att det inte tränger in vatten och ställer till problem. Till det behövs en hållbar metallprofil. Vi valde faktiskt ett fönsterbleck eftersom formen passade bättre till vår tröskel än tröskelplåt, som är avsedd för montering på trösklar.

Instruktion

01
Gör så här 6 Steg

1

Det tränger in vatten under tröskeln. Den är med andra ord rejält utsatt och det blir ju inte bättre av att fallet på betongtrappan är åt fel hål. Blåser det ute så pressas vattnet lätt in under tröskeln och kan fukta upp bjälklaget.

2

Vi markerar var profilen ska sitta. Profilen pressas in mot tröskeln och när den sitter korrekt är det lätt att markera var det blir nödvändigt att såga spår för den. Många trösklar levereras med spår för tröskelplåt, men inte vår så vi sågar ett.

3

Spåret görs här med en multimaskin och det placeras mitt på den undre delen av tröskelns långsida. Spåret måste vara minst 5-7 mm djupt. Om inte karm och tröskel suttit fast hade det varit lättare att såga spåret med cirkelsåg.

4

Det kan bli nödvändigt att klippa lite i profilen för att få den att passa perfekt. Det är ganska lätt gjort med en plåtsax eller bågfil.

5

En provmontering avslöjar genast om profilen passar i spåret. Plåten knackas försiktigt fast med hjälp av en kloss för att den inte ska bockas. Vi ser att den passar, tar bort plåten och lackerar tröskeln och penslar extra i spåret.

6

Profilen skruvas fast när lacken har torkat. Här används 3,5 x 25 mm skruvar. Vi passar också på att fylla igen springan mellan tröskeln och trappan med en elastisk fogmassa som tätar mot både insekter och smältvatten.

Träet slipas och stryks ett par gånger med lack som skyddar mot både slitage och fukt.

Tidsförbrukning

2-3 timmar.

Pris

Tröskelplåt kan köpas för 50 kr per löpmeter.

Svårighetsgrad

Ett ganska enkelt jobb som förebygger fuktskador.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fönster och dörrar